Τοπικά

Πρωτοποριακοί δρόμοι από «όαση» της θεσσαλικής γης “Θ”

Η κ. Φωτεινή Μπλιάτσου στον χώρο όπου συσκευάζονται τα προϊόντα
Η κ. Φωτεινή Μπλιάτσου στον χώρο όπου συσκευάζονται τα προϊόντα

Μια «όαση» ομορφιάς της ελληνικής και θεσσαλικής γης έχει δημιουργήσει η κ. Φωτεινή Μπλιάτσου μαζί με τον γιο της Θεμιστοκλή Λέκκα, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική γεωργία έχει πολλά ακόμα να προσφέρει. Σε μια έκταση 126 στρεμμάτων έξω από τη Λάρισα καλλιεργεί, μεταξύ άλλων, ελληνικά αρωματικά, βότανα, όσπρια. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2012 και αφού είχαν ήδη προηγηθεί 3ετής πιλοτική καλλιέργεια αρωματικών φυτών και έρευνα. Επιπλέον, συνεχίζει την παραγωγή όσπριων, σιτηρών και αραβοσίτου εκλεκτής ποιότητας.

Η κ. Φωτεινή Μπλιάτσου διατηρεί δεσμούς με τον Βόλο έχοντας φίλους, συνεργάτες, πελάτες και σπίτι στην Άφησο. Η ίδια έχει βραβευτεί από την UNESCO για την προσφορά της στην αντιμετώπιση και τον αγώνα κατά της φτώχειας, όπου ανώνυμα έστελνε τρόφιμα, αλλά οι άνθρωποι αυτοί έψαξαν και την ανακάλυψαν επιμένοντας στη βράβευσή της. Έχει μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ακούσουν οι Ευρωπαίοι ότι ο Έλληνας γεωργός δεν είναι μόνο αυτός που κλείνει τους δρόμους και φωνάζει «δώστε ένα ευρώ παραπάνω», αλλά αυτό που κάνει το κάνει με αγάπη παράγοντας ποιοτικά προϊόντα.

 

Τα φυσικά ξηραντήρια στο αγρόκτημα «Ευκαρπία»
Τα φυσικά ξηραντήρια στο αγρόκτημα «Ευκαρπία»

Η «Θ» συνάντησε την κ. Φωτεινή Μπλιάτσου στην περιοχή Μεζούρλο Λάρισας στο αγρόκτημα «Ευκαρπία» και μίλησε μαζί της.

«Μια ζωή από τα παιδικά μου χρόνια είμαι γεωργός» σημειώνει η ίδια και αναφέρει: «Στο κτήμα καλλιεργώ πιστοποιημένα αρωματικά φυτά και ελληνικές ποικιλίες. Γίνεται η επεξεργασία των αρωματικών φυτών σε φυσικά ξηραντήρια για να ακολουθήσουν μετά οι συσκευασίες, όπως έλαια με αρωματικά φυτά, όχι αποστάξεις, βάμματα και μια μεγάλη σειρά καλλυντικών με βάση το μελισσόχορτο».

Η κ. Φωτεινή Μπλιάτσου, εκτός της βράβευσής της από την UNESCO στον αγώνα κατά της φτώχειας, έχει προσκληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνοντας μία εκδήλωση, το «Ελληνικό Καφενείο», «όπου παρουσιάσαμε τα προϊόντα και μιλήσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ακούσουν και οι Ευρωπαίοι ότι ο Έλληνας γεωργός δεν είναι μόνο αυτός που κλείνει τους δρόμους και φωνάζει «δώστε ένα ευρώ παραπάνω» και ποντάρει στην επιδότηση, αλλά αυτό που κάνει το κάνει με αγάπη και ότι παράγονται ποιοτικά προϊόντα στην Ελλάδα».

Σε έκταση 126 στρεμμάτων, μεταξύ άλλων, καλλιεργούνται ρεβίθια, φακές, σιτηρά, καλαμπόκι χωρίς να χρησιμοποιείται η χημεία.

Το κτήμα δέχεται σχολεία από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας μέσω ενός προγράμματος του υπουργείου Παιδείας για να μυηθούν τα παιδιά, από τα Νήπια έως το Λύκειο, στον κόσμο των βοτάνων (ο αριθμός τους αγγίζει περίπου τα 600 παιδιά), ενώ γίνεται γευσιγνωσία και ενημέρωση μαθαίνοντας τη χρήση των βοτάνων.

Όλα τα προϊόντα διοχετεύονται μέσω της ιστοσελίδας από τη Λάρισα, τον Βόλο, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία κ.ά.).

Στις 5 Αυγούστου η ίδια είναι καλεσμένη στην Ιορδανία παρουσία καθηγητών Γεωπονίας, βοτανολόγους, χημικούς, βιολόγους για ενημέρωση των αρωματικών φυτών στήνοντας μια γέφυρα συνεργασίας με τη χώρα.

