Photo Gallery, Τοπικά

Αμετάβλητη η διοικητική δομή στο Νοσοκομείο Βόλου

Για το Νοσοκομείο Βόλου οι 400 οργανικές κλίνες παραμένουν ως έχουν

 

 

 

Διασυνδεόμενο με το Πανεπιστημιακό γίνεται το Νομαρχιακό Λάρισας

 


 

 

 

Αμετάβλητη παραμένει η διοικητική δομή του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς στο νέο σχεδιασμό, μέρος του τελικού σχεδίου αναδιάταξης του ΕΣΥ που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, δεν επέρχονται αλλαγές στη διοικητική λειτουργία του «Αχιλλοπούλειου» σε αντίθεση με άλλα νοσοκομεία όπου προβλέπονται διοικητικές συγχωνεύσεις.

 

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΦΩΚΙΔΗΣ

[email protected]

Αν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επόμενη παρουσίαση των τελικών θέσεων του υπουργείου για τις συγχωνεύσεις μονάδων υγείας, η χθεσινή ανακοίνωση ήταν μια πρόγευση των αλλαγών που θα επέλθουν στη λειτουργία πολλών Νοσοκομείων.

Για το Νοσοκομείο Βόλου με 400 οργανικές κλίνες, σύμφωνα με την απόφαση – πρόταση ΚΕΣΥΠΕ (Δ.Υ.Πε. – Υ.Υ.Κ.Α.) – διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ΕΣΥ με βάση προτεινόμενες οργανικές κλίνες, αυτές παραμένουν ως έχουν όπως επίσης η μία θέση Διοικητή και μία θέση Αναπληρωτή Διοικητή.

Στην 5η υγειονομική περιφέρεια (ΔΥΠΕ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας), το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας με 650 οργανικές κλίνες γίνεται διασυνδεόμενο με το Νομαρχιακό Λάρισας (300 κλίνες) με ένα Διοικητή και δύο Αναπληρωτές Διοικητές.

Τα Νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας με 300 και 260 οργανικές κλίνες αντίστοιχα, θα έχουν μόνο Διοικητή και όχι υποδιοικητές ή αναπληρωτή Διοικητή.

Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του υπουργείου για όλη την επικράτεια προκύπτουν τα εξής:

Σύνολο (Διοικητές & Αναπληρωτές Διοικητές): από 175 γίνονται 144

Διοικητές από 131 γίνονται 77

Κλίνες: από 46.873 γίνονται 35.815 (οργανικές)

Σημείωση: εξετάζονται οκτώ (8) μετατροπές

Συνεργασίες: έξι (6)

Πρόεδροι (4), Αντιπρόεδρος (1), Διευθυντές (1), Γενικοί Διευθυντές (4), Κοινός Έφορος (1).

Στην 1η ΥΠΕ που αφορά κυρίως την Αττική, συνενώνονται διοικητικά με το Σισμανόγλειο τα νοσοκομεία Μελισσίων και το 1ο ΙΚΑ, το ογκολογικό Κηφισιάς με το νοσοκομείο Πατησίων, το Αγία Όλγα με το 7ο ΙΚΑ και την Παμακάριστο, ο Άγιος Σάββας με το 6ο ογκολογικό του ΙΚΑ, το Έλενα με το Αλεξάνδρα και το Σπηλιοπούλειο, ο Ευαγγελισμός με το Οφθαλμιατρείο, την Πολυκλινική και το 3ο ΙΚΑ. Το Σωτηρία με το Γ. Κρατικό Αθηνών, το Αρεταίειο με το Αιγινίτειο και το Ευγενίδιο, τα Νοσοκομεία Παίδων Α. Σοφία, Α. Κυριακού και Π. Πεντέλης, θα έχουν κοινή διοίκηση.

Στην 2η ΥΠΕ, που αφορά τον Πειραιά και τα νησιά, θα συνδιοικούνται το Τζάνειο με το Μεταξά. Το Θριάσειο με το Αττικό το Ασκληπιείο της Βούλας και το Ωνάσειο. Το Νίκαιας με το Δυτικής Αττικής «Α. Βαρβάρα». Το Δαφνί με το Δρομοκαΐτειο, το νοσοκομείο Σύρου με το Νάξου, το νοσοκομείο Ρόδου με αυτό της Κω και το θεραπευτήριο Λέρου, το νοσοκομείο Σάμου με αυτό της Ικαρίας και το νοσοκομείο της Μυτιλήνης με αυτό της Λήμνου.

Οι έξι επιστημονικές συνεργασίες αφορούν: Το Ωνάσειο με το Αττικό, το νοσοκομείο Ρόδου με αυτό της Λέρου, το Τζάνειο με το Μεταξά, το Γρεβενων με αυτό της Καστοριάς, το Σισμανόγλειο της Κομοτηνής με το πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης και το Παίδων Καραμανδάνειο με το πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Παρουσιάζοντας μέρος του τελικού σχεδίου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε, με την αναδιάταξη το υπουργείο προσπαθεί να δώσει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν 25 δισ. ευρώ το χρόνο και εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν έχουν καλή υγεία.

Με τη φράση «το αχανές δεν διοικείται» ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τη μείωση των διοικητών από 131 σε 77 στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, την μετατροπή οκτώ υγειονομικών δομών, την επιστημονική συνεργασία έξι νοσοκομείων με άλλα και τη μείωση των οργανικών κλινών από 46.873 σε 35.815.

Όπως είπε, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις και για τις συνενώσεις των κλινικών και εξήγησε ότι προσδοκά να μειωθούν περισσότερο οι κλίνες στις νέες δομές, οι οποίες θα είναι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Επίσης, θα γίνουν γνωστές οι οκτώ δομές, που αλλάζουν χρήση.

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στο εγχείρημα των συγχωνεύσεων είπε ότι «μια σημαντική εργασία φτάνει στο τέλος της και παρότι μπορεί να έχουν γίνει κάποια λάθη, το σημαντικό που μένει είναι ότι επιτέλους το σύστημα υγείας θα μπορεί να μετράται».

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το