Τοπικά

Στο eTwinning βραβεύτηκαν μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βόλου 

Σ4 Φ1 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ

Με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας βραβεύτηκε στις 29 Οκτώβρη 2015 το 4ο Γυμνάσιο Βόλου για την εργασία του στο έργο eTwinning «Idiomatik», όπου μεταξύ άλλων οι μαθητές δημιούργησαν και ηλεκτρονικό βιβλίο με ευρωπαϊκούς ιδιωματισμούς.

Το έργο “Ιdiomatik” διενεργήθηκε από το Σεπτέμβρη 2014 ως τον Ιούνιο 2015 και συμμετείχαν σε αυτό τάξεις μαθητών ηλικίας από 10 ως 19 ετών. Ως γλώσσες εργασίας χρησιμοποιήθηκαν η Γερμανική, η Αγγλική και η Γαλλική.

Στόχος ήταν οι eΤwinners να αναπτύξουν τις παρακάτω δεξιότητες: επικοινωνία στις ξένες γλώσσες, κοινωνικές δεξιότητες, ικανότητα μάθησης σε μια διεθνή ομάδα, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δημιουργική χρήση εργαλείων ΤΠΕ.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να μάθουν να χρησιμοποιούν υλικό από το διαδίκτυο με άδεια χρήσης και με σεβασμό στην πνευματική ιδιοκτησία. Οι μαθητές από τις συνεργαζόμενες χώρες της Ευρώπης ερεύνησαν τις ιδιωματικές εκφράσεις και παροιμίες σε περισσότερους πολιτισμούς, τις ανακάλυψαν σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, τις αντάλλαξαν και τις απεικόνισαν με δημιουργικό τρόπο.

Στο τέλος, δημιουργήθηκαν από το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό ηλεκτρονικά βιβλία των ευρωπαϊκών ιδιωματικών εκφράσεων (e-books), που είναι ένα αξιόλογο αποτέλεσμα μιας μακράς και γόνιμης συνεργασίας 400 μαθητών και μαθητριών και 36 εκπαιδευτικών από 9 χώρες (Γαλλία, Πολωνία, Ελλάδα, Κροατία , Σλοβακία, Τουρκία, Τυνησία, Φινλανδία, Ρουμανία).

Στην ομάδα “eTwinning-Idiomatik” του 4ου Γυμνασίου Βόλου συμμετείχαν και εργάστηκαν μαζί με την υπεύθυνη του έργου, καθηγήτρια Γερμανικών του Σχολείου, κ. Βασιλική Φωτεινοπούλου, οι 18 μαθητές του γερμανόφωνου τμήματος Β1-Β2: Αλέξανδρος Αλεξανδρίδης, Ειρήνη Κακλαμάνου, Αγγελική Βλιώρα, Κωνσταντίνα Γκουντινάκου, Άγγελος Στύλας, Κωνσταντίνος Γαρουφαλλιάς, Απόστολος Στύλας, Ζήσης Γεροβασίλης, Δημήτρης Γκουτζίνης, Μαρία Γεροβασίλη, Δημήτρης Πασσιάς, Νίκος Καλοφορίδης, Ευτυχία Βελέτζα, Στέργιος Αυλογιάρης, Ελένη Μακρή, Θεόδωρος Κυρίτσης, Φανή Βαλασίδη, Γεώργιος Γαλλιόπουλος.

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα για εννέα μήνες να παράγουν μόνοι τους εκπαιδευτικό υλικό και να το μοιραστούν στην ασφαλή διαδικτυακή πλατφόρμα Twinspace. Επίσης είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν μέσα στην εικονική τάξη και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και πρωτότυπες εκπαιδευτικές μεθόδους.

Έτσι, δημιούργησαν από τον περασμένο Σεπτέμβρη πολλά πρωτότυπα και δημιουργικά εκπαιδευτικά έργα, όπως ηλεκτρονικές απεικονίσεις, βίντεο, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις και ηλεκτρονικά βιβλία.

Οι eTwinners αντάλλαξαν γράμματα μέσω e-mail, επικοινώνησαν μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, πήραν μέρος ζωντανά σε τηλεδιασκέψεις, χρησιμοποίησαν τις νέες Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας στην καθημερινότητά τους. Δεν περιορίστηκαν βέβαια μόνο στις διαδικτυακές επαφές, αλλά επικοινώνησαν και με παραδοσιακούς τρόπους.

Η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας είναι ένα δεύτερο σήμα επιτυχίας μετά την Εθνική. Στο συγκεκριμένο έργο την Eθνική Ετικέτα Ποιότητας έλαβαν έντεκα συνεργάτες. Έχοντας λάβει την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας, το έργο θα είναι υποψήφιο και στο διαγωνισμό για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία eTwinning, που θα απονεμηθούν τον Ιανουάριο του 2016.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το