Οικονομία

Ανακεφαλαιοποιημένες οι 4 συστημικές τράπεζες

Το ΤΧΣ έχει ήδη καλύψει και δεσμευθεί για το σύνολο των κεφαλαίων που είναι αναγκαία
Το ΤΧΣ έχει ήδη καλύψει και δεσμευθεί για το σύνολο των κεφαλαίων που είναι αναγκαία

 

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη καλύψει (με τη μορφή προκαταβολής) και δεσμευθεί (με την μορφή δεσμευτικών επιστολών) για το σύνολο των κεφαλαίων που είναι αναγκαία για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων (4) συστημικών τραπεζών όπως αυτά έχουν καθορισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τούτο επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρεται ότι οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων των τεσσάρων συστημικών ομίλων (Αlpha Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) για τη λήψη μέχρι την 30η Απριλίου 2013 ανεκκλήτων αποφάσεων για τους σκοπούς της ανακεφαλαιοποίησής τους έχουν ήδη συγκληθεί ή λάβει χώρα.

Οι προπληρωμές και δεσμεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν ως εξής:

Η Eurobank

Την κάλυψη του 100% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, σε συνεδρίασή του το απόγευμα της Δευτέρας (χθες).

Πρόκειται για μία απόφαση που θωρακίζει την τράπεζα, η οποία από την ερχόμενη εβδομάδα θα καταστεί το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα που θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο.

Oπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση της τράπεζας, προτίθεται κατόπιν της ανακεφαλαιοποίησης να υποβάλει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις στη Eurobank είναι πλήρως διασφαλισμένες.

Στη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της τράπεζας εξέτασε τις συνθήκες και τα δεδομένα της προσπάθειας προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, σε συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους Barclays Bank plc και Deutsche Bank.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αξιολογήθηκαν οι ιδιαιτερότητες του εγχειρήματος αυτού για την τράπεζα και συγκεκριμένα η αβεβαιότητα της συγχώνευσης ή μη με την Εθνική Τράπεζα και η συνεπαγόμενη αδυναμία αξιολόγησης της επενδυτικής πρότασης.

Επιπλέον, επισημάνθηκε η απουσία της παραδοσιακής βάσης των δεκάδων χιλιάδων μετόχων της Eurobank, η οποία λόγω της πρόσφατης ανταλλαγής μετοχών υποκαταστάθηκε από τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατά περίπου 85% στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Ακολούθως, το Δ.Σ. προέκρινε την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 5,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και επομένως, την άμεση και πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της, και θα εισηγηθεί σχετικά στη Γενική Συνέλευση της 30ής Απριλίου.

Με τον τρόπο αυτό η Eurobank θα καταστεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα, η πρώτη πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη συστημική τράπεζα.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με την απόφαση αυτή, η Eurobank αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τους μετόχους και τους δυνητικούς επενδυτές, θέτει τις βάσεις ώστε να αποκαταστήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και διασφαλίζει την εμπιστοσύνη των πελατών και εργαζομένων της Τράπεζας, καθώς και του συνόλου των πολιτών.

Το Δ.Σ. συζήτησε επίσης τις άμεσες προοπτικές της ανασυγκρότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στο πλαίσιο του ρόλου της ως μιας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η Eurobank σκοπεύει να συμμετάσχει στη στρατηγική αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενσωματώνοντας άλλες μικρότερες μη συστημικές τράπεζες.

Επίσης, εφόσον οι αρμόδιες αρχές αποφασίσουν τελικά τη μη πραγματοποίηση της συγχώνευσης, η Τράπεζα θα υποβάλει, ως οφείλει, ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, με στόχο να προσελκύσει ιδιωτικά και θεσμικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό το ταχύτερο δυνατόν, όπως άλλωστε προβλέπει και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Σκοπός θα είναι  η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Τράπεζας, η προσαρμογή στις ανάγκες και τα νέα δεδομένα της εγχώριας και διεθνούς τραπεζικής αγοράς και η διατήρηση και επαύξηση της εταιρικής αξίας, επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας.

«Σε όλες τις προσπάθειες αυτές, κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσει το προσωπικό της Τράπεζας, το οποίο ανέκαθεν υπήρξε ο ισχυρότερος υποστηρικτής των στρατηγικών πρωτοβουλιών της» τονίζει η διοίκηση της Eurobank στην ίδια ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «Γνώμονας των αποφάσεων που ελήφθησαν είναι, μέσα από τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Eurobank, η ενίσχυση της ικανότητας της Τράπεζας να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην κρίσιμη τρέχουσα συγκυρία, να διευρύνει την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές και να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία στην προσπάθεια επιστροφής της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το