«Ο στόχος σε πρώτη φάση είναι να επισκέπτονται οι καθηγητές Γεωπονίας και οι γεωπόνοι την Ελλάδα για να βλέπουν τις καλλιέργειες της χώρας μας και τι προϊόντα μπορούν να βγουν, γνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη Θεσσαλία, ώστε να αποτελέσει τόπος τουριστικού προορισμού. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Ελλάδα της κρίσης, των μνημονίων και της ζητιανιάς, αλλά στην Ελλάδα παράγονται ποιοτικά πράγματα».

Η κ. Φωτεινή Μπλιάτσου συνεργάζεται με τα ΤΕΙ Λάρισας, το Τμήμα Χημικών, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και με τη Γεωπονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, την οποία θεωρεί εξαιρετική σχολή με πάρα πολύ καλούς καθηγητές.

»Παντρεύεται» η θεωρία με την πράξη, αφού φοιτητές επισκέπτονται το κτήμα και δουλεύουν εθελοντικά έχοντας και την πρακτική εφαρμογή αυτών που μαθαίνουν» σημειώνει η ίδια.

Στον χώρο του αγροκτήματος πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, μια δεξαμενή σκέψης, που συμμετέχουν καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων και της θεραπευτικής.

Το μότο και φιλοσοφία του αγροκτήματος είναι: «Η καλλιέργεια της γης είναι και καλλιέργεια της ψυχής, του χαρακτήρα και των ανθρώπινων σχέσεων διαμέσου του χρόνου και των τόπων» όπως καταλήγει η κ. Φωτεινή Μπλιάτσου.

 

Απέραντος ο βοτανόκηπος με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων
Απέραντος ο βοτανόκηπος με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων

Η βράβευση

Μια πρωτιά διαφορετική ήταν αυτή για τη Θεσσαλία και τη γεωργική της παράδοση, καθώς μια Λαρισαία αγρότισσα, που εδώ και 40 χρόνια τώρα ασχολείται με τη γη και τα χωράφια, βραβεύτηκε από την UNESCO τον περασμένο Δεκέμβριο για την πρόσφορα της στον αγώνα κατά της φτώχειας.

Ήταν το μοναδικό αγρόκτημα στην Ελλάδα που βραβεύτηκε στον Πειραιά σε ειδική τελετή και το βραβείο παρέλαβε η Λαρισαία κ. Φωτεινή Μπλιάτσου από τον πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννη Μαρωνίτη και τον αντιδήμαρχο του Δήμου Πειραιά κ. Χρήστο Αγραπίδη.

 

Το αγρόκτημα

Συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης πολλών ετών στον χώρο της γεωργίας η Φωτεινή Μπλιάτσου έστησε λίγο έξω από τη Λάρισα στο Μεζούρλο το αγρόκτημα «Ευκαρπία». Ασχολείται με την καλλιέργεια, παραγωγή, επεξεργασία και συσκευασία κυρίως όσπριων, σιτηρών, αραβοσίτων, αλλά επίσης και αρωματικών φυτών, καθώς και παρασκευασμάτων τους με μεγάλη επιτυχία και με εξαγωγές ακόμα και στο εξωτερικό.

Η συλλογή και η επεξεργασία των αρωματικών φυτών, καθώς επίσης και η συσκευασία όλων των προϊόντων, όπως μας αναφέρει η ίδια, γίνονται χειρωνακτικά και φυσικά. Χειροποίητα ακόμα είναι και όλα τα παρασκευάσματα με συνταγές που ακολουθούν πιστά τις παραδόσεις.

Εδώ η φύση παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο και η καλλιέργεια των βιολογικά πιστοποιημένων αρωματικών φυτών γίνεται, φυσικά, χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Το πλύσιμο, το φυσικό στέγνωμα και η ευγενική και παραδοσιακή διαχείρισή τους με το χέρι, ακριβώς μετά τη στιγμή της συλλογής, είναι το μεγάλο μυστικό…

Στο αγρόκτημα παράγονται πολλά βότανα και όλα αυτά εκτός από τις γνωστές θεραπείες χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική, αφού η προσθήκη ενός αρωματικού δίνει ξεχωριστή γεύση στα πιάτα, ενώ παράλληλα απελευθερώνει τις ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητές του. Επιπλέον η χρήση αρωματικών ιδιαίτερα στο ψήσιμο στα κάρβουνα κρίνεται απαραίτητη, αφού σύμφωνα με έρευνες μπλοκάρουν τις καρκινογόνες ενώσεις που σχηματίζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

 

Ιστορία του αγροκτήματος

Από γενιά σε γενιά μεταφέρεται η γνώση για τις καλλιέργειες και η αγάπη για τη γη, καθώς επίσης και η επιμονή συνεχής αναζήτησης καινοτόμων ιδεών, νέων πληροφοριών και τεχνολογίας.

