Αθλητισμός

Μαγεύει χορεύοντας στο νερό… η Βολιώτισσα Ευαγγελία Κουτίδη “ΘτΔ”

Η Κουτίδη (αριστερά) με την Παπάζογλου στο Βερολίνο το 2014
Η Κουτίδη (αριστερά) με την Παπάζογλου στο Βερολίνο το 2014

Αποτελεί μια από τις κορυφαίες αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως και έχουμε την τύχη να είναι Βολιώτισσα. Ο λόγος για την Ευαγγελία Κουτίδη, η οποία στα 20 της χρόνια έχει προλάβει να καταξιωθεί στο χώρο. Η νεαρή πρωταθλήτρια του ΝΟΒΑ ανοίγει την καρδιά της στη “ΘτΔ” και μιλά για τις διακρίσεις της, για το άθλημα που υπεραγαπά, αλλά για τις δύσκολες στιγμές που έχει περάσει.

 

Με την Πλατανιώτη (αριστερά) συνθέτει εξαιρετικό δίδυμο
Με την Πλατανιώτη (αριστερά) συνθέτει εξαιρετικό δίδυμο

Πώς άρχισες την ενασχόλησή σου με τη συγχρονισμένη;

Άρχισα από τα 6 μου, η επιλογή έγινε τυχαία. Παρακολούθησα από την τηλεόραση ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και με κέρδισε αμέσως η συγχρονισμένη κολύμβηση. Έκανα δελτίο στο ΝΟΒΑ και ξεκίνησα με προπονήτρια τη Ναταλία Τσερνέτσκα. Μου μετέδωσε την αγάπη για το άθλημα και με ενέπνευσε για να ασχοληθώ σε υψηλότερο επίπεδο.

Οι πρώτες διακρίσεις ήρθαν άμεσα;

Οι επιτυχίες ήρθαν σταδιακά. Αρχικά ως μαθήτρια του Δημοτικού άρχισα να διακρίνομαι σε Πανελλήνια πρωταθλήματα, με αποτέλεσμα να κληθώ στα πρώτα κλιμάκια της Εθνικής ομάδας το 2008 και από τότε αποτελώ στέλεχός της.

Έχεις πετύχει πολλά ως τώρα. Ποιες επιτυχίες σου θα ξεχώριζες;

Μετά τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα διακρίθηκα σε διεθνείς διοργανώσεις. Το 2010 στη Βουδαπέστη ήμουν Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό, το 2011 στο Βελιγράδι κατέκτησα το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νεανίδων μαζί με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, με την οποία καταλάβαμε την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βόλου τον επόμενο χρόνο. Το 2013 ήρθε η επιτυχία στο combo με την έβδομη θέση στο Παγκόσμιο τις Βαρκελώνης σε επίπεδο γυναικών, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ήμασταν έβδομες στο τεχνικό ντουέτο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Καζάν.

Η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια με τον Κ. Τάσιο και τη Σ. Τσιπουρίδη-Παρασκευοπούλου (δεξιά)
Η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια με τον Κ. Τάσιο και τη Σ. Τσιπουρίδη-Παρασκευοπούλου (δεξιά)

Πόσο απαιτητικό άθλημα είναι η συγχρονισμένη;

Πράγματι είναι πολύ δύσκολο σπορ, γιατί απαιτεί τις ώρες προπόνησης. Η σωματική κούραση θεωρείται δεδομένη αν λάβουμε υπόψη και τις σχολικές υποχρεώσεις. Βέβαια υπάρχει και η ψυχική κόπωση, αφού λείπουμε μεγάλα διαστήματα από τις οικογένειές τις. Τις μέσα στο χρόνο ο χρόνος ξεκούρασης είναι μόλις 10-20 ημέρες. Δεν τις κρύβω ότι υπάρχουν στιγμές που αναρωτιέσαι αν θα έπρεπε να συνεχίσεις και γιατί χάνεις κάποιες τις χαρές που έχουν τα παιδιά τις ηλικίας μου. Ωστόσο στο τέλος αυτά που κερδίζεις είναι περισσότερα από τις θυσίες που κάνεις.

