Οικονομία

Μοσκοβισί: Συνολική συμφωνία για χρέος και ΔΝΤ έως το τέλος του χρόνου

Την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε εκδήλωση του ευρωπαϊκού εντύπου Politico, στις Βρυξέλλες.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, που θα περιλαμβάνει το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, ενώ αναφέρθηκε στην «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Εξάλλου, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως μετά από χρόνια εργασίας για την αποφυγή του Grexit, πλέον δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο και πως στόχος τώρα είναι να χτιστεί μια ιστορία επιτυχίας (success story).

«Το Grexit θα μετάλλασσε την ευρωζώνη σε ένα καθεστώς σταθερής συναλλαγματικής, και η ιστορία δείχνει ότι αυτά δεν επιβιώνουν», υπογράμμισε επίσης ο Π. Μοσκοβισί.

 Σε ό,τι αφορά την ευελιξία στην εφαρμογή του Πακέτου Σταθερότητας, ο επίτροπος Οικονομικών ανέφερε πως πρέπει να «δείξουμε προσήλωση στη συνοχή του Πακέτου». «Να το απλοποιήσουμε; Ναι. Να το καταστρέψουμε; Σίγουρα όχι», σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι συμφωνεί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ προσέθεσε πως οι κυρώσεις υπάρχουν, αλλά η Επιτροπή προτίμησε να μην τις χρησιμοποιήσει αλλά να επιλέξει τον διάλογο και τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων.

Στην ομιλία του, ο κ. Μοσκοβισί επικεντρώθηκε στις προσπάθειες της Ευρώπης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. «Μπορούμε να αλλάξουμε το παιχνίδι στο παγκόσμιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαδικασία blacklist των φορολογικών παραδείσων.

Σχετικά με την ιστορική απόφαση της Επιτροπής να επιβάλλει στην Apple τεράστιο πρόστιμο, χαρακτηρίζοντας τις φορο-απαλλαγές που ο κολοσσός της τεχνολογίας είχε κατοχυρώσει ως παράνομη κρατική ενίσχυση από την ιρλανδική κυβέρνηση, ο κος. Μοσκοβισί αναφέρει: «Η απόφαση για την Apple αποδεικνύει ότι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε πως οι πολυεθνικές πληρώνουν τους φόρους τους στη χώρα από την οποία αποκομίζουν τα κέρδη τους. Οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν προβεί σε τεράστιες περικοπές, γιατί να πρέπει οι πολυεθνικές να μην πληρώνουν φόρους και να έχουν μόνο κέρδη;».

Στο ίδιο πλάσιο ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γαλλίας αξήρε τη σημασία υιοθέτησης μιας συνεκτικής φορολογικής πολιτικής στην ΕΕ, ώστε το βάρος να μην πέφτει τελικά στους συνεπείς πολίτες. Για τον ίδιο λόγο, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη δημιουργία του καταλόγου φορολογικών παραδείσων και της CCCTB (Common Consolidated Corporate Tax Base), δηλαδή ενός κοινού φορολογικού μητρώου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ.

«Κάθε σκάνδαλο λειτουργεί υπέρ όσων πολεμούν τη φοροδιαφυγή, γιατί αυξάνει τις διεθνείς πιέσεις για διαφάνεια. Η CCCTB θα είναι καλή για τις επιχειρήσεις, κακή για τη φοροδιαφυγή, κι αυτό θα είναι το καλύτερο για τους ευρωπαίους πολίτες», προσθέτει.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της γρηγορότερης δυνατής επίλυσης του θέματος: «Καταλαβαίνω ότι χρειαζόμαστε χρόνο για να δούμε πως θα εφαρμοστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης, αλλά δεν πρέπει να πάρουμε πολύ χρόνο. Η αβεβαιότητα είναι κακή για την οικονομία και τους επενδυτές. Χρειαζόμαστε ένα βαθύτερο δημοκρατικό διάλογο στην Ευρώπη, αλλά τα δημοψηφίσματος δεν είναι ο σωστός τρόπος. Διχάζουν, πληγώνουν, δεν ενώνουν».

Επίσης, τάχθηκε «κατά» των δημοψηφισμάτων ως μέσων για ενίσχυση του δημοκρατικού διαλόγου στην ΕΕ, καθώς όπως είπε, «τα δημοψηφίσματα πληγώνουν και διαιρούν».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το