Τοπικά

Παγκόσμιος πρωταθλητής τοξοβολίας πέτυχε στον Βόλο το 5ο πανελλήνιο ρεκόρ

Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στον Βόλο ένας αθλητής, ο οποίος κυριολεκτικά κέρδισε τα πάντα μέσα στη χρονιά που διανύουμε. Ο λόγος για τον πρωταθλητή τοξοβολίας, Χρήστο Αερικό, ο οποίος ανήκει στον Προμηθέα Πατρών και επισκέφτηκε την πόλη μας με αφορμή τους αγώνες τοξοβολίας που διεξήχθησαν το διήμερο 24-25 Σεπτέμβρη. Στον Βόλο έμελλε να κάνει το 5ο πανελλήνιο ρεκόρ στη σειρά, μία επίδοση που προστέθηκε στο αργυρό μετάλλιο που κέρδισε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων ανδρών στην Άγκυρα της Τουρκίας και την πρωτιά που πήρε στο ευρωπαϊκό κύπελλο στη Σόφια. Ο 20χρονος τοξοβόλος μίλησε για τις τελευταίες διακρίσεις του, αλλά και το μυστικό της επιτυχίας, που του δίνει την ευκαιρία να προσθέτει συνεχώς νέα μετάλλια στη συλλογή του.

 

 

Η συζήτηση με τον Χρήστο Αερικό έκρυβε μία ευχάριστη έκπληξη, αφού παρά τις επιτυχίες του, παραμένει ένας νέος χαμηλών τόνων. «Ανταμείβεται η προπόνηση. Μόνο αυτό», έσπευσε να πει, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αίσθηση για το πώς είναι για έναν αθλητή να έχει κερδίσει τα πάντα τους τελευταίους μήνες, με το 2016 να είναι μακράν η καλύτερη χρονιά στην καριέρα του. «Γενικότερα δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος, που θα… καβαλήσει καλάμι. Παίζει ρόλο και το ότι η τοξοβολία δεν είναι άθλημα, που μπορείς να πεις: «Αυτός είναι ο καλύτερος», ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Όποιος το λέει αυτό για τον εαυτό του, κάνει μεγάλο λάθος. Επίσης, είμαι της άποψης ότι εάν τη «δεις», θα φας τούμπα. Όπως και για πολλά άλλα πράγματα στη ζωή», είπε στη συνέχεια, ενώ θυμήθηκε ένα ευτράπελο από το πρόσφατο ταξίδι του στη Βουλγαρία: «Στη Σόφια έπαιξα με έναν αθλητή, ο οποίος από το 2004 είναι στις πρώτες θέσεις των ανδρών. Ήταν το είδωλό μου μέχρι τότε. Όταν παίξαμε μαζί, πήγα να του δώσω χειραψία κι έκανε ότι δεν με είδε. Αυτό με πείραξε, γιατί τον είχα πολύ ψηλά…».
Ασχολείται με την τοξοβολία από την ηλικία των 11 ετών, όμως έχει βάλει σκοπό να παραμείνει στον χώρο για πολλά ακόμη χρόνια: «Δεν είναι άθλημα με ημερομηνία λήξης. Από τα 20 μέχρι τα 60 χρόνια σου μπορείς να κάνεις καλές βολές. Δεν έχεις πρόβλημα όσο μεγαλώνεις. Θέληση να υπάρχει κι όλα γίνονται. Στο εξωτερικό βλέπεις τοξοβόλους μέχρι και 75 ετών να ρίχνουν στα πρωταθλήματα βετεράνων που συμμετέχουν».

Κι όμως, εννιά χρόνια νωρίτερα τίποτα δεν προδίκαζε την αλματώδη εξέλιξη που θα είχε ο Χρήστος Αερικός. «Ο πρώτος αγώνας μου ήταν στην Ελευσίνα το 2007. Δεν ξεχνιέται εκείνη η μέρα. Είχα βγει τελευταίος και μάλιστα με διαφορά», είπε γελώντας ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής και κάτοχος δύο ευρωπαϊκών μεταλλίων. Η πρώτη διάκριση ήρθε έναν χρόνο αργότερα: «Ήταν στην Κέρκυρα. Πρωτάθλημα πανελλήνιο, τότε έριξα στους έφηβους. Είχα βγει τρίτος. Ήμουν 12 ετών τότε. Το 2011ήρθε η πρώτη καλή θέση, όταν ήρθα τέταρτος στην Ισπανία στο κλειστό. Μετά στην Κύπρο πήρα το πρώτο χρυσό στο εξωτερικό, κάνοντας μάλιστα ευρωπαϊκό ρεκόρ σ’ εκείνον τον αγώνα. Μετά από ένα μήνα βγήκα 2ος στο παγκόσμιο κύπελλο, που έγινε τον Αύγουστο του 2011 στην Πολωνία».

Έπειτα ο Χρήστος Αερικός, ο οποίος είναι φοιτητής στο 3ο έτος των ΤΕΦΑΑ Αθηνών, αποκάλυψε τις σκέψεις του κάθε φορά που παίρνει θέση και κοιτάζει τον στόχο που έχει απέναντι. «Το σωστό είναι να μην σκέφτεσαι τίποτα. Αυτό μου λέει συνεχώς και ο προπονητής μου. Να έχω καθαρό μυαλό. Έπειτα δεν πρέπει να επηρεάζεσαι από το τι θα πούνε οι άλλοι για τη βολή που έριξες», είπε ο Πειραιώτης πρωταθλητής, ο οποίος συμπλήρωσε χαμογελώντας: «Γούρι, πάντως, δεν έχω. Δεν πιστεύω σ’ αυτά. Εάν είναι να βγει η επίδοση, θα βγει».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στους στόχους του για το μέλλον: «Σε πρώτη φάση ονειρεύομαι ένα χρυσό στο Παγκόσμιο, το οποίο δεν έχω καταφέρει ακόμη και στη συνέχεια να λάβω κάποτε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το σύνθετο τόξο που ρίχνω τώρα, δεν είναι ακόμη ολυμπιακό άθλημα. Σκέφτομαι να αλλάξω κατηγορία. Όλα περνούν από το μυαλό μου. Θα το προσπαθήσω και θα δω πού θα βγάλει. Η μετάβαση δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Π.χ. στο ένα ρίχνεις στα 70 μέτρα και στο άλλο στα 50 μέτρα. Στο ένα έχει μεγεθυντικό φακό να σημαδέψεις, ενώ στο άλλο όχι. Όμως, πιστεύω ότι με αρκετή προπόνηση θα τα καταφέρω. Αν και στο ολυμπιακό τόξο θα είναι σαν να ξεκινώ από το μηδέν, θα δουλέψω σκληρά να το πετύχω».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το