Οικονομία

Αλλαγές στη φορολογία από το νέο έτος

Ενιαία φορολογική κλίμακα, σύνδεση αφορολογήτου με τις αποδείξεις


ΑΘΗΝΑ, 23.

Δραστικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά και στις καθημερινές συναλλαγές των καταναλωτών, αλλά και μεταξύ των επιχειρήσεων έρχονται από το νέο έτος.

Πέραν των αποδείξεων που συγκεντρώσαμε το 2010 προκειμένου να χτίσουμε το αφορολόγητο όριο, από τον Ιανουάριο τίθενται σε ισχύ τα νέα αυστηρά τεκμήρια, αλλάζει ο τρόπος που εκπίπτουν οι τόκοι στεγαστικών δανείων, ενώ συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Όσον αφορά τις αποδείξεις, η αξία τους θα κρίνει το αφορολόγητο όριο του καθενός μας για τα εισοδήματα του 2010 και κατά συνέπεια τον φόρο που θα καταβάλουμε στην εφορία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το αφορολόγητο όριο που ανέρχεται στα 12.000 ευρώ είναι συνδεδεμένο με το ύψος των αποδείξεων. Ανάλογα δηλαδή, με το εισόδημα του κάθε φορολογούμενου η εφορία απαιτεί και τις ανάλογες αποδείξεις.

Για τα εισοδήματα του 2010 μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με μία φορολογική κλίμακα. Δηλαδή καταργήθηκε η κλίμακα που ίσχυε μέχρι πρότινος για τους ελεύθερους επαγγελματίες (10.500 ευρώ).

Η νέα ενιαία φορολογική κλίμακα προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και συντελεστές φόρου που κυμαίνονται από 18% έως 45% (για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ).

Όσον αφορά τις οικογένειες με ένα παιδί το αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ και διαμορφώνεται στα 13.500 ευρώ.

Για οικογένειες με δύο παιδιά το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 15.000 ευρώ και για οικογένειες με τρία παιδιά το αφορολόγητο φθάνει τα 23.500 ευρώ.

Για κάθε παιδί πάνω από τα τρία το αφορολόγητο όριο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω οι φορολογούμενοι ανάλογα με το εισόδημά τους θα πρέπει να έχουν και τις ανάλογες αποδείξεις για να έχουν ολόκληρο το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Ειδικότερα:

– Φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν χρειάζεται να προσκομίσουν αποδείξεις δαπανών.

– Φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα από 6.000 έως 12.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματός τους.

– Για φορολογούμενους με εισόδημα από 12.000 και άνω θα απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων αξίας ίσης με το 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τις 12.000 και αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του τμήματος του εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.

– Όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες για την κάλυψη του αφορολογήτου και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος θα δικαιούται μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και αυτού των δηλούμενων.

– Όταν η αξία των αποδείξεων που προσκομίζονται είναι μικρότερη από την απαιτούμενη για την κάλυψη του αφορολογήτου, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με φόρο 10% επί του ακάλυπτου ποσού.

Ο νέος φορολογικός νόμος προσπαθεί να δυσκολέψει όσους φοροδιαφεύγουν, ενώ αντίθετα δίνει κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ οι καταστηματάρχες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα εντοπιστούν μέχρι το τέλος του έτους να μην έχουν εκδώσει έστω και μία απόδειξη. Ουσιαστικά η ποινή για τους ανωτέρω είναι να φορολογηθούν με επιπλέον 1.200 ευρώ. Δηλαδή θα φορολογηθούν με συντελεστή 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ που θα δηλώσουν στην εφορία.

Αντίθετα για τρία χρόνια δεν θα πληρώσουν κανένα φόρο οι νέοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες έως 35 ετών με καθαρά κέρδη που δεν θα ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι αποδείξεις μπορούν να αποσταλούν στην εφορία με φάκελο ή μπορούν να υποβληθούν σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα. Οι υπόχρεοι και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να αναγράψουν το ονοματεπώνυμό τους, τον ΑΦΜ, τον αριθμό των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών.

«Πόιντ σίστεμ» για τη φοροδιαφυγή

Νέο ποινολόγιο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την επιβολή προστίμων με συνοπτικές διαδικασίες, γνωστές εκ των προτέρων στους φορολογούμενους, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει μέρος έστω των «κλεμμένων». Οι αλλαγές στη φορολογία συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε την περασμένη Τρίτη και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να αναδιαρθρωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και να διευρυνθεί η φορολογική βάση.
Στις αρχές του 2011 θα ανακοινωθεί το συνολικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στο οποίο θα παρουσιάζονται όλες οι θεσμοθετημένες πτυχές του φορολογικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης (οι οποίες ισχύουν από το 2010 ή θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011), καθώς και όλα τα νέα πληροφοριακά συστήματα στην υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης που θα τεθούν σε παραγωγική λειτουργία από την αρχή του έτους και που αλλάζουν ριζικά το πλαίσιο ελέγχων και διαχείρισης της φορολογικής πληροφορίας. Ακόμη θα προβλέπει την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού και κυρίως του ελεγκτικού μηχανισμού (διοικητικές και θεσμικές αλλαγές με καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΔΟΥ) για τον εντοπισμό της φορολογητέας ύλης (σε αυτό συμπεριλαμβάνονται συγχωνεύσεις/ καταργήσεις ΔΟΥ και η βέλτιστη κατανομή του προσωπικού στις υπηρεσίες).
Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στο νέο πλαίσιο δίωξης (διοικητικής και ποινικής) της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένης της αυστηροποίησης και της ορθολογικοποίησης του συστήματος ποινών.
Οι παραβάσεις θα καταγράφονται ηλεκτρονικά για κάθε φορολογούμενο και όποιος είναι υπότροπος θα πληρώνει υψηλότερα πρόστιμα. Πρόκειται στην ουσία για «πόιντ σύστεμ» κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο θα αποκλείει τη μεσολάβηση εφοριακών.
Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, που αποτελεί το μόνιμο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε επικοινωνιακή εκστρατεία για την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης. Επίσης, στο νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες θα αξιοποιούνται πληροφορίες από το εξωτερικό για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το