Τοπικά

Στη Θεσσαλία το 70% του ιπποφαούς- Στον Βόλο αντιπροσωπεία του Βοτανικού Κήπου της Μόσχας

Στη Θεσσαλία παράγεται το 70% του ιπποφαούς στην Ελλάδα, ενώ η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διεξάγει εδώ και τρία χρόνια έρευνα στο συγκεκριμένο φυτό και παράλληλα έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τον Βοτανικό Κήπο της Μόσχας για την άντληση διαφόρων σπόρων και τη μελέτη των παραδοσιακών ποικιλιών.
Χθες στο αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ελληνικών ιδρυμάτων Ελλάδας-Ρωσίας στον αγροτικό τομέα.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και παρευρέθηκαν
προσκεκλημένοι εκπρόσωποι του Βοτανικού Κήπου της Μόσχας (μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών) και η Ομάδα Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς Α.Ε.
Η ημερίδα αποτέλεσε συνέχεια του ιδιαίτερα επιτυχημένου συνεδρίου με τον ίδιο τίτλο που πραγματοποιήθηκε στις 15/10 στο Ζάππειο Μέγαρο στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

 
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον Βοτανικό Κήπο της Μόσχας, καθώς και με το Λισαβένκο Ινστιτούτο της Σιβηρίας για την από κοινού επιστημονική έρευνα στον αγροτικό τομέα και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκε το επιτυχημένο πρόγραμμα του ιπποφαούς που αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Ομάδας Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς και ερευνητικών ιδρυμάτων Ελλάδας και Ρωσίας.

 
Η Ομάδα Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς αποτελείται από 90 καλλιεργητές και 1.200 στρέμματα ρωσικών ποικιλιών ιπποφαές του Λισαβένκο Ινστιτούτου σε όλη την Ελλάδα.
Ο γενικός διευθυντής της Ομάδας Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς κ. Νίκος Δούκας τόνισε πως το 70% των 1.200 στρεμμάτων καλλιεργείται στη Θεσσαλία και το ενδιαφέρον των καλλιεργητών είναι πολύ μεγάλο. Επίσης το φυτό στη Θεσσαλία έχει δείξει μεγάλη προσαρμοστικότητα. Οι εγκαταστάσεις της ομάδας παραγωγών είναι στην Καρδίτσα. Μάλιστα οι προοπτικές για τους καλλιεργητές του ιπποφαούς είναι πολύ καλές. Τα δέντρα έρχονται από τη Ρωσία και η Ομάδα Παραγωγών παρέχει στον καλλιεργητή την επιστημονική καθοδήγηση, ενώ έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση και πώληση της παραγωγής. H στρεμματική κερδοφορία για τον παραγωγό είναι υψηλή.
Από την πλευρά του ο λέκτορας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ηρακλής Χαλκίδης ανέφερε πως με την ομάδα παραγωγών για το ιπποφαές αρχίσαμε εδώ και τρία χρόνια τη συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο. Το ιπποφαές είναι ένας θάμνος, φυτό, που ο καρπός του είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την υγεία του ανθρώπου. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες υπερ-τροφές. Παράλληλα υπάρχει το πλεονέκτημα των ποικιλιών που φέρνουν οι καλλιεργητές από τη Ρωσία και ο καρπός είναι πολύ γλυκός. Μάλιστα είδαμε από έρευνες που κάναμε με τον καθηγητή κ. Γιώργο Νάνο, ότι τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το εξωτερικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το