Πολιτισμός

«Το κοινό επιβράβευσε το μοναδικό ταξίδι της Αργούς» – Μιλά στη “Θ” ο σκηνοθέτης του “Argo Navis”

Ο Στέλιος Ευσταθόπουλος και η Γερμανίδα Σουζάνε Μπάουζινγκερ μετά τη βράβευσή τους στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Ο Στέλιος Ευσταθόπουλος και η Γερμανίδα Σουζάνε Μπάουζινγκερ μετά τη βράβευσή τους στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Περισσότεροι από 20.000 θεατές επισκέφτηκαν τις κάλπες που στήθηκαν έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και με τις ψήφους τους χάρισαν μία μεγάλη διάκριση στο ντοκιμαντέρ «Argo Navis». Η συμπαραγωγή των Στέλιου Ευσταθόπουλου και Σουζάνε Μπάουζινγκερ κατέκτησε τους σινεφίλ της συμπρωτεύουσας, αφού η ταινία τους για την «Αργώ» πήρε το βραβείο κοινού στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ άνω των 45 λεπτών του ελληνικού προγράμματος. Οι συναρπαστικές εικόνες από την πεντηκόντορο που ανασκευάστηκε πριν από μία και πλέον δεκαετία, έκλεψαν την παράσταση ανάμεσα από τα 186 ντοκιμαντέρ από 45 χώρες που διαγωνίστηκαν στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Στέλιος Ευσταθόπουλος μίλησε για τη βράβευσή του, μην κρύβοντας τη συγκίνησή του για την προτίμηση που έδειξαν στη δουλειά του οι θεατές. Ένα χρόνο έπειτα από την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Emery Tales», στο οποίο αναφέρθηκε με τρόπο μοναδικό στην ιστορία των εργατών που εξορύσσουν σμύριδα στη Νάξο, ο 60χρονος δημιουργός από την Κω, ένωσε για μία ακόμη φορά τις δυνάμεις του με την Σουζάνε Μπάουζινγκερ και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.
Η αφήγηση της ιστορίας του ιστορικού πλοίου της «Αργούς» από τους δύο συντελεστές, οι οποίοι συνεργάζονται πολλά χρόνια για το ARD, το πρώτο κανάλι της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης, χάρισε στο κοινό ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη μυθική πεντηκόντορο. «Δεν το περίμενα πως θα κερδίσαμε το βραβείο κοινού», εξομολογήθηκε ο κ. Ευσταθόπουλος που συμπλήρωσε: «Στο φετινό Φεστιβάλ διαγωνίστηκαν πολλά γνωστά ονόματα και ένιωσα έκπληξη με τη βράβευσή μας. Όμως, το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών μετά την ολοκλήρωση της προβολής του ντοκιμαντέρ ήταν μία από τις συγκινητικότερες στιγμές που ζήσαμε με την Σουζάνε στη Θεσσαλονίκη».
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης αναφέρθηκε στα στοιχεία που έκαναν το ντοκιμαντέρ «Argo Navis» να ξεχωρίσει: «Θεωρώ ότι ήταν δύο τα πράγματα που κέρδισαν τους θεατές. Το πρώτο είχε να κάνει με την ιστορία που διηγηθήκαμε. Η θεματολογία που επιλέξαμε δεν ήταν κοινή και η ανακατασκευή της Αργούς είναι μοναδική σε όλο τον κόσμο. Έπειτα οι θεατές ταυτίστηκαν με την προσπάθεια των Αργοναυτών, οι οποίοι πραγματοποίησαν ένα απίστευτο ταξίδι υπό αντίξοες συνθήκες».
Ο κ. Στέλιος Ευσταθόπουλος έζησε λεπτό προς λεπτό την ιστορία της Αργούς, την οποία κατέγραψε με την κινηματογραφική του κάμερα. «Ήμουν παρών σε όλες τις φάσεις. Από τον πρώτο κορμό που κόπηκε για να ναυπηγηθεί το πλοίο, οπότε έκανα την πρώτη λήψη, μέχρι τα δοκιμαστικά που έγιναν το 2007 και το ταξίδι των 56 ημερών που ακολούθησε το καλοκαίρι του 2008. «Δέθηκα» με το πλοίο, αλλά και το πλήρωμά του», τόνισε ο Κώτης σκηνοθέτης, καθώς εξιστόρησε τη στενή σχέση που ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια με το εγχείρημα που αναβίωσε έπειτα από 3.500 χρόνια τον μύθο της Αργούς και της Αργοναυτικής Εκστρατείας.
«Οι εμπειρίες που έζησα, ήταν ανεπανάληπτες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τους ήχους των κουπιών, αλλά και όλων των ανδρών και γυναικών που έδωσαν τα πάντα σ’ αυτό το ταξίδι, πετυχαίνοντας κάτι σπουδαιότερο από έναν άθλο. Στους άθλους συχνά δίνεται ένας τόνος υπερβολής κατά την αφήγησή τους. Ωστόσο, στην περίπτωση του ταξιδιού της «Αργούς», ήταν ασύλληπτο αυτό που έγινε από τους κωπηλάτες», είπε στη συνέχεια ο κ. Ευσταθόπουλος, ο οποίος κλείνοντας, είπε: «Το υλικό που είχα, έμεινε για χρόνια στα συρτάρια, αφού από το 2008 δεν με πλησίασε κανείς από το Δήμο Βόλου, για να αναδείξουμε αυτή την σπουδαία κληρονομιά της πόλης. Τρεις δήμαρχοι άλλαξαν από τότε, αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε. Τελικά μία γερμανική εταιρεία παραγωγής με πλησίασε κι έκρινε ότι άξιζε να γίνει το ντοκιμαντέρ. Επί μία επταετία έβλεπα τη μνήμη από το ταξίδι της «Αργούς» να ξεθωριάζει και να μένει στα αζήτητα ό,τι έγινε. Η ολοκλήρωση του έργου ήταν λύτρωση για μένα, αλλά παράλληλα εκπλήρωσα το προσωπικό χρέος που είχα απέναντι σε όσους ταξίδεψαν με την «Αργώ» εκείνο το καλοκαίρι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το