Photo Gallery, Τοπικά

Αποδοχή όρων για επένδυση στον Αλατά

Πλήρης συμφωνία μεταξύ Δήμου Νοτίου Πηλίου και Κύπριων επενδυτών

Στην ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στον Αλατά προχωρούν Κύπριοι επενδυτές, οι οποίοι ήρθαν πλέον σε πλήρη συμφωνία με τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου σχετικά με την εκμίσθωση της νησίδας για 99 συνολικά χρόνια. Οι επενδυτές ενημέρωσαν με έγγραφό τους τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου σχετικά με την πλήρη αποδοχή των όρων, γεγονός που σημαίνει ότι δρομολογείται πλέον η ανέγερση του πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος. Πολλαπλά αναμένονται από την υλοποίηση της επένδυσης τα οφέλη για τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου και την ευρύτερη περιοχή γενικότερα, καθώς σε περίοδο οικονομικής κρίσης θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα προκύψει περαιτέρω ανάπτυξη και τόνωση του τουρισμού με την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού οικονομικού επιπέδου.

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια αναμονής, λόγω αντιδράσεων και προσφυγών από οικολογικές κυρίως οργανώσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όλα δείχνουν ότι δρομολογείται άμεσα η τουριστική επένδυση στη νησίδα του Αλατά στο Νότιο Πήλιο.

Με έγγραφό τους προς τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, οι Κύπριοι επενδυτές ενημέρωσαν πρόσφατα ότι αποδέχονται πλήρως τους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας, με τη μεγάλη τουριστική επένδυση να δρομολογείται πλέον.

Οι όροι της μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνίας καθορίστηκαν στη διάρκεια επίσκεψης των Κυπρίων επενδυτών το περασμένο καλοκαίρι στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, όπου ενημέρωσαν σχετικά με τις προθέσεις τους το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Κύπριων επενδυτών, στα πλάνα τους είναι η κατασκευή τριών παραδοσιακών οικισμών, μικρών χωριών όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στη Δημοτική Αρχή, πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής στη νησίδα του Αλατά για τουριστικούς σκοπούς.

Οι τρεις μικροί παραδοσιακοί οικισμοί θα αποτελούνται από μικρές κατοικίες – καταλύματα, στις οποίες θα διαμένουν τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου.

Στις προθέσεις των Κύπριων επενδυτών είναι, με τη σύμφωνη πάντα γνώμη της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, οι εργασίες για την υλοποίηση της επένδυσης να ξεκινήσουν άμεσα.

Στην ίδια συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης η εκμίσθωση της νησίδας από τους Κύπριους επιχειρηματίες για εκμετάλλευση για 99 συνολικά χρόνια, με τα οικονομικά οφέλη για τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου να προκύπτουν πολλαπλά.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επέκταση της μίσθωσης, καθώς η αρχική συμφωνία ήταν για 65 χρόνια, ωστόσο οι επενδυτές υπολογίζουν και τα 14 χρόνια που χάθηκαν ανεκμετάλλευτα λόγω των προσφυγών σε βάρος της επένδυσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας από οικολογικές οργανώσεις.

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, η τιμαριθμική προσαρμογή για τη συμμετοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου στα ακαθάριστα έσοδα της επένδυσης αυξάνεται από το 1% στο 1,5%, η ασφαλιστική δικλείδα για την πορεία του τιμάριθμου διαμορφώνεται από το 2% στο 3%, κάτι που σημαίνει πως αν ο τιμάριθμος υποχωρήσει κάτω από το 3% ο Δήμος είναι καλυμμένος, ενώ το ετήσιο μίσθωμα θα προσαρμόζεται ανάλογα με τα δεδομένα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών υφίσταται από το 1998, καταβάλλουν κανονικά το ετήσιο μίσθωμα ύψους 20.000 ευρώ, ενώ συνολικά εδώ και 14 χρόνια που έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση, μέχρι σήμερα οι επενδυτές υπολογίζεται ότι έχουν δαπανήσει περίπου 3.000.000 ευρώ, για την εκπόνηση των μελετών, τους φακέλους του έργου και τις παραστάσεις για την προσφυγή που έχει γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η επένδυση στον Αλατά θα είναι η μεγαλύτερη τουριστική στη Μαγνησία και σε ολόκληρη της Κεντρική Ελλάδα.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα δημιουργηθεί, θα είναι σύγχρονο, πολυτελούς κατασκευής και θα συνδυάζει απόλυτα την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική.

Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει τρεις οικισμούς δυναμικότητας 900 κλινών, ενώ συνολικά οι στεγασμένοι χώροι θα είναι 26.000 τετραγωνικά μέτρα.

Τα οικήματα θα είναι χαμηλού ύψους, μη ορατά από την ακτή της Μηλίνας, σε πηλιορείτικη αρχιτεκτονική.

Η προσέγγιση στον Αλατά θα γίνεται με υδροπτέρυγα, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στο πράσινο, με το οποίο θα φυτευτεί όλη η νησίδα.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης αναμένεται να φθάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, το συγκρότημα θα φιλοξενεί τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, ενώ θα συνεισφέρει πολλαπλά στην οικονομική ανάπτυξη του Πηλίου και της Μαγνησίας. Υπολογίζεται να απασχολεί 400 εργαζόμενους, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός όσων απασχοληθούν κατά την ανέγερση της μονάδας.

«Με τη σύμφωνη γνώμη των Κυπρίων», επισημαίνει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνας, «δημιουργούνται οι προοπτικές για την υλοποίηση της επένδυσης, η οποία θα προχωρήσει κανονικά. Ως Δημοτική Αρχή ενημερωθήκαμε πρόσφατα από τους Κύπριους επενδυτές, με επίσημο έγγραφό τους, σχετικά με την πλήρη αποδοχή των όρων της μεταξύ μας συμφωνίας. Συνεπώς, η επένδυση ξεκινά. Τα οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης θα είναι πολλαπλά όχι μόνο για το Νότιο Πήλιο και τη Μαγνησία, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα» καταλήγει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου.  

Βαγγέλης Καραμάνης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το