Ελλάδα

Σκληρές κόντρες στη Βουλή για τις ιδιωτικοποιήσεις

Αντιπαράθεση για τις αποκρατικοποιήσεις ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον εισηγητή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πυροδότησε η ομιλία του κ. Σκουρλέτη στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα.

«Είχατε δύο χρόνια την ίδια διοίκηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Το μόνο που κάνατε ήταν η διαπραγμάτευση. Γιατί δεν εξαιρέσατε την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τα ΕΛΠΕ, παρά είναι στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων και τα νερά και το 30% των ΕΛΠΕ;» έθεσε το ερώτημα προς τον κ. Σκουρλέτη ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος υποστήριξε: «Αυτά που συμφωνήσατε για τη ΔΕΗ στο μνημόνιο – να μειωθεί έως το 50% η παραγωγή της και οι πελάτης της, αντιστοίχως, χωρίς να πάρετε ούτε ένα ευρώ – δείχνει πόσο λάθος επιλογή ήταν. Γιατί αν είχατε συνεχίσει την επιλογή της μικρής ΔΕΗ θα είχαν εισρρεύσει κοντά στα 4 εκατ. της μικρής ΔΕΗ, δεν θα ήταν μία εταιρεία με τόσο σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που απέκτησε στη δική σας διοίκηση (2 δισ. ανεξόφλητους λογαριασμούς) και σήμερα η ΔΕΗ να κινδυνεύει».
«Εμείς έχουμε σαφή θέση, εσείς προσπαθείτε να διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα. Ξέρουμε τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Απευθυνθείτε στους συναδέλφους σας υπουργούς να μην υπογράψουν τις αποκρατικοποιήσεις που λέτε. Ξέρουμε τις αντιδράσεις για το Ελληνικό, τώρα να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιδράσετε στις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις των νερών», πρόσθεσε ο εισηγητής της ΝΔ.
«Είχατε την ευκαιρία να μας πείτε για την πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά κρυφτήκατε», κατηγόρησε, με τη σειρά του, τον κ. Βαρβιτσιώτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Παρότι παραλάβαμε το αποτύπωμα των πολιτικών λιτότητας που οδήγησαν σε αυτά τα ληξιπρόθεσμα, με τις κινήσεις που κάναμε (36 δόσεις), πάνω από 1 εκατ. πολίτες βρίσκονται σε ρύθμιση και για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια το απόλυτο νούμερο των χρεών προς τη ΔΕΗ μειώνεται. Ταυτόχρονα, πρώτη φορά έχουμε την έκπτωση συνέπειας του 15% και πληρώνουν μικρότερους λογαριασμούς οι μεροκαματιάρηδες και οι επιχειρήσεις», απάντησε ο κ. Σκουρλέτης και κατέληξε με την εκτίμηση: «Τα πράγματα θα πάνε καλά, διότι και στόχευση έχουμε και κυρίως κάνουμε τη δουλειά μας με καθαρούς όρους».
Η συζήτηση για τα πραοαπαιτούμενα ξεκίνησε απο το πρωί με ανταλλαγή οξύτατων φραστικών αντιπαραθέσεων για τις σχέσεις με τη διαπλοκή, τη «σκανδαλώδη μεταχείριση μεγαλοεργολάβων» και την «ένταξη του νερού στο ταμειο Σόιμπλε».

Η αρχή έγινε με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ριζούλη να κατηγορεί τη ΝΔ πως «όποια πέτρα και αν σηκώσει κανείς σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου, θα βρει και ένα στέλεχός της από κάτω». Με σφοδρότητα απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που είπε ότι το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτονται σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται υπουργοί της κυβέρνησης το ένα πίσω από το άλλο. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές των δύο βουλευτών στην ολομέλεια που συζητείται το νομοσχέδιο:
Ανδρέας Ριζούλης: Πρέπει να πω για τις υβριστικές τοποθετήσεις του κ. Γεωργιάδη, ότι τις ίδιες τις έχει εξαπολύσει ενάντια στη ΝΔ. Τα βιντεάκια στο you tube έχουν ανέβει! Κατηγορήσατε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή όταν σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου στελέχη σας έχουν σχέση με τη διαπλοκή. Όποια πέτρα διαπλοκής σηκώθηκε μέχρι τώρα, είναι από κάτω και ένα στέλεχός σας. Εμείς διαπραγματευόμαστε σε αντίθεση με εσάς που ταυτίζεστε με τις πιο ακραίες φωνές του ΔΝΤ. Δεν πετυχαίνουμε πάντα τους στόχους μας, όμως, είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε αξίες απέναντι σ’ ένα σύστημα διαπλοκής, που ταλάνισε τη χώρα για δεκαετίες και προσπαθεί «με νύχια και δόντια» να διατηρήσει το καθεστώς ανομίας, που επέβαλε στη δημόσια ζωή για χρόνια.
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Δυστυχώς προκαλείτε. Ξέρετε στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είστε χωρίς σκάνδαλα. Το τελευταίο διάστημα, μέσα σε λίγο διάστημα που είστε στην εξουσία, έχουμε ανακαλύψει υπουργούς ξεχασιάρηδες εκατομμυρίων, που ξεχνούν να τα δηλώσουν στο πόθεν έσχες. Υπουργούς που μεταβιβάζουν εταιρείες εκ των υστέρων ως μη όφειλαν. Είχαμε μέχρι χθες υποψήφιο καναλάρχη ο οποίος είχε αγοράσει την κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του πρωθυπουργού και κουμπάρο πολλών υπουργών. Είχαμε τις καταγγελίες του κ. Βουδούρη, δικού σας στελέχους, για την αδιαφανή διαχείριση στα κονδύλια στο μεταναστευτικό και βεβαίως υπάρχει υπό εξέταση το στήσιμο του νέου εθνικού εργολάβου του κ. Καλογρίτσα, του νέου εθνικού εργολάβου από την τράπεζα Αττικής.
«Εντάσσετε ακόμη και το νερό στο ταμείο Σόιμπλε!»
Επίσης, σφοδρή επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο εξαπέλυσε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης.

