Τοπικά

Γήπεδο γκολφ και τράμ που θα συνδέει την Αγριά με την Αγχίαλο… στα σχέδια του Δήμου Βόλου

Golf
Η ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων, όπως επίσης της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή Βόλου, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό 2015-2019, όπως αυτός αναλύεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης (α΄φάση) που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης προς ενημέρωση.
Στον προγραμματισμό του Δήμου Βόλου για την ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων της περιοχής είναι αρχικά, ο εξωραϊσμός του Πεδίου του Άρεως. Στόχος είναι η κατασκευή ενός πολυχώρου όπου θα υπάρχει θεματικό πάρκο Κενταύρων, το Μουσείο της Αργούς, Ενυδρείο αλλά και ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων. Επίσης προγραμματίζεται η κατασκευή γηπέδου γκολφ, ενός θέματος που είχε απασχολήσει την περιοχή στο παρελθόν και επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς εκτιμάται πως μια τέτοια επένδυση θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή στους τομείς της ανάπτυξης και της οικονομίας. Εκτός από την δημιουργία τουριστικών και υποστηρικτικών γενικότερα υποδομών στην περιοχή κατασκευής του γηπέδου, δραστηριότητες που θα “ανοίξουν” εκατοντάδες θέσεις εργασίας, θα προσελκύσει στην περιοχή ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο τουρισμού, καθώς πρόκειται για τουρίστες που δαπανούν έως και υπερδιπλάσια ποσά ημερησίως από ότι ο συμβατικός τουρισμός. Ακόμη, στα πλάνα της Δημοτικής Αρχής είναι η εξέταση της σύνδεσης Αγριάς – Αγχιάλου με τροχιόδρομο (τραμ), αλλά και η πιθανή επέκταση του μέχρι το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, καθώς επίσης και η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας υποθαλάσσιας σύνδεσης Αγριάς – Αγχιάλου. Στο πλαίσιο ανάπτυξης των τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή εξετάζεται και η παραχώρηση γηπέδων του Δήμου Βόλου για την δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων με σύμβαση παραχώρησης.

Για το λιμάνι
Επειδή το λιμάνι του Βόλου έχει χαρακτηριστεί υπερτοπικού ενδιαφέροντος, είναι Ανώνυμη Εταιρεία και έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, ο Δήμος Βόλου θα διεκδικήσει τα μη καταβληθέντα ποσά προηγούμενων ετών τα οποία σύμφωνα με την καταγραφή των υπηρεσιών του Δήμου ανέρχονται στα 6.5 εκ. Ευρώ, πόροι οι οποίοι προορίζονται για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τον ηλεκτροφωτισμό, την διαχείριση και καθαρισμό της χερσαίας ζώνης του λιμένος. Όπως επισημαίνεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο, είναι παράλογο ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου να εισπράττει τα ενοίκια των καταστημάτων της χερσαίας ζώνης και ο Δήμος Βόλου να είναι ο αρμόδιος για την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και άλλες εργασίες, ειδικά όταν οι λειτουργίες του λιμανιού επιβαρύνουν συγχρόνως περιβαλλοντικά την πόλη, με τα αέρια καύσης των οχημάτων και την φθορά των ασφαλτικών ταπήτων. Ο Δήμος Βόλου θα διεκδικήσει υγιή πόρο ως ποσοστό των εισιτηρίων επί της ακτοπλοΐας, όπως άλλωστε κάνουν όλα τα λιμενικά ταμεία της χώρας και αυτό θα γίνει γιατί η λειτουργία του λιμένος διακόπτει την επαφή της πόλης με την θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό και στη “νέα εποχή” συνεργασίας που θέλει να εγκαινιάσει ο Δήμος Βόλου με τον ΟΛΒ προτείνεται η συμμετοχή του Δημάρχου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΒ καθώς και ενός ακόμη εκπροσώπου του Δήμου Βόλου.

Pages from STRATHGIKO_v2

Προτάσεις στο ΕΣΠΑ 2014 -2020 – Κατεδαφίζονται ιστορικά κτίρια
Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ 2014-2020, ο Δήμος Βόλου έχει προτείνει στην Περιφέρεια έργα ύψους 15 – 17 εκ. Ευρώ που αφορούν κυρίως αναπλάσεις. Τέτοια είναι:
-Ανάπλαση περιοχής του Παλαιού Λιμεναρχείου στα «Παλαιά» του Βόλου -Δημοτικό Θέατρο Βόλου -Επέκταση δικτύου πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στον κεντρικό αστικό ιστό -Παρέμβαση στο φωτισμό της αστικής περιοχής
-Κυκλοφοριακές Παρεμβάσεις στο Πολεοδομικό Συγκρότημα με δημιουργία κυκλικών κόμβων -Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων στον αστικό ιστό Βόλου – Νέας Ιωνίας
-Κατεδάφιση του κτιρίου του Υγειονομικού, διαμόρφωση πλατείας και ανάδειξη του κτιρίου Σπίρερ
-Διαμόρφωση τεσσάρων αποθηκών τελωνείου Βόλου σε χώρους συνάθροισης κοινού
-Παρέμβαση στην οδό Μαιάνδρου με δημιουργία θέσεων πάρκινγκ και διαπλάτυνση του πεζοδρομίου
-Κατεδάφιση κτιρίου πρώην κινηματογράφου «Νίκης» και δημιουργία χώρου στάθμευσης
-Κατεδάφιση κτιρίου στην οδό Μαιάνδρου
Παράλληλα προβλέπονται και έργα κοινωνικού χαρακτήρα καθώς ο Δήμος δεν θα μπορούσε στην παρούσα κατάσταση να μην επικεντρωθεί στην κοινωνική πολιτική προχωρώντας σε δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχιας. Τα έργα αυτά είναι:
-Το πρόγραμμα στέγασης – επανένταξης
-Το επισιτιστικό πρόγραμμα
-Ο θεματικός στόχος 9 του ΕΣΠΑ 2014-2020
-Ολοκληρωμένο αστικό πρόγραμμα – η δράση κατάρτισης στην απασχόληση.
Το κόστος των τεσσάρων αυτών δράσεων αγγίζει τα 8-10 εκ. Ευρώ ανά έτος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το