Τοπικά

To οχυρό Ρούπελ ως σύμβολο υψηλών αξιών – Μηνύματα στην εκδήλωση του 3ου Γυμνασίου Βόλου

Η ανδρεία και το υψηλό φρόνημα των Ελλήνων πολεμιστών του ’40 ξετυλίγεται στο οχυρό Ρούπελ, όπου για ημέρες αντιστάθηκαν στις λυσσαλέες επιθέσεις των Γερμανών. Το Ρούπελ συμβολίζει και σήμερα τις υψηλές αξίες των Ελλήνων για ελευθερία και αυτοθυσία και αυτό το μήνυμα στάλθηκε από την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση χθες στο Πνευματικό Κέντρο.
Η εκδήλωση αφιερωμένη στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου διοργανώθηκε από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου και με τη συνδρομή του Συλλόγου Μακεδόνων, αλλά και του 3ου ΓΕΛ Βόλου μέσω της φιλολόγου κ. Γεωργίας Παπαργύρη που αναφέρθηκε στην εθνική επέτειο.
Η υπεύθυνη της εκδήλωσης, φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Βόλου κ. Σοφία Κανταράκη ανέφερε πως η εορταστική επετειακή αυτή η εκδήλωση είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, αλλά και το ευρύτερο κοινό για ιστορικά και πολεμικά μνημεία που τονίζουν την αυτοθυσία και τον ηρωισμό των Ελλήνων σε έκτακτες ιστορικές στιγμές για τη χώρα μας. Και ένα από αυτά είναι το οχυρό Ρούπελ, έξω από το Σιδηρόκαστρο, ένα χώρος ηρωικός, που τονίζει διαχρονικά την υψηλή αξία των Ελλήνων.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία κ. Ηλίας Κοτρίδης, ο οποίος έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα για το Ρούπελ μιλώντας μάλιστα με Έλληνες και Γερμανούς που πολέμησαν στο οχυρό και έχοντας συγγράψει και βιβλίο.
Ο κ. Κοτρίδης ανέφερε πως «είχα την τιμή να γνωρίσω Έλληνες και Γερμανούς που πολέμησαν στο οχυρό, αλλά και εργάτες που δούλεψαν στην κατασκευή του οχυρού. Το οχυρό ήταν τεράστιας αντοχής. Δέχτηκε βόμβες 500 και 1000 κιλών και δεν έπαθε απολύτως τίποτα. Είχε γίνει από τους Έλληνες κατασκευαστές πολύ καλή μελέτη των υλικών, αλλά και του τύπου που έπρεπε χρησιμοποιηθούν. Το Ρούπελ αποτέλεσε το πρότυπο για την κατασκευή και των υπόλοιπων οχυρών, καθώς ο Μεταξάς διέβλεπε τα σύννεφα του πολέμου να πλησιάζουν. Και τα 26 συγκροτήματα-οχυρά με υπόγειο μήκος 36.335 μέτρα άρχισαν να κατασκευάζονται το 1936 και το 1940 είχαν ολοκληρωθεί. Τα οχυρά άντεξαν και στη γερμανική επίθεση που διέθετε τα τελειότερα πολεμικά μέσα. Βέβαια ο στόχος τους ήταν να αποτρέψουν επίθεση από τους Βούλγαρους. Τα οχυρά είχαν και επιθετικό πνεύμα, να γίνουν δηλαδή βάσεις εξόρμησης του τακτικού στρατού. Η προβλεπόμενη δύναμη του Ρούπελ ήταν 1550 άτομα με έξι στοές και τρόφιμα και πυρομαχικά για 20 ημέρες. Τελικά 27 αξιωματικοί και 950 Έλληνες στρατιώτες στο οχυρό Ρούπελ πολέμησαν 6.500 Γερμανούς στρατιώτες. Και άντεξαν μέχρι την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και την υπογραφή της συνθηκολόγησης».
Πάντως ο κ. Κοτρίδης συνομίλησε και με Έλληνες που πολέμησαν τότε στο Ρούπελ και του εξέφρασαν την υπερηφάνεια τους, γιατί η πατρίδα τούς εμπιστεύτηκε αυτόν τον κρίσιμο τομέα και φάνηκαν αντάξιοι της τιμής αυτής. Οι περισσότεροι ήταν αγράμματοι, όλοι σχεδόν γεωργοί, κτηνοτρόφοι. Εν ζωή βρήκε 32 Έλληνες πολεμιστές, καθώς και 21 Γερμανούς.
Μάλιστα ανάφερε πως οι Γερμανοί με τους οποίους συνομίλησε, εκθείασαν την ελληνική ανδρεία και σέβονταν τους Έλληνες πολεμιστές.

Μουσική και χορός
Μετά την ομιλία ακολούθησε το μουσικό και χορευτικό μέρος. Με την επιμέλεια της καθηγήτριας Μουσικής του 3ου Γυμνασίου κ. Μαρίνας Μανθογιάννη, μαθητές της χορωδίας του σχολείου και ειδικότερα οι Παναγιώτης Μίγδος, Αλεξία Λιούπη, Αριάννα Κοντούρη, Ευθυμία Γεωργακοπούλου, Γεωργία Δοκού, Μαρία Ευσταθίου, Αντωνία Ζούρου, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Μαριέττα Τσιούκα τραγούδησαν το «Κείνοι που έπραξαν το κακό» από το άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας του Οδυσσέα Ελύτη.
Επίσης ο μαθητής Νικόλαος Παπαστάμος διάβασε το «γράμμα από το μέτωπο», ενώ στην κιθάρα τον συνόδευε η μαθήτρια Ειρήνη Παπαδοπούλου.
Παράλληλα μέλη του συλλόγου των Μακεδόνων χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Βόλου κ. Βασιλική Σοκολάκη τόνισε πως αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε να κρατήσουμε τον σύλλογο όσο το δυνατόν πιο δυνατό. Και αυτή η εκδήλωση μας τιμά, γιατί το οχυρό Ρούπελ βρίσκεται στη Μακεδονία. Μάλιστα, επειδή φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου μας, εντάξαμε και αυτή την εκδήλωση στο πρόγραμμα και ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της κ. Κανταράκη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το