Πολιτισμός

“Ο Επιθεωρητής Έρχεται” στην Αλόννησο

 

13275566_10206054457989973_219036118_o

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου παρουσιάζει το έργο “Ο Επιθεωρητής Έρχεται” του John B. Pristley, σε σκηνοθεσία της Μαριλένας Πονηράκη από τις 24 ως τις 27 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο του Δήμου Αλοννήσου, στις 21:00, με ελεύθερη είσοδο.
Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Μαριλένα Πονηράκη, Δημοσθένης Καραναστάσης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Μαρία Αναγνώστου, Λίλα Χρηστιά, Ευγενία Παναγοπούλου, Δήμητρα Τσουκανά.
Το Θεατρικό Εργαστήρι ξεκίνησε ως μέρος του Πολιτιστικού Συλλόγου το 2012 υπό την καθοδήγηση του Πατέρα Αβραάμ Αποστολίδη με “Το Πανηγύρι” του Δημήτρη Κεχαΐδη. Το 2015, με τη Μαριλένα Πονηράκη ως σκηνοθέτη, το Εργαστήρι συνέχισε προς τιμήν του με τις παραστάσεις “Φωνάζει ο Κλέφτης” του Δημήτρη Ψαθά και “Η Μεγάλη Στιγμή” του Αλέκου Λιδωρίκη. Τον Μάιο του 2016, η θεατρική ομάδα παρουσιάζει το κλασικό έργο “Ο Επιθεωρητής Έρχεται”. του John B. Pristley.
Είναι ίσως το σημαντικότερο από τα έργα του συγγραφέα και ανήκει πλέον στην παρακαταθήκη του καλού Αγγλικού θεάτρου. Η υπόθεση διαδραματίζεται το 1912, στην ακμή του βρετανικού ιμπεριαλισμού και πριν από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, που κατέστρεψαν το όνειρο μιας ευρωπαϊκής συνοχής στηριγμένης στην αποικιακή εκμετάλλευση. Ο Pristley επιλέγει να μιλήσει για το θέμα της «ατομικής ευθύνης», στήνοντας σε πρώτο επίπεδο ένα αστυνομικό δράμα που ο θεατής το παρακολουθεί με αυξανόμενη αγωνία.

13275109_10206054459029999_1283800926_o
Η αυλαία ανοίγει στο σαλόνι της μεγαλοαστικής οικογένειας του Άρθουρ Μπέρλινγκ, με τη γιορτή των αρραβώνων της κόρης του, της Σήλα, που εξελίσσεται σε ατμόσφαιρα μεγαλοαστικού καθωσπρεπισμού, με μόνο δυσοίωνο προμήνυμα τις αλκοολικές παρεκτροπές του νεαρού γόνου της οικογενείας, του Έρικ. Η κατά τα άλλα ανέφελη βραδιά διακόπτεται όμως επεισοδιακά από την απροσδόκητη έλευση ενός επιθεωρητή της αστυνομίας. Ο νυχτερινός, λιγάκι αλλόκοτος και αρκούντως πιεστικός επισκέπτης, ερευνά τα αίτια της αυτοκτονίας μιας νεαρής, για την οποία ο οικοδεσπότης και οι υπόλοιποι δηλώνουν πλήρη άγνοια.
Ο ερχομός του επιθεωρητή που ερευνά τον θάνατο της φτωχής κοπέλας θα ανατρέψει κάθε βεβαιότητα του πως «κάθε άνθρωπος πρέπει να κοιτάζει τη δουλειά του και τον εαυτό του», εκθέτοντας την ενοχή κάθε μέλους της οικογένειας απέναντι στην ίδια την κοινωνία. Η φράση του Επιθεωρητή «Δεν ζούμε μόνοι, είμαστε μέλη ενός σώματος, είμαστε υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλον», δίνει μια διαχρονική απάντηση στο ζήτημα της συλλογικότητας και κυρίως σε αυτούς που προσπάθησαν να την απαξιώσουν. Το κεντρικό θέμα του έργου αναδεικνύεται καθαρά και απειλητικά: «Aν ο άνθρωπος δεν μάθει τώρα αυτό το μάθημα, σύντομα θα έρθει ο καιρός που θα το διδαχτεί μες τη φωτιά και το αίμα και την αγωνία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το