Οικονομία, Πρώτο Θέμα (old)

Ανατροπές σε εφάπαξ – επικουρικές

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Αυτόματες θα είναι οι μειώσεις από το 2014 σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Από τον επόμενο χρόνο μπαίνει σε εφαρμογή η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», με αποτέλεσμα όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα» να μπαίνει αυτομάτως μαχαίρι στις παροχές.

Στο «στόχαστρο» σε πρώτη φάση θα βρεθεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου θα υπάρξουν και νέες περικοπές στο καταβαλλόμενο βοήθημα. Από κόσκινο θα περνάνε και τα επικουρικά ταμεία, όπου θα γίνεται κάθε τρίμηνο αξιολόγηση και θα… αναπροσαρμόζονται οι παροχές.

Ουσιαστικά σε όσα Ταμεία –επικουρικής ασφάλισης ή πρόνοιας- καταγράφονται ελλείμματα θα γίνονται αμέσως νέες περικοπές. Με βάσης τις εκτιμήσεις ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση οι μειώσεις στις παροχές θα είναι κατά μέσον όρο 20% και σωρευτικά μπορεί να φτάνουν ακόμα και το 40% με 50% (π.χ. αν ληφθούν υπόψη οι περικοπές που έχουν ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια).

Σκληρή γραμμή για το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων κρατά η τρόικα, που έχει καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχουν περιθώρια πρόσθετης χρηματοδότησης. Το θέμα θα κυριαρχήσει στις επαφές του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, ωστόσο τα περιθώρια είναι στενά.

Οι παρεμβάσεις ξεκινούν από τα ταμεία πρόνοιας, όπου το 2014 κάνει πρεμιέρα ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ. Το τελικό ποσό θα εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες και θα λαμβάνονται υπόψη από τα οικονομικά του κάθε ταμείου μέχρι και το κύμα φυγής. Αυτό σημαίνει πως το καταβαλλόμενο ποσό δεν θα είναι σταθερό, αλλά οι ασφαλισμένοι μπορεί να αντιμετωπίζουν εκπλήξεις όταν περνάνε από το ταμείο. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν δραματικές μειώσεις εξετάζεται ένα μεικτό σύστημα όπου τα χρόνια μέχρι και το 2013 θα υπολογίζονται με το ισχύον σύστημα και τα χρόνια μετά το 2014 με το νέο μαθηματικό μοντέλο.

Την ίδια στιγμή δρομολογούνται δύο ακόμα παρεμβάσεις στα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:

– Δημιουργία «ατομικών λογαριασμών» για κάθε ασφαλισμένο, όπου θα καταγράφεται αναλυτικά η «ιστορία» του. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται σε νόμο και θα τεθεί σε ισχύ το 2014.
– Καθιέρωση ενιαίου συστήματος είσπραξης εισφορών για να μπει τέλος στη μείωση των εσόδων. Το μέτρο ξεκινά της 1η Δεκεμβρίου και έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τη μαύρη εργασία, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Στην κύρια ασφάλιση

Μάχη με τα ελλείμματα δίνουν και τα ταμεία κύριας ασφάλισης, με τη «μαύρη τρύπα» φέτος να κλείνει στο 1,8 δισ. ευρώ. Η αύξηση της ανεργίας και η περικοπή των μισθών έχουν αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων, ενώ η ρύθμιση χρεών δεν αποδίδει καρπούς.

Την ίδια στιγμή αναζητείται φόρμουλα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που αναμένεται να προκαλέσει η μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το