Πολιτισμός

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το Μικρασιατικό Θέατρο στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Εκδήλωση με θέμα το Μικρασιατικό Θέατρο πριν και μετά το 1922 διοργανώνει η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών “ΙΩΝΕΣ”, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, ώρα 7μ.μ., εντάσσεται στο πλαίσιο του ενός από τους δύο ετήσιους θεσμούς που έχει καθιερώσει η Εστία “ΙΩΝΕΣ” από τα πρώτα έτη δημιουργίας της, με τίτλο “Μικρασιατικά”.

Δύο εκλεκτές επιστήμονες θα παραστούν και θα ομιλήσουν στην εν λόγω εκδήλωση.

Πρώτη η κ. Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου, καθηγήτρια Θεατρικών Σπουδών ου Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αναπτύξει το θέμα ”Το Θέατρο στη Σμύρνη από τις απαρχές του μέχρι το 1922”. Αντικείμενο της εισήγησης αποτελεί μία σφαιρική προσέγγιση του ελληνικού θεάτρου στη Σμύρνη από τις απαρχές του μέχρι το 1922, με σημείο εκκίνησης τον 17ο αιώνα, οπότε εντοπίζονται οι πρώτες μνείες θεατρικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ψυχαγωγίας Ευρωπαίων διπλωματικών κύκλων της πόλης. Θα ακολουθήσει μία ιστορική αναδρομή σε γεγονότα που συνδέονται με την εκεί θεατρική δραστηριότητα πριν την επανάσταση του 1821 (βλ. Ρεμπελιό της Σμύρνης) και στη συνέχεια θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση και καθιέρωση του ελληνικού θεάτρου, ερασιτεχνικού και επαγγελματικού, όπως αυτό καλλιεργήθηκε από τους ποικίλους συντελεστές του (θιάσους, περιοδεύοντες και μη, ηθοποιούς, συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς και εκδότες) με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή ακμή του από το β’ μισό του 19ου αιώνα μέχρι το 1922, που θα εξαφανιστεί, μαζί με την καταστροφή της Σμύρνης.
Η κ. Χρυσόθεμις Σταματοπούλου- Βασιλάκου είναι καθηγήτρια Θεατρολογίας – Ιστορίας του Θεάτρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος της Γαλλικής και της Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Αριστούχος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών με θέμα «Το ελληνικό θέατρο στην Κωνσταντινούπολη το 19ο αιώνα»(1991). Αντικείμενα του επιστημονικού της ενδιαφέροντος αποτελούν το ελληνικό θέατρο του 19ου και 20ού αιώνα, ιστορία και συγκριτική δραματολογία, με έμφαση στο θέατρο του μείζονος Ελληνισμού, καθώς και θέματα που άπτονται της θεατρικής βιβλιογραφίας και τεκμηρίωσης. Έχει εκδώσει και επιμεληθεί δεκατρείς (13) αυτοτελείς τόμους, ενώ περισσότερες από εβδομήντα (70) επιστημονικές εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, επετηρίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε επίσης συντονίστρια πέντε (5) εκδόσεων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου την περίοδο 2006-2009. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις της σε επιστημονικά συνέδρια, ελληνικά και διεθνή. Έχει επίσης αναλάβει και ολοκληρώσει επιτυχώς σειρά ερευνητικών προγραμμάτων και έχει συμμετάσχει σε άλλα ως μέλος επιστημονικών επιτροπών. Το μεγαλύτερο μέρος του ερευνητικού και συγγραφικού της έργου είναι προσανατολισμένο στη μελέτη της ιστορίας του μικρασιατικού ελληνισμού («Ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου στην Κωνσταντινούπολη τον 19ο αιώνα», Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών, 1994 – 1996, 2 τόμοι, «Κωνσταντινουπολίτικα θεατρικά προγράμματα: 1876 – 1900», ΕΛΙΑ 1999, «Το θέατρο στην καθ’ ημάς Ανατολή: Κωνσταντινούπολη – Σμύρνη», Πολύτροπον 2006). Για τη συμβολή της αυτή έχει τιμηθεί από το Νέο Κύκλο Κωνσταντινουπολιτών, την Εστία Νέας Σμύρνης, καθώς και από μικρασιατικούς συλλόγους των Αθηνών και της περιφέρειας.

Δεύτερη εισηγήτρια, η κ. Κατερίνα Μανωλέα -Πιτσιώρη είναι ηθοποιός, Δασκάλα, Θεατρολόγος και υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα της διατριβής της: Η Μικρασιατική Καταστροφή στο Νεοελληνικό Θέατρο. Εργάζεται ως δασκάλα και ως εμψυχώτρια και συντονίστρια Θεατρικού Παιγνιδιού στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η κ Κατερίνα Μανωλέα -Πιτσιώρη θα παρουσιάσει το θέμα με τίτλο,”Η Μικρασιατική Καταστροφή ως θέμα γραφής και έμπνευσης θεατρικών έργων από το 1922 ως σήμερα”.
Το Μικρασιατικό θεατρικό έργο στην Ελλάδα συνδέθηκε με τη Μικρασιατική Καταστροφή και το προσφυγικό κύμα των Ελλήνων που έφτασαν κυνηγημένοι από τη Μικρά Ασία. Ακολούθησε τον ρου της Νεοελληνικής Ιστορίας ζώντας μάλλον στη σκιά της και άρχισε να αποκτά δυναμικό λόγο από τη Μεταπολίτευση και μετά όταν θα συνδέσει τη θεατρική του υπόσταση με την Προφορική Ιστορία και την Κοινωνική Ανθρωπολογία.
Η εκδήλωση θα διανθιστεί με αποσπάσματα από οπερέτες εποχής που θα αποδώσει ο Ιορδάνης Παπάζογλου και αποσπάσματα από θεατρικά έργα, γραμμένα πριν και μετά το 1922, τα οποία θα αναγνώσουν οι ηθοποιοί Βασίλης Μητσάκης και Αμαλία Γκιζά. Την εκδήλωση θα κλείσουν μέλη του χορευτικού τμήματος της Εστίας ”ΙΩΝΕΣ”με χορούς εποχής. Το συντονισμό θα αναλάβει η Ρωσσάνα Πώποτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ίδιο θέμα, ”Το Μικρασιατικό Θέατρο΄΄, θα κυκλοφορήσει σύντομα και το΄΄ Ημερολόγιο 2017΄΄ από την Εστία ”ΙΩΝΕΣ”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το