Ελλάδα

Στις 500.000 κλίνες η «δυναμικότητα» των ιδιότυπων καταλυμάτων

katalimmata

Σε πάνω από 4.000 θα ανέλθει ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα έχει προμηθευτεί μέσα στη διετία 2014-15 ειδικό σήμα λειτουργίας νομιμοποιώντας την τουριστική χρήση εξοχικών, επαύλεων και άλλων κατοικιών τους με την αξιοποίηση της σχετικής νομοθεσίας που ισχύει από πέρυσι.

Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων επιμένουν, ωστόσο, ότι παρά την ένταξη αρκετών κλινών σε νόμιμη τουριστική λειτουργία, παραμένει πολύ υψηλός ο αριθμός των καταλυμάτων που συνεχίζουν να ενοικιάζονται παράνομα. Και αυτό συμβαίνει ενώ το πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση εξακρίβωσης τουριστικών ενοικιάσεων σε καταλύματα που δεν διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας φθάνει σε 50.000 ευρώ. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προκειμένου να αντιμετωπισθεί το εκτεταμένο φαινόμενο των παράνομων καταλυμάτων βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης εξειδικευμένης εταιρείας στην οποία σκοπεύει να αναθέσει το έργο του ηλεκτρονικού ελέγχου των καταλυμάτων που διατίθενται προς τουριστική ενοικίαση παρανόμως. Η εταιρεία θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικές εικονικές κρατήσεις μέσω Διαδικτύου στα Συστήματα που βρίσκονται ενταγμένα τα παράνομα καταλύματα. Στη συνέχεια, τα στοιχεία που θα συλλέγονται θα παραδίδονται για την πραγματοποίηση στοχευμένων ελέγχων στις αρμόδιες αρχές των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, η αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων ενοικιάσεων από τη μία θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, μειώνοντας τη φοροδιαφυγή και από την άλλη θα περιορίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται τα νομίμως λειτουργούντα καταλύματα. Ολα αυτά, βέβαια, προσθέτει ο κ. Ανδρεάδης, θα έχουν σημασία αν αποφύγει η χώρα μας το σενάριο εξόδου από την Ευρωζώνη, που δυστυχώς ορισμένοι κύκλοι επιμένουν να διατηρούν στο προσκήνιο. Και αυτό γιατί το απευκταίο σενάριο εξόδου θα επιφέρει αλυσιδωτές συνέπειες, μεταξύ των οποίων θα είναι και η υποβάθμιση των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος εκτιμά ότι διατίθενται περίπου 500.000 κλίνες σε παράνομα καταλύματα της χώρας, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες διαμονής στους τουρίστες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ κ. Γιώργο Τσακίρη, ο οποίος, επίσης, ζητάει την πατάξη του φαινομένου, ο τζίρος στα εν λόγω καταλύματα φθάνει σε ετήσια βάση τα 2 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μπρεντάνος επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει προστασία των νόμιμων επιχειρήσεων που καλούνται να σηκώσουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, σε αντίθεση με όσους παρανομούν, οι οποίοι δεν καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του κράτους, ενώ πολλοί εξ αυτών καταθέτουν τα μισθώματα σε λογαριασμούς του εξωτερικού. Επιπλέον, εκτιμά ότι οι παράνομες κλίνες στη χώρα ανέρχονται περίπου στο 20% του συνόλου του δυναμικού των νομίμως λειτουργούντων κλινών. Με τους άλλους φορείς του τουρισμού συντάσσεται για το εν λόγω θέμα και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, διαπιστώνοντας σημαντικές απώλειες εσόδων για τον ταξιδιωτικό κλάδο από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των παράνομων καταλυμάτων.

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το