Τοπικά

Πρόταση αξιοποίησης του σπιτιού της Σοφίας Βέμπο στον Βόλο από τον Γ.Σούρλα

Κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, δυναμική, ακούραστη, με πείσμα, με φιλοδοξίες και όνειρα, μια ντίβα που λατρεύτηκε, μια γυναίκα που μίλησε στις καρδιές με τη φωνή της. Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Φεβρουαρίου 1910. Η Σοφία Μπέμπο, γεννιέται στην Καλλίπολη της Θράκης. Ο πατέρας της Θανάσης, εργάζεται ως καπνεργάτης και κοπιάζει να μεγαλώσει τα παιδιά του, τη Σοφία, την Αλίκη, τον Τζώρτζη και τον Ανδρέα, μετά την μετανάστευσή τους στην Πόλη. Το 1914 στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών με την Τουρκία, επί κυβερνήσεως Ε. Βενιζέλου, η οικογένεια έρχεται στον Βόλο.

 
Τα χρόνια δύσκολα, φτώχεια και πείνα. Η Σοφία μεγαλώνοντας λίγο, ψάχνει για δουλειά. Ξεκινάει να εργάζεται ως ταμίας σε γνωστό κατάστημα της περιοχής και επειδή της αρέσει η μουσική, αγοράζει μια κιθάρα και μαθαίνει να παίζει τις πρώτες νότες. Έτσι κάπως ξεκινάει η ιστορία της ζωής της.
Το μεγάλο της ταλέντο, ανακάλυψε ένας ιμπρεσάριος, ο Κωνσταντίνος Τσίμπας, όταν την άκουσε να τραγουδά στην πλώρη του πλοίου Α/Π ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ, με το οποίο η Σοφία ταξίδευε από τον Βόλο προς την Θεσσαλονίκη, για να συναντήσει τον αδελφό της Τζώρτζη.
Ο άγαλμα που της αφιέρωσε ο Δήμος Βόλου καταστράφηκε και η Δημοτική Αρχή δεν έκανε καμία κίνηση αποκατάστασης.
Ο π. υπουργός Γ. Σούρλας είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε το σπίτι της οικογένειας Μπέμπο.

 
Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι διέμενε στην πάροδο της οδού Δημητριάδος μεταξύ 221-223, και η κατοικία της υπάρχει και σήμερα. Πέρα από τις αφηγήσεις των σημερινών ιδιοκτητών, αυτό επιβεβαιώνεται και από το πωλητήριο που συντάχθηκε σε Συμβολαιογραφείο του Βόλου στις 30 Απριλίου του 1923, με βάση το οποίο η οικογένεια Μπέμπο (αυτό ήταν το πραγματικό επίθετο), το πούλησε στον Δημήτριο Παπαχατζή, τον σημερινό ιδιοκτήτη.
Ο Γ. Σούρλας με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητεί να αξιοποιηθεί το σπίτι της Σ. Βέμπο στον Βόλο.
Να γίνει χώρος αναφοράς για την τραγουδίστρια της Νίκης, που ταυτίστηκε με το Έπος του 1940 και κατέστη εθνικό σύμβολο.

 
Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στο πλαίσιο των ερευνών για την αναζήτηση στοιχείων για τη Σοφία Βέμπο που έζησε στην πόλη του Βόλου περί τα δεκαοκτώ χρόνια εντάσσεται και ο εντοπισμός της οικίας που έζησε με την οικογένειά της.
Τώρα είναι η ώρα η Πολιτεία, σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες να αποκτήσει το οίκημα αυτό και να το αξιοποιήσει. Να γίνει Μουσείο ή χώρος αναφοράς για τη Σοφία Βέμπο, για την Ελληνίδα που διακρίθηκε για την πατριωτική και κοινωνική της προσφορά. Για την τραγουδίστρια της Νίκης, που ταυτίστηκε με το Έπος του 1940, και έχει καταστεί εθνικό σύμβολο».

Οι νεκροί που δεν βρήκαν ποτέ την τιμή που τους άξιζε
Εκτενής αναφορά για τη Βέμπο θα γίνει την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου και ώρα 18:30 στο Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Σούρλα: «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940».
Στους 189 ανέρχονται οι καταγόμενοι από τη Μαγνησία πεσόντες κατά το Έπος 1940 – ’41, που μαζί με τους άλλους συμπολεμιστές τους, παραμένουν άταφοι στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το