Επιστήμη

Νεκρά Θάλασσα: Οι ευεργετικές της ιδιότητες την «σκοτώνουν»

Η Νεκρά θάλασσα αποτελεί ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα του πλανήτη και είναι πόλος έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι περιβαλλοντολόγοι σχετικά με την Νεκρά θάλασσα που κινδυνεύει να εξαφανιστεί εξαιτίας του θεραπευτικών ιδιοτήτων που περιέχει. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, οι ειδικοί εκτιμούν ότι, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα τα επόμενα χρόνια αυτή θα πάψει να υπάρχει..

Έχοντας θέση στα σύνορα Ιορδανίας, Παλαιστίνης και Ισραήλ, η Νεκρά θάλασσα αποτελεί την πιο αλμυρή λίμνη, αφού η περιεκτικότητα της σε αλάτι είναι 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή των ωκεανών. Οι θαυματουργές της ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αφού τα νερά της χρησιμοποιούνται ως θεραπεία ασθενειών του δέρματος, της καρδιάς αλλά και των πνευμόνων.

Όπως είναι φυσικό, η μοναδική αυτή σύνθεση του νερού την έχει κάνει πόλο έλξης για τους τουρίστες με αποτέλεσμα η περιοχή αυτή να θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο δημοφιλής ταξιδιωτικούς προορισμούς. Η τουριστική ανάπτυξή ωστόσο είναι αυτή που θα αποτελέσει και την «αχίλλειο πτέρνα» της, όπως διαμηνύουν περιβαλλοντικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής.

«Η προβλεπόμενη κατασκευή ξενοδοχείων κατά μήκος των ακτών της θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις φυσικές και πολιτισμικές πηγές της οικολογικά ευαίσθητης αυτής περιοχής», δηλώνει μέλος της EcoPeace Μέσης Ανατολής. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εξαγωγή ορυκτών και νερού επιδεινώνουν την κατάσταση, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η λίμνη συρρικνώνεται κατά 3 πόδια ετησίως.

Επιπλέον επιβαρυντικούς παράγοντες αποτελούν, τόσο η διαρκώς αυξανόμενη χρήση του νερού της από εταιρίες καλλυντικών, όσο και το κλίμα της Μέσης Ανατολής, που καθιστά δύσκολο τον ανεφοδιασμό της.

«Μακροπρόθεσμα η βασική “αιτία” θανάτου της, θα είναι η έλλειψη νερού που θα φτάνει στην Νεκρά Θάλασσα από τις παραδοσιακές πηγές , όπως ο Ιορδάνης ποταμός. Οι κατασκευές φραγμάτων, δεξαμενών και αγωγών έχουν μειώσει σημαντικά την εισροή νερού», δηλώνει περιβαλλοντολόγος.

Για να διαφυλαχθεί το μοναδικό αυτό θέαμα μία εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει, με στόχο την μείωση του τουρισμού στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς, όπως δηλώνει η EcoPeace:
«Η κατασκευή υδάτινων πάρκων, εμπορικών κέντρων και άλλων αστικών καταστημάτων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο έδαφός λόγω του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων σε αυτά».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το