Τοπικά

Ποιήματα ευαισθησίας και αλληλεγγύης – Μαθητές στέλνουν μηνύματα κατά του ρατσισμού “Θ”

20160321_120410

Μηνύματα κατά του ρατσισμού και υπέρ της στήριξης των προσφύγων έστειλαν χθες μέσα από τα ποιήματά τους οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο. Η εκδήλωση είχε τίτλο «Πες το με ένα ποίημα» και οι μαθητές συγκίνησαν με τις δημιουργίες δείχνοντας πάνω απ’ όλα τον ανθρωπισμό τους.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τα γραφεία σχολικών δραστηριοτήτων, αλλά και τους σχολικούς συμβούλους.
Ήταν μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση με αφορμή και τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα ποίησης αλλά και κατά του ρατσισμού.
Η σχολική σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παντέρα τόνισε μεταξύ άλλων πως «με τη χθεσινή εκδήλωση οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν ιδιαίτερα για το μεγάλο ζήτημα της εποχής μας που είναι το προσφυγικό και γι’ αυτό έγραψαν ποιήματα αφιερωμένα σε αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο το πρόσωπο της αγάπης και της φιλοξενίας. Βγήκαν ποιήματα-διαμάντια από αυτή την δράση.
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η Εκπαίδευση έχει τρόπους να περνάει το καλό και το αγαθό στις νέες γενιές. Και εκτός από το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα, υπάρχουν και οι καινοτόμες δράσεις, που μέσα από τη λογοτεχνία οι μαθητές ατενίζουν τους ορίζοντες κατά του ρατσισμού».

20160321_121238

Η θέληση για βοήθεια
Από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διάφορα σχολεία παρουσίασαν ποιήματα, όπως 2ο Γυμνάσιο Βόλου, 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, Γυμνάσιο Βελεστίνου.
Μαθητές από το Γυμνάσιο Βελεστίνου έγραψαν πολύ ενδιαφέροντα ποιήματα μέσα από τα οποία αναδεικνύονταν η θέληση της πίστης σε κάποιο όραμα.
Οι μαθητές που έγραψαν τα ποιήματα, ήταν οι εξής: Βαγγέλης Μπαλαμώτης, Ευαγγελία Χαντζάκου, Άλα Ρονάλντο, Δημήτρης Κουσκουρίδας, Δημήτρης Αραμπατζής, Βάγια Μπόλκα, Χριστίνα Κυτούδη, Ευαγγελία Μπατζιάκα, Γεωργία Μπουμπούκη.
Οι μαθητές ανέφεραν πως παρότι ο χρόνος για τη συγγραφή του ποιήματος ήταν ελάχιστος, εντούτοις λόγω της ευαισθησίας τους για το ζήτημα μπόρεσαν και έγραψαν ποιήματα με τα οποία εκφράζουν την συμπόνια τους για τους πρόσφυγες. Άλλωστε επισήμαναν πως και η Ελλάδα βίωσε το 1922 το δράμα των προσφύγων της Μικρασίας που άφησαν τις εστίες τους και ήρθαν στη χώρα μας.

«Μην τους φοβάσαι»
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου διάβασε το ποίημα «Μην τους φοβάσαι».
Οι μαθητές που έγραψαν το ποίημα, ήταν οι εξής: Ιωάννης-Χρήστος Βασιλείου, Μαρία Γιοβάννη, Μαρία-Χριστίνα Γιοβανόγλου, Φωτεινή-Ζωή Δουζένη, Σοφία-Μαρία Ζαφείρη, Γιώργος Κανάκης, Σάββας Καραγιάννης, Ευάγγελος Κουκουσέλης, Γιώργος Κουτσοβαγγέλης, Παντελεήμων Μιχαήλ, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Ραφαήλ-Ιωάννης Ρήγας, Βασιλική-Μαρία Σακελλιάδη, Χρήστος Σιάφης, Κυριάκος Στάνιος, Ανδρέας Τσεκούρας, Ελένη Τσιάτσιου, Δάφνη-Ζωή Χατζηγιάννη.
Το ποίημα ανέγνωσε η Δάφνη-Ζωή που τόνισε την ανάγκη στήριξης των προσφύγων, καθώς βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Το ποίημα αναφέρει τα εξής: Από τη Συρία στην Ελλάδα, έρχονται με μια βάρκα πρόσφυγες πολλοί, για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Στα μονοπάτια τα κλειστά, περπατούν σιγά-σιγά και απελπισμένα. Από χώρα σε χώρα τριγυρνούν, ένα σπίτι για να βρουν. Τα σύνορα κλείνουν, καρδιές ραγίζουν. Άλλα κράτη τους μισούν και άλλα τους βοηθούν Μην τους φοβάσαι, δεν είναι κακοί, απλώς είναι λίγο διαφορετικοί. Κανένας πρόσφυγας δεν πρέπει να πονάει. Κάθε πρόσφυγας τη βοήθειά σου ζητάει, ένα πιάτο φαΐ για να φάει. Αν δεν έχεις να τους δώσει λίγο φαΐ, ένα χαμόγελο αρκεί. Δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές. Αν κάποιος είναι διαφορετικός, πρέπει να τον δεχτείς και με αγάπη να του φερθείς. Βοήθησέ τους και εσύ για μια καλύτερη ζωή, μακριά από του πολέμου την απειλή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το