Οικονομία

«Πιάνει δουλειά» το ELENXIS με ελέγχους ΦΠΑ

Ξεκινούν φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσειςΕλέγχους σε μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις με τη χρήση του νέου πληροφοριακού συστήματος ELENXIS θα διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών από την προσεχή Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Η επιλογή των δέκα πρώτων υποθέσεων ελέγχου έγινε μέσω της ηλεκτρονικής στόχευσης του συστήματος ELENXIS, αξιοποιώντας τεχνικές ανάλυσης κινδύνου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επιλογή των δέκα πρώτων υποθέσεων ελέγχου έγινε μέσω της ηλεκτρονικής στόχευσης του συστήματος ELENXIS, αξιοποιώντας τεχνικές ανάλυσης κινδύνου.

Το αρχικό βήμα της διαδικασίας έγινε στις 14 Ιανουαρίου, όταν ελεγκτές του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών, καθώς και ελεγκτές της Ε΄ Δ.Ο.Υ., Αθηνών έδωσαν στις μεγάλες επιχειρήσεις που επιλέχτηκαν δεκαήμερη προθεσμία αναμονής για εθελοντική συμμόρφωση. Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση υποβλήθηκε στο μεσοδιάστημα περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. και φόρος πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ.
Η διενέργεια των προσωρινών ελέγχων υποστηρίζεται από το λογισμικό του ELENXIS με την χρήση υπηρεσιακών φορητών υπολογιστών. Μέσω φορητού υπολογιστή, οι ελεγκτές έχουν ασύρματη πρόσβαση στις βάσεις φορολογικών δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές έχουν στη διάθεσή τους πλήρη εικόνα για την ελεγχόμενη επιχείρηση, όπως τα πλήρη στοιχεία του φορολογικού μητρώου της, το ιστορικό παραβάσεων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα αποτελέσματα διασταυρώσεων, την εικόνα των συμμετεχόντων σ’ αυτή φυσικών ή νομικών προσώπων, τα αριθμητικά και λοιπά δεδομένα των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, τα βιβλία και τα στοιχεία που έχουν νόμιμα θεωρηθεί, τα οχήματα που έχει στην κυριότητά της η ελεγχόμενη επιχείρηση και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή.
Μέσω του συστήματος ELENXIS, αφού εντοπιστούν οι όποιες διαφορές φόρων, εκκαθαρίζονται οι κύριοι και πρόσθετοι  φόροι, συντάσσονται εκθέσεις ελέγχου και καταλογιστικές πράξεις, απολογίζεται το ελεγκτικό έργο με το είδος και το ύψος των διαφορών και ανατροφοδοτείται η αποθήκη δεδομένων (data warehouse) του ELENXIS, ενημερώνοντας συνεχώς την εικόνα του φορολογούμενου με το ιστορικό ελέγχων του.
Τέλος, το σύστημα παρέχει στη διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης και της πορείας των διενεργούμενων ελέγχων.

«Αμείλικτοι με τη φοροδιαφυγή»

«Η πολιτεία θα είναι αμείλικτη απέναντι σε φαινόμενα φοροδιαφυγής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν πως δεν θα αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα από το στιγμή που θα τηρείται ο νόμος.

Σε ομιλία του, το πρωί, σε εκδήλωση για την κοπή της πίτας στο ΣΔΟΕ, ο υπουργός χαρακτήρισε «κομβικό» τον ρόλο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και προανήγγειλε την ενδυνάμωσή του, ώστε να τιμωρούνται όλοι όσοι φοροδιαφεύγουν και φοροαποφεύγουν.

Επανέλαβε δε, ότι αναδιοργανώνεται το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την ενίσχυση τομέων, στους οποίους παρουσιάζονται ελλείψεις.

Ειδικά για τον κλάδο των εφοριακών, ο υπουργός είπε ότι αυτός ταλαιπωρείται από φαινόμενα και άτομα που δεν τιμούν το λειτούργημά τους και ζήτησε την απομόνωσή τους, λέγοντας ότι αυτές οι περιπτώσεις των επίορκων θα έρθουν στην επιφάνεια.

Αναφερόμενος στη γενικότερη οικονομική κατάσταση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι πολίτες ζητούν να τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει και «για εμένα αυτό αποτελεί αρχή, κανόνα και οδηγό πορείας».

Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «το 2011 θα βγουν στο φως και θα «τελειώσουν» περιπτώσεις μείζονος σημασίας».

Παράταση για α’ δόση

έκτακτης εισφοράς

ζητεί η ΕΣΕΕ

Τη δυσαρέσκειά της για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εκφράζει η ΕΣΕΕ, ζητώντας παράλληλα με έγγραφό της προς το υπουργείο Οικονομικών παράταση της προθεσμίας καταβολής της α’ δόσης, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά και την αύξηση του αριθμού των δόσεων.

Όπως τονίζει η ΕΣΕΕ, από την αρχή της καθιέρωσης αυτού του «περίεργου κεφαλικού φόρου», έχει δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση την αντίθεσή της για αυτή τη μόνιμη επιβάρυνση, η οποία «λειτουργεί στο πλαίσιο της διαρκούς δαιμονοποίησης του κέρδους, που κατατρέχει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια».

Η υποχρέωση καταβολής της πρώτης δόσης από 17.000 επιχειρήσεις όλης της χώρας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα -μέχρι την 31η Ιανουαρίου- δημιουργεί, σύμφωνα με τους εμπόρους περαιτέρω προβλήματα ρευστότητας, αφού, όπως αναφέρουν, όλοι οι συνάδελφοί τους, πρέπει ξαφνικά να συγκεντρώσουν ένα σημαντικό ποσό και να το καταβάλλουν άμεσα.

Με την επιστολή της εξάλλου η ΕΣΣΕ απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να κατανοήσει τις μεγάλες δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και «δεδομένης ούτως ή άλλως της αδικίας που συνεπάγεται η επιβολή της έκτακτης εισφοράς- να επικρατήσει, τουλάχιστον, η διαλλακτικότητα και η κοινή λογική σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της εξόφλησής της».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το