Τοπικά

Στις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου ο παλαιότερος ποινικός κρατούμενος στην Ελλάδα “Θ”

Σ13 Φ1

7 Νοεμβρίου 1994. Ο 42χρονος εργολάβος δημοσίων έργων Κωνσταντίνος Μπίντος σκοτώνει μέσα στα δικαστήρια Ιωαννίνων τον εισαγγελέα Σπύρο Σπύρου και τον αστυνομικό Κώστα Ζαμπαλά και τραυματίζει άλλα τέσσερα άτομα. Το μακελειό σε δικαστήριο αποδόθηκε στα ψυχολογικά προβλήματα του δράστη.
Είκοσι δύο χρόνια μετά ο Κ. Μπίντος βρίσκεται στις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου, εκτίοντας την ποινή του. Δις ισόβια και κάθειρξη.
Ο κρατούμενος είναι τυπικός στη συμπεριφορά του, ενώ έχει υποβάλει αιτήματα αποφυλάκισης, τα οποία ωστόσο έχουν απορριφθεί κατά καιρούς.
Θεωρείται μάλιστα ο παλαιότερος ποινικός κρατούμενος στη χώρα.
Σήμερα 64 χρόνων ο Κ. Μπίντος περιμένει την απάντηση του Δικαστικού Συμβουλίου σε άλλη μια αίτηση αποφυλάκισης, που έχει καταθέσει.
Το Νοέμβριο του 1994 ο δικαστικός και εισαγγελικός κλάδος συγκλονίστηκε από ένα πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά γεγονός, που συνέβη ενώ ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, εκδικάζοντας υποθέσεις ήσσονος σημασίας, με πρόεδρο την πρωτοδίκη Παρασκευή Τσουμάρη, γραμματέα την Κωστούλα Πρόκου – Καραπάνου και εισαγγελέα της έδρας τον αντεισαγγελέα Σπύρο Σπύρου.
Η κατάσταση ήταν ήρεμη και τίποτε δεν προμήνυε το εφιαλτικό γεγονός που θα ακολουθούσε. Άλλωστε ο αντεισαγγελέας Σπύρου είχε τη φήμη δίκαιου και όχι αυστηρού εισαγγελικού λειτουργού.
Στις 12:00, εισβάλλει στην κυριολεξία στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων ο Κώστας Μπίντος, ένας πρώην βαρυποινίτης, ένοπλος, με «γεμάτη» κυνηγητική καραμπίνα (κρυμμένη επιμελώς κάτω από καπαρντίνα που φορούσε) και μάλιστα, από την πίσω πόρτα της εισόδου και εξόδου των δικαστών…
Και άρχισε χωρίς να προλάβει να αντιδράσει κανείς, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, να πυροβολεί (18 φυσίγγια έριξε συνολικά) αδιακρίτως, με στόχο πάντα τους δικαστές της έδρας, δίνοντας την αίσθηση ανθρώπου ευρισκόμενου εκτός ελέγχου και ορίων, σε κατάσταση πραγματικής παραφροσύνης.
Μέσα σε πέντε λεπτά από τη δολοφονική του μανία έπεσε νεκρός ο αντεισαγγελέας Σπύρου, ενώ τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και ο αστυνομικός Νίκος Γιαννόπουλος.
Αντίθετα, η πρόεδρος του Δικαστηρίου Παρασκευή Τσουμάρη, κατόρθωσε να διαφύγει από την πόρτα της έδρας και να σωθεί, ενώ η γραμματέας της έδρας Κωστούλα Πρόκου – Καραπάνου, τραυματίσθηκε από τους πυροβολισμούς σοβαρά, κατορθώνοντας όμως τελικά να διαφύγει τον κίνδυνο.
Δεν συνέβη δυστυχώς όμως το ίδιο, με τον αστυνομικό Κώστα Ζαμπαλά, παριστάμενο στο χώρο, ο οποίος αψηφώντας τον κίνδυνο και στην προσπάθειά του να αφοπλίσει και συλλάβει τον Μπίντο, έπεσε νεκρός από τα σκάγια της καραμπίνας του. Για να συλληφθεί τελικά ο μακελάρης από τον τραυματισθέντα επίσης αστυνομικό Γιαννόπουλο, που ευτυχώς σώθηκε και βεβαίως τραυματίζοντας τον Μπίντο, έγινε δυνατή η σύλληψή του από άλλους αστυνομικούς! Μάλιστα οι αστυνομικοί βρήκαν πάνω του 110 φυσίγγια.
Ο τραυματίας μακελάρης διακομίσθηκε στο νοσοκομείο και οι γιατροί τον έβαλαν στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του. Τελικά, τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι τραυματίες συνήλθαν και μετά από νοσηλεία μικρότερου ή μεγαλύτερου χρόνου, βγήκαν από το νοσοκομείο.
Ο Μπίντος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και κλείστηκε στις φυλακές.
Ο 37χρονος αντεισαγγελέας Σπύρος Σπύρου καταγόταν από την Άρτα και από το 1991 είχε μετατεθεί στα Γιάννενα. Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός κοριτσιού, ηλικίας 3 χρόνων.
Ο 30χρονος αστυνομικός Κων/νος Ζαμπαλάς ήταν πατέρας δύο αγοριών ηλικίας 1 και 3 ετών και καταγόταν από τον Άγιο Ιωάννη Ιωαννίνων. Μάλιστα είχε μετατεθεί από την Αθήνα στα Γιάννενα τον Φεβρουάριο του 1994.
Ποιοι ήταν όμως οι λόγοι που ώθησαν τον πρώην βαρυποινίτη Μπίντο, να μετατραπεί σε εν ψυχρώ δολοφόνο;
Το πόρισμα της Ε.Δ.Ε. «έδειξε» ως πιθανούς, διάφορους λόγους, οι οποίοι τον ώθησαν στο να ενεργήσει έτσι ή τους οποίους μπορεί να επικαλεστεί, για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη βεβαίως πράξη του αυτή, επικαλούμενος ότι είχε αδικηθεί στο παρελθόν από δικαστική απόφαση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το