Οικονομία

Έφοδος σε οφειλέτες και φοροφυγάδες-Χτύπημα λαθρεμπορίου

eforia-

Χωρίς τα αναγκαία μέσα και το απαραίτητο προσωπικό, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κήρυξε τον… πόλεμο στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν για μια ακόμα χρονιά οι ομολογουμένως υπερφιλόδοξοι στόχοι.

Στην πραγματικότητα η ΓΓΔΕ θα επιχειρήσει να εισπράξει πάνω από 48 δισ ευρώ, αναγνωρίζοντας ότι και οι υπηρεσίες αλλάζουν συνεχώς και είναι υποστελεχωμένες και απουσιάζουν τα στελέχη με εξειδίκευση και δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα και τα ηλεκτρονικά συστήματα των τελωνείων δεν είναι πλήρως λειτουργικά και το φορολογικό σύστημα αλλάζει με ρυθμούς… πολυβόλου. Παρά ταύτα, εκτιμά ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην πρόκληση, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη αστοχία δεν θα θεωρηθεί ως προσωπική ή υπηρεσιακή αποτυχία αλλά ως ταφόπλακα στον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, που έχει επενδύσει πολιτικά στην αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Όσον αφορά στα “εργαλεία”, η ΓΓΔΕ σχεδιάζει να ενισχύσει τον αποκαλούμενο Μεγάλο Αδελφό ήτοι την παρακολούθηση μέσω του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, όλων των τραπεζικών κινήσεων, των δανειακών συναλλαγών και των χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Επιπλέον, με την ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου θα ξεκινήσουν εκτεταμένες διασταυρώσεις.

Ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει αν συνυπολογίσει κανείς τη νέα γενιά οφειλετών του Δημοσίου και τα νέα χρέη που έφτασαν στα 800 εκατ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο. Γι’ αυτόν, άλλωστε, το λόγο η ΓΓΔΕ προαναγγέλλει την ενεργοποίηση του άρθρου 33 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, που προβλέπει ότι στην περίπτωση που κάποιος δεν υποβάλει φορολογική δήλωση, τότε η ΓΓΔΕ θα υπολογίζει αυτομάτως το φόρο με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και θα αποστέλλει το… ραβασάκι στον… ξεχασιάρη.

Ας δούμε ποιες είναι οι φιλοδοξίες της ΓΓΔΕ:

  •     είσπραξη 1,7 δισ ευρώ από παλιές οφειλές
  •     είσπραξη 420 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες
  •     2.000 έλεγχοι σε υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου
  •     15.000 έλεγχοι σε κλάδους υψηλής επικινδυνότητας ήτοι σε επαγγέλματα που βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα λόγω συστηματικής και υψηλής παραβατικότητας
  •     900 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις από τους οποίους θα πρέπει να βεβαιωθούν φόροι και πρόστιμα τουλάχιστον 3 δισ ευρώ
  •     900 έλεγχοι σε άτομα μεγάλου πλούτου από τους οποίους θα πρέπει να βεβαιωθούν φόροι και πρόστιμα πάνω από 325 εκατ. ευρώ

Ενα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του οικονομικού επιτελείου είναι να μπορέσει να «χτυπήσει» το λαθρεμπόριο.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι:

  • Διενέργεια 40.000 εκ των υστέρων τελωνειακών ελέγχων και ελέγχων δίωξης (προληπτικών) με ποσοστό παραβατικότητας άνω του 6%. (Δεν περιλαμβάνονται οι προβλεπόμενοι από τις κείμενες διατάξεις ως υποχρεωτικοί επί της διαδικασίας έλεγχοι καθώς και οι προβλεπόμενοι ως τακτικοί έλεγχοι, οι οποίοι θα ξεπερνούν τις 200.000)
  • Αύξηση του πλήθους των καταλογιστικών πράξεων από τις δράσεις καταπολέμησης του λαθρεμπορίου σε ποσοστό άνω του 10% σε σχέση με τον στόχο του 2014 (ήτοι καταλογιστικές πράξεις άνω των 6.200)
  • Αύξηση των ποσών (πρόστιμα, πολλαπλά τέλη, δασμοί και φόροι) που καταλογίζονται για απλές, τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπορίες, τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2014 (ήτοι καταλογισθέντα ποσά άνω των 182,5 εκ. ευρώ).

 

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το