Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Έφοδος στους τσιγγάνικους οικισμούς

Οργανωμένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας
Οργανωμένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας

Εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας πραγματοποιήθηκαν σε οικισμούς Ρομά σε περιοχές της  Λάρισας και της Μαγνησίας από τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις. Ελέγχθηκαν 263 άτομα, προσήχθησαν 20 και συνελήφθησαν τέσσερα για διάφορα αδικήματα. Διενεργήθηκαν είκοσι εννέα κατ’ οίκον έρευνες και 179 έλεγχοι σε αυτοκίνητα, ενώ κατασχέθηκαν κυνηγετικά όπλα, μεταλλικά μέρη εκκλησιαστικών αντικειμένων, χαλκός βάρους 7,2 κιλών και μικροποσότητα κάνναβης.

Στη Μαγνησία, οι αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν στους οικισμούς αθίγγανων Αλιβερίου και Νεαπόλεως. Από τις 6 χθες το πρωί αστυνομικοί των ειδικών ομάδων της Αστυνομίας εμφανίστηκαν με εξοπλισμό σε μία οργανωμένη επιχείρηση πιάνοντας στην κυριολεξία στον ύπνο τους αθίγγανους των οικισμών. Οι επιχειρήσεις έγιναν ταυτόχρονα στο Αλιβέρι και τη Νεάπολη, όπου και υπάρχουν οι μεγαλύτεροι καταυλισμοί τσιγγάνων στη Μαγνησία. Ο μεγαλύτερος είναι στο Αλιβέρι και εκεί μετέβη ισχυρότερη αστυνομική δύναμη. Συνολικά 50 αστυνομικοί πήραν μέρος στις εκτεταμένες έρευνες. Τους αστυνομικούς συνόδευαν και οι αστυνομικοί σκύλοι για την αναζήτηση ναρκωτικών και εκρηκτικών.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις που γίνεται από την τοπική Αστυνομία τα τελευταία χρόνια στους οικισμούς αθίγγανων και τούτο επειδή καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας με δράστες αθίγγανους, στις περισσότερες από τις περιπτώσεις. Επίσης έλεγχος έγινε και σε επιχειρήσεις σκραπ, που διατηρούν αθίγγανοι, καθώς πολλές είναι οι κλοπές σιδήρων, καλωδίων και χαλκού. Σημειώνεται ότι από τους ελέγχους στις μάντρες με τα παλιοσίδερα δεν βρέθηκαν κλεμμένα αντικείμενα.

Εντοπίστηκε ένα όπλο σε παράγκα και κατασχέθηκε, ο ιδιοκτήτης του όμως απουσίαζε την ώρα του ελέγχου. Η επιχείρηση διήρκησε μέχρι τις 12.30 μετά το μεσημέρι. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας προσήχθησαν συνολικά 20 άτομα, για διευκρινίσεις στοιχείων καθώς υπάρχουν σε εκκρεμότητα καταδικαστικές αποφάσεις ή εντάλματα. Πολλές από τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούν σε ειδικούς ποινικούς Νόμους.

Οι έλεγχοι έγιναν σε παράγκες, άλλα καταλύματα και αυτοκίνητα των αθίγγανων. Πολλές από τις παραβάσεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα ανάλογη αστυνομική έρευνα έγινε στο Νομό της Λάρισας, στους οικισμούς των Ρομά σε Τύρναβο και Φάρσαλα.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας ανακοίνωσε τα επίσημα αποτελέσματα των ελέγχων. Όπως αναφέρεται, εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί, σε οικισμούς Ρομά στον Τύρναβο και τα Φάρσαλα Λάρισας, αλλά και στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας, στο πλαίσιο του γενικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας για την πρόληψη και καταπολέμηση της

εγκληματικότητας.

Στις αστυνομικές επιχειρήσεις συμμετείχαν συνολικά 116 αστυνομικοί υφιστάμενων Υπηρεσιών των Αστυνομικών Διευθύνσεων Λάρισας και Μαγνησίας.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέχθησαν 263 άτομα και 179 οχήματα.

Προσήχθησαν 16 ημεδαποί. Συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί, από τους οποίους οι δύο για παράβαση του νόμου περί όπλων, ο τρίτος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και ο τέταρτος γιατί σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης και επτά ακόμη καταδικαστικές αποφάσεις, για τα αδικήματα των κλοπών, των διακεκριμένων κλοπών, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, της αρπαγής ανηλίκου, της αποπλάνησης παιδιών, με συνολική ποινή φυλάκισης 90 μηνών και χρηματική ποινή εξακοσίων 600 ευρώ.

Βεβαιώθηκαν 62 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 29 έρευνες σε κατοικίες, παρουσία τριών δικαστικών λειτουργών, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κυνηγετικά όπλα (ένα δίκαννο και μία καραμπίνα με κομμένη κάνη και κοντάκι, 14 φυσίγγια, επτά μεταλλικά μέρη εκκλησιαστικών αντικειμένων (πολυέλαιος, καντήλι) χαλκός βάρους 7,2 κιλών, προερχόμενος από την καύση καλωδίων και ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης βάρους 1,1 γραμμαρίου.

Παρόμοιες αστυνομικές εξορμήσεις θα συνεχιστούν αμείωτα από τις  Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι έλεγχοι θα επαναληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα στους ίδιους οικισμούς. Ανάλογες επιχειρήσεις θα γίνουν και σε οικισμούς αθιγγάνων και των άλλων θεσσαλικών Νομών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το