Photo Gallery, Κόσμος

«Χτενίζουν» την Τρίπολη για το Καντάφι

 

Οι εξεγερμένοι σχυρίζονται ότι τον έχουν περικυκλώσει- Μάχες στην Τρίπολη

 

 

 

Νέο μήνυμα του συνταγματάρχη που ζήτησε «να καταστρέψουμε τους άπιστους»

 

 

 

Νέο μήνυμα-κάλεσμα στους οπαδούς του να «καταστρέψουν» τους εξεγερμένους στην Τρίπολη απηύθυνε ο Μουαμάρ Καντάφι, την ώρα που οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν πως ο Λίβυος ηγέτης είναι περικυκλωμένος σε συγκρότημα κατοικιών στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Το ηχητικό μήνυμα μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός προσκείμενος στο καθεστώς.

Ο Καντάφι χαρακτήρισε τους αντικαθεστωτικούς για άλλη μία φορά ποντίκια, σταυροφόρους και άπιστους. Παράλληλα, κάλεσε όλους στη Λιβύη να δώσουν μάχη κατά της «ξένης επέμβασης». «Η Λιβύη είναι για το λιβυκό λαό, όχι για τους πράκτορες, ούτε για τον ιμπεριαλισμό, ούτε για τη Γαλλία, ούτε για το Σαρκοζί ούτε για την Ιταλία» πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ομάδα εξεγερμένων που πολιορκεί ένα συγκρότημα κατοικιών κοντά στο αρχηγείο του Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη, υποστηρίξε ότι ο Λίβυος ηγέτης κρύβεται στα κτήρια αυτά μαζί με κάποιους από τους γιους του.

«Είναι μαζί. Βρίσκονται μέσα σε μια μικρή τρύπα», δήλωσε ο Μουχάμαντ Γκομάα, ένας από τους αντικαθεστωτικούς που μετέχουν στην ομάδα. «Σήμερα θα το τελειώσουμε αυτό», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, γινόταν ανταλλαγή πυρών με τις πιστούς στον Λίβυο συνταγματάρχη στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στα συγκεκριμένα κτήρια. Ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι σφοδρές μάχες ξέσπασαν σήμερα στο κέντρο της Τρίπολης, με βαριές ανταλλαγές πυρών πολυβόλων μεταξύ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και στρατιωτών που είναι πιστοί στον συνταγματάρχη Καντάφι.

Αργότερα το βράδυ, οι αντικαθεστωτικοί μπήκαν στην συνοικία Αμπού Σαλίμ της Τρίπολης, ένα από τα προπύργια των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι. Οι αντάρτες έψαχναν όλα τα σπίτια για να εντοπίσουν ελεύθερους σκοπευτές και έβγαιναν από αυτά με δεκάδες αιχμαλώτους.

Την ίδια ώρα, ο φιλοκαθεστωτικός σταθμός Αλ Ουρούμπα που εκπέμπει από την Συρία, μεταδίδει ότι ΝΑΤΟΪΚΑ βομβαρδιστικά αεροσκάφη έχουν εξαπολύσει επίθεση στην γενέτειρα του Καντάφι την Σύρτη.
Ο επικεφαλής του συμβουλίου των εξεγερμένων, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, κάλεσε τους πολίτες που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι να «ενωθούν με την επανάσταση» και πρόσθεσε ότι καλωσορίζει τις συνομιλίες σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να αποφευχθεί μεγαλύτερη αιματοχυσία.

«Η Λιβύη είναι αρκετά μεγάλη για όλους και θα συμπεριφερθούμε ισότιμα σε όλους τους Λίβυους. Ο εθνικός πλούτος είναι για τους Λίβυους και θα μοιραστεί εξίσου σε όσους βρίσκονται επί λιβυκού εδάφο

υς» είπε.

Στο μεταξύ το απόγευμα οκτώ ανώτεροι αξιωματούχοι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), έφθασαν στην Τρίπολη για να προετοιμάσουν την πολιτική μετάβαση μετά την εποχή Καντάφι, όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος εκπρόσωπός τους.

