Photo Gallery, Κόσμος

Ανακρίνεται και ο Ρ. Μέρντοχ

Στη δίνη του σκανδάλου των υποκλοπών η Βρετανία

 

 

 

 

Στη δίνη του κολοσσιαίου σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών -που αγγίζει πλέον πέραν της News of the World και τις εφημερίδες Sun και Sunday Times- ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο γιος του Τζέιμς και η διευθύντρια Ρεμπέκα Μπρουκς καλούνται ενώπιον της αρμόδιας βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

 

 

Πρώην και νυν αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ καλούνται ταυτόχρονα να εξηγήσουν γιατί η αρχική έρευνα για τις υποκλοπές δεν είχε αποκαλύψει το πραγματικό μέγεθος του σκανδάλου, και απαντούν κατηγορώντας την News International, ότι επιχείρησε να παρεμποδίσει το έργο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα καλεί στη διενέργεια ψηφοφορίας στη Βουλή την Τετάρτη επί ψηφίσματος που καλεί τον όμιλο News Corporation να αποσύρει την πρόταση για τη συνολική εξαγορά του εξαιρετικά κερδοφόρου δορυφορικού καλωδιακού δικτύου British Sky Broadcasting (BSkyB).

Η ψηφοφορία θα είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα, αλλά θα εντείνει την πίεση στον όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοχ να αποσύρει την πρόταση, η οποία ήδη επανεξετάζεται από τη βρετανική Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Καλώ όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτή την πρόταση αύριο, ώστε να στείλει η Βουλή των Κοινοτήτων ένα καθαρό μήνυμα στον Μέρντοχ» δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Έντ Μίλιμπαντ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Οι τίτλοι τέλους στην News of the World έχουν καταγγελθεί ως μία κυνική κίνηση με στόχο να προστατευθεί η απόπειρα εξαγοράς του υπολοίπου ποσοστού του δορυφορικού BSkyB, το 31% του οποίου ανήκει ήδη στον όμιλο News Corp. Οι περίπου 200 εργαζόμενοι της εφημερίδας που μένουν άνεργοι έχουν εκφράσει οργή και δυσπιστία για την απόφαση που έλαβε η διεύθυνση της εταιρείας, λέγοντας ότι θυσιάστηκαν στη «σκακιέρα» του Μέρντox.

Σκληρές κατηγορίες εις βάρος της News International εξαπέλυσε την Τρίτη ο Γκόρντον Μπράουν, κατηγορώντας την εταιρεία του Ρούπερτ Μέρντοχ για σχέσεις με τον «υπόκοσμο». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε «σεσημασμένους εγκληματίες» για να αποσπάσει πληροφορίες τόσο για τον ίδιο, όσο και για άλλους.

 

«Κλήση» στο Μέρντοχ – «Ανακρίνεται» η Σκότλαντ Γιαρντ

 

Ο βουλευτής των Εργατικών Τομ Ουότσον, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, δήλωσε ότι η επιτροπή καλεί σε ακρόαση την προσεχή Τρίτη τον Μέρντοχ, το γιο του Τζέιμς και τη Ρεμπέκα Μπρουκς, επικεφαλής της θυγατρικής εταιρείας του Μέρντοχ News International και πρώην διευθύντρια της εφημερίδας News of the World.

Αν και αρχικά υπήρξε έντονη φημολογία ότι και οι τρεις θα παραστούν, στη συνέχεια ο επικεφαλής κοινοβουλευτικής επιτροπής δήλωσε ότι δεν έχει λάβει τελική απάντηση επί του θέματος.

Ο Τζον Γουτινγκντέιλ, πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ότι υπήρξε μια σύγχυση σχετικά με δηλώσεις που έκανε εκπρόσωπος της News Corporation (οι οποίες άφηναν να εννοηθεί ότι ο Μέρντοχ, ο γιος του και η Ρεμπέκα Μπρουκς θα παραστούν στην ακρόαση, αυτό δεν είναι βέβαιο. «Ελπίζω, πάντως, ότι θα παραστούν» τόνισε.

Ανώτατα νυν και πρώην στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ παρουσιάστηκαν, εν τω μεταξύ, την Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων για να καταθέσουν για την υπόθεση και να εξηγήσουν γιατί η αρχική έρευνα που ξεκίνησε το 2005 δεν έφερε στο φως την τεράστια έκταση των τηλεφωνικών υποκλοπών από τα μέσα του ομίλου Μέρντοχ.

Στελέχη της Μητροπολιτικής Αστυνομίας κατηγόρησαν την News International -βρετανικό βραχίονα του ομίλου News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ- ότι επιχείρησε να παρεμποδίσει την έρευνα.

Πρόκειται για μία παγκόσμια εταιρεία με πρόσβαση στις καλύτερες νομικές συμβουλές, δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής βοηθός επιθεωρητή της Σκότλαντ Γιαρντ Πίτερ Κλαρκ, επισημαίνοντας ότι η εντολή του στην πρώτη έρευνα ήταν αυστηρά να διερευνήσει ποιος υπέκλεπτε τα τηλέφωνα μελών της βασιλικής οικογένειας.

Μόνο τα πιο σημαντικά θύματα των υποκλοπών ενημερώθηκαν σχετικά, δήλωσε ενώπιον της επιτροπής.

 

Δεν αναμιγνύονται

δηλώνουν οι ΗΠΑ

 

 

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) δήλωσε ότι δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει έρευνα για την News Corp και το ρόλο της στο σκάνδαλο υποκλοπών που έχει ξεσπάσει στην Βρετανία.

Εκτός από εφημερίδες στη Βρετανία, ο όμιλος Μέρντοχ έχει την ιδιοκτησία του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox, της Wall Street Journal και άλλων μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ.

«Θα κάνουμε τη δουλειά μας», εάν προκύψουν νέα θέματα, δήλωσε ο πρόεδρος της FCC.

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί επενδυτές αναβάθμισαν την αγωγή που είχαν καταθέσει τον Μάρτιο εναντίον της News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ, καταγγέλλοντας «μία μακρά ιστορία καταχρήσεων», η οποία χαρακτηρίζεται -όπως λένε- από «νεποτισμό» και από «σκανδαλώδη» συμπεριφορά.

Η αγωγή συμπεριλαμβάνει την ανακοίνωση που έγινε το Μάιο σχετικά με την εξαγορά από την News Corp. της εταιρίας κινηματογραφικών παραγωγών Shine, ιδιοκτησίας της κόρης του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία και η τράπεζα Amalgamated Bank, που είχαν επενδύσει στην News Corp, προσέφυγαν σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ κατά του συνόλου του διοικητικού συμβουλίου της News Corporation, κατηγορώντας το ότι η επιθυμία της οικογένειας Μέρντοχ να κρατηθεί στα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια της εταιρίας ήταν η αιτία της εξαγοράς της Shine.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ακόμα ότι είναι αδιανόητο ο Ρούπερτ Μέρντοχ και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να μη γνώριζαν τις παράνομες πρακτικές για τη συλλογή πληροφοριών στον όμιλο των βρετανικών εφημερίδων.

Ζητούν να κριθούν ένοχοι ο Ρ. Μέρντοχ και άλλα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου για παράβαση καθήκοντος και την καταβολή αποζημιώσεων για απολεσθέντα έσοδα λόγω των ενεργειών τους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το