Οι εύφορες πεδιάδες της Θεσσαλίας από τα προϊστορικά ακόμα χρόνια αποτελούν το μεγαλύτερο δυναμικό παραγωγής σιτηρών της ελληνικής χερσονήσου.

Τη Λάρισα, στο κέντρο της θεσσαλικής πεδιάδας, επέλεξε στο τέλος του 19ου αιώνα και μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους ο Θεμιστοκλής Μπλιάτσος, για να φέρει την οικογένειά του από την Πελοπόννησο.

Καθίσταται γαιοκτήμονας αγοράζοντας μέρος τούρκικου παλαιότερα τσιφλικιού από το Ελληνικό Δημόσιο στην περιοχή της Λάρισας, καθώς επίσης και το κονάκι Τούρκου αγά με τα υποστατικά, αποθήκες, στάβλους περιστερώνες κ.λπ.

Άνθρωπος δραστήριος και εργατικός αγάπησε τη θεσσαλική γη και μετέδωσε αυτή του την αγάπη στον γιο του Γεώργιο, που εκσυγχρόνισε την καλλιέργεια των δημητριακών.

Από τα μέσα του 20ού αιώνα τα παιδιά του Γιώργου, ο Θεμιστοκλής και ο Χρήστος, μετά τις απαλλοτριώσεις του 1952 αγοράζουν νέες εκτάσεις και έχουν αλματώδη ανάπτυξη.

Εφαρμόζουν σύγχρονη μηχανική καλλιέργεια με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα της εποχής, υπό την επίβλεψη του Χρήστου, μοναδικού μηχανικού αγροτικών εργαλείων.

Ο Θεμιστοκλής πρωτοπόρος, σε συνεργασία με ερευνητές της Γεωπονικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής προτείνει και προχωρούν σε νέες καλλιέργειες.

Ακούραστα τα δύο αδέλφια και με ιδιαίτερη αγάπη για τη γη και τα γεννήματά της, καλλιεργούν εκτός από δημητριακά, όσπρια, ψυχανθή, βαμβάκι, καρπούζια και δημιουργούν και ένα πρότυπο κτήμα 150 στρεμμάτων με αχλαδιές νέων ποικιλιών.

Την οικογενειακή παράδοση συνεχίζουν σήμερα η Φωτεινή Μπλιάτσου, κόρη του Θεμιστοκλή και ο γιος της Θεμιστοκλής Λέκκας.

 

Η φιλοσοφία του αγροκτήματος

Το αγρόκτημα «Ευκαρπία» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Ασχολείται με την καλλιέργεια, παραγωγή, επεξεργασία και συσκευασία κυρίως όσπριων, σιτηρών, αραβοσίτων, αλλά επίσης και αρωματικών φυτών, καθώς και παρασκευασμάτων τους.

Η συλλογή και η επεξεργασία των αρωματικών φυτών, καθώς επίσης και η συσκευασία όλων των προϊόντων γίνονται χειρωνακτικά και φυσικά. Χειροποίητα είναι και όλα τα παρασκευάσματα ακολουθώντας πιστά τις παραδόσεις.

Στο αγρόκτημα «Ευκαρπία» η φύση παίζει τον πιο καθοριστικό και σημαντικό ρόλο σε όλες τις καλλιέργειες. Η καλλιέργεια των βιολογικά πιστοποιημένων αρωματικών φυτών γίνεται, φυσικά, χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Το πλύσιμο, το φυσικό στέγνωμα και η ευγενική και παραδοσιακή διαχείρισή τους με το χέρι, ακριβώς μετά τη στιγμή της συλλογής, προσφέρει στα προϊόντα την εξαιρετική ποιότητα και μοναδικότητά τους.

Το αγρόκτημα «Ευκαρπία» προσφέρει πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας, καθώς και βιολογικά προϊόντα. Οι διαδικασίες, καθώς και οι συσκευασίες είναι όλες πιστοποιημένες σύμφωνα με το πρότυπο ΙSO 22000:2005, ενώ τα βιολογικά προϊόντα πιστοποιούνται από τον Πράσινο Έλεγχο.

 

Το αγρόκτημα σήμερα

Σήμερα το αγρόκτημα «Ευκαρπία» παράγει δώδεκα είδη αρωματικών φυτών, αποκλειστικά ελληνικών ποικιλιών, με σύγχρονες μεθόδους καλλιεργητικής φροντίδας και τον παραδοσιακό φυσικό τρόπο συλλογής, ξήρανσης και διαχείρισης. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2012 και αφού είχαν ήδη προηγηθεί 3ετής πιλοτική καλλιέργεια αρωματικών φυτών και έρευνα. Επιπλέον συνεχίζει την παραγωγή όσπριων, σιτηρών και αραβοσίτου εκλεκτής ποιότητας, καλλιέργειες στις οποίες μετρά χρόνια εμπειρίας και οι οποίες αποτελούν και τις βασικές καλλιέργειες του αγροκτήματος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το