Photo Gallery, Τοπικά

«Ασήκωτα» τα χαράτσια στη Σκιάθο

Ακριβώς 9.435 ευρώ καλείται να πληρώσει σκιαθίτισσα επιχειρηματίας για αποθήκη που έχει στο νησί.

 

Σκιαθίτες επιχειρηματίες καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για τα ακίνητα

Τον κίνδυνο να τους διακόψει η ΔΕΗ την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Σκιάθο, που δηλώνουν αδυναμία να καταβάλουν το χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αποθήκη τροφίμων που διατηρεί σκιαθίτισσα επιχειρηματίας το ποσό που καλείται να πληρώσει, φθάνει τα 9.435 ευρώ… Αιτία των μεγάλων ποσών που καλούνται να πληρώσουν για το χαράτσι, είναι λάθη που έχουν αποκαλυφθεί στα εμβαδά των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, στα εκτός σχεδίου.

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

Στο νησί του Παπαδιαμάντη επικρατεί αναστάτωση και οργή κατά της εφαρμοζόμενης φορομπηχτικής πολιτικής, καθώς δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόσο τουριστικές, όσο και τροφίμων, σε μια μάλιστα νεκρή τουριστικά περίοδο όπως η χειμερινή, καλούνται να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει στο Δήμο και κατ’ επέκταση στη ΔΕΗ πολλά τετραγωνικά μέτρα για τα εμβαδά τους, με αποτέλεσμα τα χαράτσια να ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ…

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και μεταξύ των ξενοδόχων και των επιχειρηματιών ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων του νησιού, ενώ μικρότερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα στα υπόλοιπα νησιά των Βορείων Σποράδων, τη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Η δημοτική σύμβουλος και επιχειρηματίας της Σκιάθου κ. Μαρία Κανταράκια καλείται να πληρώσει μέσω της ΔΕΗ για το χαράτσι σε αποθήκη τροφίμων που διατηρεί στη θέση Ξάνεμος, το ποσό των 9.435 ευρώ, ενώ χιλιάδες ευρώ καλούνται να πληρώσουν, όπως προσθέτει η ίδια και άλλοι συνάδελφοί της επιχειρηματίες του νησιού.

«Αντί να βάλουν να πληρώσω 3.000 ευρώ για τα 1000 τετραγωνικά της αποθήκης, μου έβαλαν να πληρώσω 9435, καθώς ο συντελεστής είναι 3 στην περιοχή. Με βάση όμως το ΤΑΠ, φέρεται η αποθήκη μου να είναι 3.123 τετραγωνικά… Η άδεια είναι για 1000 και στο ΤΑΠ φαίνεται 3123… Ας έρθουν να μου κόψουν το ρεύμα. Δεν πληρώνω. Δεν έχω να πληρώσω τώρα τόσα λεφτά. Προτιμώ να πληρώσω το προσωπικό, παρά την Εφορία», σημειώνει η κ. Κανταράκια.

Σύμφωνα με σκιαθίτες επιχειρηματίες, σε πολλά εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν φορολογηθεί για το χαράτσι, καλούνται οι ιδιοκτήτες τους να καταβάλουν μεγαλύτερα ποσά από τα αναλογούντα. Σε επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων στον Τρούλο εμβαδού 566 τετραγωνικών, το χαράτσι υπολογίστηκε με 1115 τετραγωνικά και αντί 900 ευρώ ο ιδιοκτήτης της καλείται να πληρώσει 3200 ευρώ…

Σημειώνεται ότι από το χαράτσι δεν εξαιτούνται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. «Όλοι καλούμαστε να πληρώσουμε επί τρία τα περισσότερα τετραγωνικά», τονίζει η κ. Κανταράκια, η οποία ενημερώθηκε χθες από τις δημοτικές υπηρεσίες για τη διαδικασία διόρθωσης των λαθών που πρέπει να ακολουθηθεί.

«Φοβάμαι μήπως μου κόψουν το ρεύμα, που λήγει στις 12 του μήνα. Έχω καταψύκτες και ψυγεία. Τα τρόφιμα τι να τα κάνω;».

«Όλοι πληρώνουμε χαράτσι, έβαλε κι ο δήμαρχος ένα τώρα, τι να κάνουμε», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου κ. Ι. Κουκουλάκης.

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι τυχόν διορθώσεις στα τετραγωνικά ή στον υπολογισμό του ποσού του χαρατσιού και οι τυχόν επιστροφές ποσών που θα προκύψουν, θα συμψηφιστούν με το χαράτσι, που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2012 και όχι με τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ, που θα αποσταλεί εντός του 2011 ή στις αρχές του 2012 και θα αφορά καταναλώσεις του τελευταίου διμήνου ή τετραμήνου (εκκαθαριστικός) του 2011.

Πρόκειται για διορθώσεις που θα γίνουν στα τελικά ποσά των λογαριασμών, όπως αναφορικά με τα τετραγωνικά του ακινήτου, το συντελεστή αντικειμενικής αξίας του ή το συντελεστή παλαιότητας. Οι διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν από τους κατά τόπους Δήμους.

«Έρχονται γι’ αλλαγές στα τετραγωνικά και για διορθώσεις, αλλά δεν έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα», σημειώνει για το χαράτσι ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελής.

Ο νόμος 4021/11 και η υπουργική απόφαση 1211/2011 ορίζουν ότι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία της βάσης πληροφοριών που είχε η ΔΕΗ στις 17 Σεπτεμβρίου του 2011, από τα στοιχεία που είχαν χορηγήσει έως τότε οι δήμοι. Συνεπώς, η οποιαδήποτε μεταβολή γίνει από τους δήμους στα στοιχεία αυτά μετά τις 17 Σεπτεμβρίου, ακόμα και αν είναι αιτιολογημένη, δεν πρόκειται να συνυπολογιστεί στον υπολογισμό του τέλους, όχι μόνο για την πρώτη δόση αλλά ούτε και για τη δεύτερη, όπως διευκρινίζουν αρμόδιοι της ΔΕΗ. Ανάλογη πολιτική εξάλλου είναι αναγκασμένες να εφαρμόσουν και οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού, που δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Ακόμα και αν διορθωθεί μία λάθος εγγραφή, στα τετραγωνικά από το Δήμο ή στον συντελεστή παλαιότητας του σπιτιού, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πρέπει να πληρώσει και τις δύο δόσεις με το λαθεμένο ποσό, ανεξάρτητα αν παραλάβει τον λογαριασμό της ΔΕΗ με τη δεύτερη δόση μέσα στο 2012 και να περιμένει να συμψηφιστεί η επιστροφή με τις δόσεις του Ειδικού Τέλους Ακινήτων του 2012.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το