Τοπικά

Χρηματοδότηση για την έρευνα και την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλία

IMG_0281

Το σημαντικό ρόλο των Συνεργατικών Σχηματισμών στην Ευφυή Εξειδίκευση και Ανάπτυξη, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με 1,5 δις ευρώ στη νέα προγραμματική περίοδο, υπογράμμισαν οι εισηγητές της ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΕΤΕΘ), σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας (ΣΒΘΚΕ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Enterprise Europe Network–Hellas.

Στην ημερίδα παρέστη ο Γ.Γ. της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας Θωμάς Μαλούτας, ενώ εκ των βασικών εισηγητών ήταν ο Παν. Χατζηνικολάου διευθυντής υποστήριξης δράσεων έρευνας και καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

IMG_0288
Ο Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας Θωμάς Μαλούτας

Όπως τόνισε ο κ. Μαλούτας, τα clusters που στην ουσία είναι ένας συνεργατικός σχηματισμός, αποτελούν ένα πολυσύνθετο εργαλείο που πρέπει να εξετάσει κανείς και από την πλευρά της οικονομικής αποτελεσματικότητας αλλά και από την πλευρά της κοινωνικής ανταποδοτικότητας, “την οποία ορισμένες φορές ξεχνάμε, μπροστά στην αγωνία μας να υπάρξει ανάπτυξη”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Το ζητούμενο είναι η κατανομή των πόρων να γίνει έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των στόχων. Ο ίδιος επισήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,  μαζί με το ΤΕΙ και το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους στους οποίους στηρίζεται και θα στηριχθεί στο μέλλον ο τομέας της έρευνας.

IMG_0282

Για την έρευνα, το ποσό που έχει προγραμματιστεί να διατεθεί τη νέα προγραμματική περίοδο, μέσω του ΕΠΑΝΕΚ, ανέρχεται στο 1,5 δις ευρώ. “Είναι αρκετά χρήματα και η μεγάλη πρόκληση είναι να μπορέσουμε με αυτά τα χρήματα να αναμοχλεύσουμε την ανάπτυξη της χώρας” τόνισε ο κ. Χατζηνικολάου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το βασικό είναι να επιτχυθεί συνεργασία των επιχειρήσεων με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις. Τόνισε επίσης ότι τα clusters που είναι μεταξύ άλλων και σχηματισμοί εταιρειών, με κεντρικό στόχο την ανταγωνιστικότητα, αποτελούν μια πρόκληση για το πως μπορεί αυτή η συνέργεια να λειτουργήσει στην πράξη και να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Βασικοί δικαιούχοι της συγκεκριμένης χρηματοδότησης είναι τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, τα Ινστιτούτα, όπως το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, επιχειρήσεις, είτε μεμονωμένα, είτε μέσα από κοινοπραξίες ή δίκτυα.

IMG_0286

Η υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει γιατί δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής η έγκριση του RIS Greece, δηλαδή της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης, η οποία αναμένεται να δοθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. “Έχουμε πολύ καλά σχόλια για τις προτάσεις μας και περιμένουμε ότι θα εγκριθούν” επισήμανε ο κ. Χατζηνικολάου.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας, Ηλίας Χούστης, επισήμανε ότι η νέα αυτή μορφή επιχειρηματικότητας αφορά κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς μέσα από αυτές τις συνέργειες έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν οικονομίες κλίμακας, να εξασφαλίσουν τεχνογνωσία και να τύχουν χρηματοδότησης. “Ο κ. Μαλούτας παρότρυνε τις επιχειρήσεις να μην στηρίζονται στην κρατική επιχορήγηση αλλά να βρουν νέους τρόπους χρηματοδοτήσεων”, ανέφερε ο κ. Χούστης.

Δείτε εδώ την εισήγηση του Ηλία Χούστη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το