 

Τους  εξεγερμένους αναγνώρισε

ο Αραβικός Σύνδεσμος

 

Ως τον νόμιμο αντιπρόσωπο του λιβυκού λαού αναγνώρισε ο Αραβικός Σύνδεσμος το συμβούλιο των εξεγερμένων, την στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα για μερικό ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού κράτους προς όφελος των αντικαθεστωτικών.
Την ίδια στιγμή, ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται, με τους αντικαθεστωτικούς ως τους μόνους αντιπροσώπους της Λιβύης και τον «πρωθυπουργό» τους να συναντά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου ανακοίνωσε πως τα μέλη του αποφάσισαν να αναγνωρίσουν επίσημα ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η Ρώμη θα ξεπαγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων που κρατούνται από ιταλικές τράπεζες.
Ο ηγέτης των εξεγερμένων προειδοποίησε από την πλευρά του ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποσταθεροποίησης, εάν δεν δοθεί οικονομική βοήθεια από τη Δύση προκειμένου να λειτουργήσουν ξανά οι υπηρεσίες και να πληρωθούν οι μισθοί των κυβερνητικών υπαλλήλων. «Οι προτεραιότητές μας δεν μπορούν να επιτευχθούν εάν δεν αποκτήσουμε άμεσα τα χρήματα που είναι απαραίτητα» είπε ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν δεσμεύτηκε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα βοηθήσουν άμεσα και ουσιαστικά τη Λιβύη στη μετάβασή της στην επόμενη ημέρα.  O ίδιος χαρακτήρισε «φυσική ιστορική εξέλιξη» τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει την ειρηνική απομάκρυνση από αυταρχικά καθεστώτα.
Ο Μπαν Γκι-Μουν έχει διοργανώσει για την Παρασκευή συνάντηση των σημαντικών οργανισμών της περιοχής για να σχεδιαστεί η στήριξη στη Λιβύη της επόμενης ημέρας.

 

Ασφαλή τα όπλα λένε οι ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι ότι τα αποθέματα της Λιβύης σε ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού (yellowcake) και αέριο μουστάρδας είναι ασφαλή. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Βικτόρια Νούλαντ επισήμανε ότι η κύρια ανησυχία των ΗΠΑ για τη διάδοση όπλων από τη Λιβύη είναι κυρίως οι εκτοξευτές για πυραύλους εδάφους-αέρος που είναι γνωστοί ως MANPADS. Οι χημικοί παράγοντες της Λιβύης θεωρείται ότι έχουν αποσυντεθεί με τα χρόνια και σήμερα αποτελούν περισσότερο κίνδυνο για το περιβάλλον και όχι στρατιωτικό κίνδυνο.
Η Λιβύη πιστεύεται ακόμη ότι δεν έχει τα μέσα να μετατρέψει το yellowcake (ακάθαρτο μίγμα των οξειδίων του ουρανίου) σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα πυρηνικό όπλο.

 

Πάνω από 20.000

οι νεκροί στον εμφύλιο

 

Σε “περισσότερους από 20.000 ανέρχονται οι νεκροί” στη σύγκρουση στη Λιβύη από τα μέσα Φεβρουαρίου που άρχισε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ.
«Δεν έχω στη διάθεσή μου ακριβή αριθμό, αλλά η ένοπλη σύγκρουση έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 20.000 ανθρώπων», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Βεγγάζη, «πρωτεύουσα» των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη. Ερωτηθείς για την πιθανή παρουσία χημικών όπλων στη χώρα, ο Άμπντελ Τζαλίλ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος, καθώς “ως πρώην μέλος του καθεστώτος, γνωρίζω καλά ότι τα όπλα αυτά είναι πλέον άχρηστα”. Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου δεσμεύτηκε επίσης να ανταμείψει κατά την ανοικοδόμηση της χώρας του τα κράτη που βοήθησαν τη Λιβύη «βάσει της υποστήριξης» που προσέφεραν στους εξεγερμένους.
«Δεσμευόμαστε να ευνοήσουμε τις χώρες που μας βοήθησαν, κυρίως μέσω της ανάπτυξης της Λιβύης. Θα τους μεταχειριστούμε βάσει της υποστήριξης που μας προσέφεραν», σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την «ευγνωμοσύνη» του στις χώρες που μετέχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα και σε αυτές που αποδέσμευσαν λιβυκούς πόρους στο εξωτερικό που είχαν παγώσει.
Παράλληλα ο αξιωματούχος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Φάτχι Μπάτζα δήλωσε σήμερα έπειτα από τη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στην Κωνσταντινούπολη, ότι οι διπλωμάτες της Ομάδας Επαφής αποφάσισαν να επιταχύνουν τη διαδικασία για την αποδέσμευση λιβυκών πόρων που έχουν παγώσει, το οποίο θα επιτρέψει στους αντικαθεστωτικούς να λάβουν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τους πόρους της Λιβύης στο εξωτερικό. «Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά κάτι κινείται. Θα πάρουμε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ως το τέλος του μήνα», σημείωσε ο Μπάτζα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το