Πολιτική

Ανησυχία Τσίπρα για υγεία – φάρμακο

Νέες επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης
Νέες επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας γενικότερα και τον τομέα του φαρμάκου ειδικότερα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή (χθες) με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την εικόνα αυτή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει το χώρο της υγείας και του φαρμάκου σε αδιέξοδο και πρόσθεσε ότι η κατάσταση χαρακτηρίζεται από ελλείψεις φαρμάκων, συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των ασθενών για την προμήθεια των φαρμάκων τους και απίστευτη ταλαιπωρία ειδικά για να βρουν τα ακριβά και μοναδικά φάρμακα που τα έχουν άμεση ανάγκη.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, είπε ο κ. Τσίπρας επειδή ακολουθεί με την καθοδήγηση της τρόικας μια πολιτική συνεχούς και ανεξέλεγκτου περιορισμού των δαπανών για το φάρμακο, προχωράει σε αδιαφανείς μεθόδους τιμολόγησης, με συνεχή λάθη που δεν διορθώνονται. Με τον τρόπο που επιβάλλει την αναγραφή της δραστικής ουσίας, πρόσθεσε, στρώνει το έδαφος για μονοπωλιακές καταστάσεις, υπονομεύοντας την παραγωγική βάση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Σήμερα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν πολλά προβλήματα στον τρόπο παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης των φαρμάκων, με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί. Τα φαινόμενα των ανεξέλεγκτων παράλληλων εξαγωγών απαραίτητων φαρμάκων, τεχνητών ελλείψεων από την αγορά και κακών πρακτικών συνταγογράφησης, καθώς και της συνεχούς συσσώρευσης χρεών πρέπει να ελεγχθούν άμεσα.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, απαιτείται, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια ριζικά διαφορετική πολιτική από αυτή του μνημονίου, ενώ σημείωσε ότι οι αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι, η ορθή τιμολόγηση και η αξιολόγηση της πραγματικής αποτελεσματικότητας των φαρμακευτικών σκευασμάτων αποτελούν βασικά στοιχεία που θα ανατεθούν σε έναν αναβαθμισμένο και επαρκώς στελεχωμένο ΕΟΦ.

Βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμφωνία για εγγυήσεις διασφαλισμένης προμήθειας των ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων για βαριές παθήσεις, είπε ο κ. Τσίπρας και διαβεβαίωσε ότι «σταθερή προτεραιότητα του σχεδιασμού μας αποτελεί η επάρκεια φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών όλων των πολιτών, η ισότιμη πρόσβαση στο φάρμακο όλων των πολιτών ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες, καθώς και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των ασφαλιστικών και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη φαρμακευτική βιομηχανία».

Ο Γ. Δραγασάκης  

Το πιο πιθανό είναι ότι μετά τις εκλογές στη Γερμανία θα πάμε σε ένα νέο μνημόνιο, είπε ο βουλευτής και υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ, Γιάννης Δραγασάκης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στη Θεσσαλονίκη με προέδρους Επιμελητηρίων και εκπροσώπους των επιχειρηματιών, των εμπόρων, των βιοτεχνών και των επαγγελματιών.

Σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα από το ΔΝΤ για αύξηση των φορολογικών εσόδων προκειμένου να μην χρειαστεί νέα μείωση σε μισθούς και συντάξεις, ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει τέτοιου είδους δέσμευση απέναντι στην Τρόικα και σημείωσε:

“Έχουν αναλάβει δεσμεύσεις, ότι αν έχουμε υστέρηση στα έσοδα, τότε θα πάρουν νέα μέτρα. Τα έχουν υπογράψει όλα αυτά. Και είναι και θέμα κοινής λογικής, μια οικονομία με ύφεση 4%, 5%, 7%, τι έσοδα να εισπράξει; Διότι τώρα δεν είναι όπως πριν 3 χρόνια που έτρεχε χρήμα στην αγορά. Τότε δεν έκαναν τίποτε και τώρα διαπιστώνουν ότι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί είναι διαλυμένοι. Τώρα το ανακάλυψαν; Επομένως, όλο αυτό το κλίμα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Όχι μόνο ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέα μέτρα, αλλά κυρίως διότι τα νέα μέτρα, εφόσον είναι της ίδιας λογικής, θα επιτείνουν το πρόβλημα. Είμαστε μέσα στον φαύλο κύκλο”.

Όσον αφορά το χρόνο που πιθανολογεί ότι μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα, επισήμανε:

“Δεν μπορούμε να τα προσδιορίσουμε χρονικά, διότι παίζεται κι ένα πολιτικό παιγνίδι. Ότι πρέπει να είμαστε όλοι “προσοχή” μέχρι να γίνουν οι εκλογές της κ. Μέρκελ κι επομένως μπορεί να γίνουν κάποιοι μικροελιγμοί για να κερδίσουν λίγο χρόνο. Κι αυτή η αναμονή, που γίνεται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, μπορεί να είναι μοιραία για τη δική μας οικονομία”.

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων ο κ. Δραγασάκης είπε ότι δεν υπάρχει μαγικός τρόπος με τον οποίο να μεταβούμε από την κατάρρευση της οικονομίας, που ζούμε σήμερα, στην ανάκαμψη και ανάπτυξη και παρατήρησε:

“Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τα αιτήματα των φορέων της πόλης. Δυστυχώς αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι αυτή η πολιτική κάθε μέρα που περνάει συσσωρεύει και νέα προβλήματα. Εμείς βλέπουμε και άμεσους κινδύνους και μακροπρόθεσμους και ακριβώς γι αυτό προσπαθούμε να διαμορφώνουμε τις θέσεις μας και για το πρώτο διάστημα και για πιο πέρα, μέσα από ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης το οποίο έχουμε επεξεργαστεί και το οποίο δουλεύουμε ακόμα. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα με αυτή την πολιτική”.

Οι εκπρόσωποι των φορέων τον ενημέρωσαν για τα μεγάλα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη από την οικονομική κρίση. Όπως είπαν ένα στα τρία καταστήματα κλείνει, ρευστότητα δεν υπάρχει, αντιμετωπίζουν δυσκολίες από το φορολογικό και το ασφαλιστικό καθεστώς και η ανεργία είναι σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που δίνει η Στατιστική Υπηρεσία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το