Ποια είναι η πιο ευχάριστη αλλά και η πιο δυσάρεστη στιγμή στη μέχρι τώρα καριέρα σου;

Αξέχαστη θα μου μείνει η διάκριση στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν. Στόχος μας ήταν η οκτάδα και τα καταφέραμε. Επίσης μοναδική εμπειρία ήταν το πρώτο μετάλλιο, στο Βελιγράδι. Όσο για την πιο δυσάρεστη, η αλήθεια είναι πως το 2012 ήταν πολύ δύσκολη χρονιά για μένα. Ήταν η περίοδος πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, υπήρχε μεγάλη πίεση αλλά και μεγάλα διαστήματα μακριά από το σπίτι μου. Δεν το έβαλα κάτω, όμως, συνέχισα να δουλεύω και θεωρώ πως ανταμείφθηκαν οι κόποι μου.

Ταυτόχρονα είσαι και φοιτήτρια. Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις σπουδές και πρωταθλητισμό;

Ναι, από το 2013 φοιτώ στο Παιδαγωγικό της Αθήνας. Είναι μια σχολή που μου αρέσει πολύ, όπως πολύ μου αρέσει και η συγχρονισμένη. Πράγματι είναι δύσκολο να τα συνδυάσεις, όταν χρειάζεται να προπονείσαι οκτώ ώρες την ημέρα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα κάνεις και τα δύο. Όποιος το θέλει πραγματικά, μπορεί να τα καταφέρνει πολύ καλά και στους δύο τομείς.

Κοντά σου έχεις ανθρώπους που σε στηρίζουν;

Αν δεν έχεις δίπλα σου ανθρώπους να νοιάζονται για σένα, πολύ δύσκολα θα τα καταφέρεις. Η οικογένειά μου είναι πάντα κοντά μου σε όποια απόφαση κι αν έπαιρνα σχετικά με τον αθλητισμό. Συνήθως συζητάμε τα πάντα, ακούω την άποψή τους, με επηρεάζει ως ένα βαθμό αλλά στο τέλος η απόφαση είναι δική μου.

Η ομοσπονδία κάνει ό,τι μπορεί για να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σ’ αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Σίγουρα και ο ΝΟΒΑ μας έχει στηρίξει αρκετά μέχρι σήμερα. Ειδικότερα θα ήθελα να αναφέρω τη Ναταλία Τσερνέτσκα, με την οποία είμαστε μαζί 12-13 χρόνια και φυσικά τον Κυριάκο Τάσιο με τον οποίο δουλεύουμε τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου. Ο κ. Τάσιος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να συνεχίσω και να μην τα παρατήσω σε κάποιες δύσκολες στιγμές.

Βλέπουμε στην Ελλάδα αθλήτριες να σταματούν σε πολύ νεαρή ηλικία. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Το ότι η συγχρονισμένη αφορά κυρίως κορίτσια μικρής ηλικίας είναι μύθος. Στο εξωτερικό οι μεγάλες αθλήτριες αγγίζουν σε μέσο όρο τα 30 χρόνια. Στην Ελλάδα αυτό είναι δύσκολο, γιατί δεν σου προσφέρουν τα ανάλογα εφόδια. Επομένως οι αθλήτριες στη χώρα μας σταματούν σε πολύ νεαρή ηλικία (20-22 ετών), πράγμα πολύ λυπηρό. Προσωπικά θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να παραμείνω στο άθλημα που λατρεύω από μικρό παιδί.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

Μπροστά μου έχω αρκετούς σπουδαίους αγώνες. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα συμμετάσχω σε διεθνή μίτινγκ, τα οποία θα βοηθήσουν να προετοιμαστώ για τις επίσημες διοργανώσεις. Τον Απρίλιο θα γίνει το Προολυμπιακό, όπου φυσικά στόχος είναι η πρόκριση για τους αγώνες του Ρίο. Θεωρώ πως είναι εφικτή μια θέση στην πρώτη οκτάδα, για την οποία θα παλέψουμε με βασική αντίπαλο τη Γαλλία. Τον Μάιο θα λάβω μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Λονδίνου, αλλά σίγουρα απώτερος σκοπός μου είναι να είμαι πανέτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί θέλω να εκπροσωπήσω την Ελλάδα και τον Βόλο ειδικότερα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να το πετύχω…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το