Πολιτική

Ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα

Σήμερα το απόγευμα τελικά η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δανειστές
Σήμερα το απόγευμα τελικά η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δανειστές

Αύριο (σήμερα) στις 19:00 θα συναντηθεί ο Αντώνης Σαμαράς με την τρόικα καθώς το σημερινό (χθεσινό) ραντεβού αναβλήθηκε ώστε να υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και τα υπουργεία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας φθάνοντας στο μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, επιβεβαίωσε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ότι είναι εφικτό αύριο να κλείσουν ορισμένα ζητήματα και πρόσθεσε: “Επειδή συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θεωρήσαμε σκόπιμο να δώσουμε μια ακόμη μέρα ούτως ώστε να γίνει μια συνάντηση πιο αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει εμπλοκή, όπως είπα χθες το βράδυ υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμα ανοιχτά, είναι πολλά τα ζητήματα αυτά και θεωρήσαμε σκόπιμο, οι τεχνικές συζητήσεις να συνεχιστούν αύριο”.

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής ανέφεραν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας είναι η επιμονή των τροϊκανών στην παράταση είσπραξης του Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, μιας και έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά την ικανότητα του κράτους να εισπράξει τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Προβληματική όμως είναι και η διαπραγμάτευση για τον αριθμό των δόσεων ως προς τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μικρότερο αριθμό δόσεων από τις 48 που προτείνει η ελληνική πλευρά, αλλά και κοινή ρύθμιση.

Χθες το βράδυ μετά από μια μακρά σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στελέχη του ΙΚΑ είχαν δώσει την εντύπωση πως κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία, ωστόσο ο Γ. Στουρνάρας με δήλωσή του στο MEGA χαμήλωσε τον πήχη λέγοντας: “Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις προς τις εφορίες και τα Ταμεία”.

Αργά χθες τη νύχτα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι η διαφωνία αυτή μπορεί να οδηγήσει και σε παράταση της παραμονής της τρόικας, ενώ τόνιζε: “Πολλοί από εμάς μπερδεύουμε το επιθυμητό με το εφικτό. Η τρόικα θέλει ένα σύστημα μόνιμο που προσιδιάζει στα ευρωπαϊκά και εμείς θέλουμε 100, 200, 1.000 δόσεις. Θα το εξετάσουν τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας, ώστε να υπάρξει ένα σύστημα κοινό. Όμως, απέχουμε ακόμη πάρα πολύ από τη λύση αυτή. Δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος σε αυτό το θέμα. Ίσως παραταθεί και η παραμονή της τρόικας, ακριβώς για το θέμα αυτό”.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνιζε πως δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση για τις δημοσιονομικές παραμέτρους των ρυθμίσεων κάτι που δημιουργεί εμπόδια στη διαπραγμάτευση, ενώ υπογράμμιζε: “Για να πεισθούν θέλουν πρώτα να τους πούμε ποια είναι τα ληξιπρόθεσμα, δηλαδή πόσοι θα επηρεαστούν από τις δόσεις, τι προσδοκούμε να πάρουμε από τις δόσεις. Το θέμα των δόσεων είναι ανοιχτό. Αναζητούμε κάτι ταυτόσημο για τα δύο υπουργεία. Να μην διαφέρουν οι δόσεις του ΥΠΟΙΚ από του υπουργείου Εργασίας. Δεν είμαστε κοντά δυστυχώς. Κοινή λύση, αν είναι εφικτό. Αυτό είναι και το σωστό, διότι από τον ίδιο κορβανά βγαίνουν”.

Αντιθέτως από παράγοντα ασφαλιστικού ταμείου, είχε γίνει σαφές ότι η ρύθμιση προς τα Ταμεία δεν μπορεί να είναι ίδια με αυτή προς το Δημόσιο, παρά μόνο να κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Μάλιστα ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε: “Δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία αλλά είμαστε στο δρόμο για συμφωνία. Μας ικανοποιεί η θετική υποδοχή μίας ρεαλιστικής και βιώσιμης για τα ταμεία πρότασης. Δεν έχουμε αντίρρηση να είναι κοινής λογικής ρύθμιση αλά δεν μπορεί να είναι ταυτόσημη”.

Στο θέμα των ρυθμίσεων των ενυπόθηκων δανείων από το υπουργείο Ανάπτυξης μεταφέρεται η εικόνα ότι υπάρχει συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όμως είναι ακόμη ανοιχτό το τι θα περιλαμβάνεται στο σύνολο της περιουσίας των 300.000 ευρώ, καθώς και το ποσοστό της δόσης που θα πληρώνουν όσοι κάνουν χρήση του νόμου Κατσέλη, με την τρόικα να απορρίπτει το 10%.

“Αγκάθι” παραμένει ακόμη το θέμα του Δημοσίου και του σχεδίου κινητικότητας, καθώς η τρόικα επιμένει να ζητεί περαιτέρω διευκρινήσεις για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν, με αξιωματούχο του υπουργείου οικονομικών να σημειώνει ότι εάν είχε κλείσει, θα ήταν πιο εύκολη η διαπραγμάτευση για τα υπόλοιπα.

Μάλιστα το απόγευμα μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου και ο Αντώνης Μανιτάκης και πήρε μέρος σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή και των Γ. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα. Για το θέμα αυτό υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε: “Δεν είναι απολύσεις. Είναι οργανογράμματα, της μείωσης και της βελτίωσης της ποιότητας. Δεν έχουμε 25.000 αποχωρήσεις. Τόσες είναι η κινητικότητα, η διαθεσιμότητα. Στο προαπαιτούμενο δεν υπάρχει αριθμός για αποχωρήσεις. Μας λένε ‘πείτε μας εσείς’ και είναι ζητούμενο”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το