Τοπικά

Δυστυχία στο παρελθόν, ταλαιπωρία στο παρόν και αβέβαιο το μέλλον για τους πρόσφυγες του “ΜΟΖΑ”

DSC08191
Πρόσφυγες από το κέντρο προσφύγων του “Μόζα”

Αβέβαιοι για το μέλλον τους και για το μέλλον των παιδιών τους είναι οι πρόσφυγες που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας του «Μόζα». Όπως ανέφερε εκπρόσωπος των προσφύγων σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσαν σήμερα το ΕΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ελπίδα όλων των προσφύγων είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να αναχωρήσουν για τις χώρες της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε ο Στέφανος Μολόχας, που μίλησε εκπροσωπώντας τις τρεις οργανώσεις, όλα αυτά που συμβαίνουν στη Συρίας  είναι αποτέλεσμα των καπιταλιστικών επεμβάσεων και της σταυροφορίας του κεφαλαίου. «Δεν πρόκειται για έναν πόλεμο πολιτισμών και το σχέδιο είναι να λεηλατηθεί ο πλούτος που υπάρχει εκεί.  Ίδιος είναι ο στόχος και στην επίθεση που δέχεται η Ελλάδα με τα μνημόνια» δήλωσε ο ίδιος. Όπως επίσης είπε, η συμφωνία νομιμοποιεί εγκλήματα πολέμου, καταστρατηγεί τη συνθήκη της Γενεύης, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το προσφυγικό για να περάσει τα μέτρα. Αν ψηφιστούν όμως ο ελληνικός λαός δεν θα έχει καλύτερη μεταχείριση.

Οι οργανώσεις κατήγγειλαν ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα στα κέντρα κράτησης μεταναστών, ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο και πως το μόνο που τους επιτρέπεται είναι να έρθουν στο Βόλο. Παράλληλα κατήγγειλαν ότι οι αλληλέγγυοι στοχοποιούνται ως απειλή για τη χώρα.

Το πλαίσιο αιτημάτων των οργανώσεων είναι να ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, ΕΕ και Τουρκίας, να επιλεχθούν κατάλληλοι χώροι για τους πρόσφυγες μέσα στον αστικό ιστό για να μπορεί να τους βοηθήσει ο κόσμος αλλά και οι ίδιο να μπορούν να χρησιμοποιούν την αστική συγκοινωνία. Επίσης απαιτούν να μην υπάρξει η παραχώρηση των χώρων για τους πρόσφυγες στις ΜΚΟ και να υψωθεί ένα τοίχος ενάντια στο ρατσισμό.

DSC08193
Όνειρο του 36χρονου Αλί Μοχάμεντ (δεξιά) είναι να φύγει μαζί με την οικογένειά του για τη Γερμανία

Για τις συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες στου ΜΟΖΑ μίλησε ο 36χρονος Αλί Μοχάμεντ από τη Συρία.  Ο Αλί ήρθε από την πόλη Χασάκα της βόρειας Συρίας μέσω του Αιγαίου και κατέληξε με  την οικογένεια του στο Βόλο.  Στο κέντρο φιλοξενίας μένει μαζί με τη γυναίκα του, τα πέντε του μικρά παιδιά, έναν ανιψιό του και την άρρωστη μητέρα του. Στόχος τους είναι να ανοίξουν τα σύνορα για να καταφέρουν να φτάσουν στη Γερμανία όπου έχουν συγγενείς.

«Όλος ο κόσμος ξέρει τι συμβαίνει στη Συρία αυτή τη στιγμή και ότι και να πω δεν μπορεί να εκφράσει τι γίνεται εκεί. Ο κόσμος κάθε μέρα χάνει τη ζωή του από βομβαρδισμούς. Το πρόβλημα των προσφύγων εδώ είναι μικρότερο από αυτό που  βιώνουν οι άνθρωποι που έχουν παραμείνει στη Συρία.

Στην προσπάθεια μας να φύγουμε από τη Συρία, χάθηκαν πολλοί στη θάλασσα. Εμείς φύγαμε με την ελπίδα να βρούμε ανθρώπινη συμπεριφορά στην Ευρώπη και για να σώσουμε τα παιδιά μας.  Αυτό που συναντήσαμε στην Ελλάδα όταν φτάσαμε είναι κάποιους να μας φωτογραφίζουν αλλά μετά ήμασταν στο έλεος του Θεού.

Εδώ αισθανόμαστε σαν ορφανοί. Είμαστε υπέρ του κάθε ανθρώπου που πολεμά για την ανθρώπινη ζωή.  Ζητούμε να σταματήσει ο πόλεμος για να ξανασμίξουν οι οικογένειες. Στο παρελθόν έχουμε δυστυχία, στο παρόν ταλαιπωρία και δεν ξέρουμε τίποτα για το μέλλον μας»  είπε ο Αλί.

«Ο κάθε άνθρωπος ζει μία φορά μόνο. Τα παιδιά μας τι είδους ζωή θα έχουν να θυμούνται; Εδώ είμαστε εγκλωβισμένοι. Είμαστε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Μας ενδιαφέρει το μέλλον των παιδιών μας. Ευχαριστούμε αυτούς που είναι δίπλα μας και τα ΜΜΕ που κάνουν τη φωνή μας να ακούγεται στον κόσμο» πρόσθεσε ο Σύριος πρόσφυγας τονίζοντας ότι εδώ που βρίσκονται δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.

Αυτή τη στιγμή στο κέντρο φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις του πρώην «ΜΟΖΑ Α.Ε.» παραμένουν 86 άτομα. Οι οργανώσεις έχουν υποβάλει αίτημα για να τοποθετηθεί γραμμή wifi στο κέντρο προκειμένου να μπορούν οι πρόσφυγες να μιλούν με τους συγγενείς τους.

DSC08186

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το