Ο εισηγητής, βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής  στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου: "Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων", Τρίτη 27  Σεπτεμβρίου 2016.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
Ο εισηγητής, βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου: “Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων”, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

«Με το νομοσχέδιο εντάσσετε ακόμη και το νερό, εντάσσετε όλη την περιουσία της Ελλάδας στο ταμείο Σόιμπλε! Χθες ομολογήσατε ότι θα τα ιδιωτικοποιήσετε όλα. Είπε χθες ο κ. Τσακαλώτος, είτε γιατί του ξέφυγε είτε από αλαζονεία, “μην σας νοιάζει το νερό, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί όσο είμαι εγώ υπουργός”. Και ποιος σας είπε ότι μας ενδιαφέρει η προσωπική σας πολιτική δέσμευση για το αν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό; Και αν αύριο σας αναδομήσει ο κ. Τσίπρας;», ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης και προσέθεσε πως όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών συνιστούν τουλάχιστον ομολογία ότι όταν ο ίδιος φύγει από την καρέκλα του όλα είναι ανοιχτά να ιδιωτικοποιηθούν.
«Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν το πολιτικό Βατερλώ της κυβέρνησης! Καλογρίτσας gate! Η αριστερή διαπλοκή! Ο εργολάβος της κυβέρνησης, με τους κουμπάρους στην κυβέρνηση, με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που το πιστωτικό του όριο από την τράπεζα Αττικής έγινε από 10 εκατομμύρια, 100 εκατομμύρια!», είπε ο κ. Μανιάτης.
«Η κυβέρνηση θεραπαινίδα ενός συστήματος που παράγει φτώχεια, εξαθλίωση και ανεργία»
Δριμύτατη επίθεση εξαπέλυσε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ο οποίος κατήγγειλε ότι έρχεται στη Βουλή ένα ακόμη νομοσχέδιο με στόχο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου.
«Η κυβέρνηση, ως καλός συνεχιστής, ξεθεμελιώνει όσα δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και μάλιστα τις αντιγράφει και στην πρακτική με τα επείγοντα και τα κατεπείγοντα», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης και ότι περνάει στην ΕΔΗΣ, το νερό τη ΔΕΗ, τα δημόσια κτήρια στην κατεύθυνση να ιδιωτικοποιηθούν. Κατήγγειλε επίσης ότι επισπεύδεται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με συρρίκνωση και επιδείνωση της θέσης της ΔΕΗ και αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα επέλθει μέσα από αυτή τη διαδικασία. Επίσης ο κ. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε την κυβέρνηση θεραπαινίδα ενός συστήματος που παράγει φτώχεια, εξαθλίωση και ανεργία.

File written by Adobe Photoshop¨ 5.0
«Μιλούσατε για κατοχή και τώρα μεταφέρετε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια σε έναν οργανισμό με Ευρωπαίο επικεφαλής»

«Έχουμε μια κυβέρνηση σούπερ μάρκετ που πουλάει σε όλους, ανάλογα με τις ανάγκες τους, ό,τι θέλουν να ακούσουν και τελικά ψηφίζει τα πάντα συντεταγμένα» ανέφερε ο εισηγητής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. Σχολίασε επίσης ότι η κυβερνητική πλειοψηφία τελικά, χωρίς ενδοιασμό, θα ψηφίσει την υπαγωγή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην ΕΔΗΣ.
Ο κ. Μπαργιώτας μίλησε για απόλυτο πολιτικό κυνισμό αναφορικά με το σκέλος του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα του υπουργείου Εργασίας, διότι εξαπατήθηκαν αγρότες, νέοι επιστήμονες και νέοι ξενοδόχοι. Μίλησε επίσης για πολιτικό αμοραλισμό στην περίπτωση της μεταφοράς δημόσιας περιουσίας σε μια ανώνυμη εταιρεία, της οποίας επικεφαλής θα είναι τα επόμενα χρόνια 99 ένας Ευρωπαίος. «Πρόκειται περί ενός άθλου αυτής της κυβέρνησης, που μιλούσε για κατοχές και η οποία εκχωρεί την δημόσια περιουσία σε ένα ανεξάρτητο οργανισμό που διοικείται από τρίτους. Αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε ο εισηγητής του Ποταμιού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το