Τοπικά

Χωρίς εμβόλια και προσωπικό απέναντι στη νόσο της οζώδους δερματίτιδας η Περιφέρεια -Δεν λαμβάνει αποφάσεις το Υπουργείο

PERIFEREIA
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας, διευρυμένη σύσκεψη για την οζώδη δερματίτιδα.
Σκοπός της σύσκεψης όπως τόνισε και η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη ήταν, αφενός μεν, η πρόληψη της νόσου και η εφαρμογή μέτρων προστασίας, αφετέρου δε, η συνεχιζόμενη πίεση που ασκείται προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να εγκριθεί η έναρξη των εμβολιασμών, να εφοδιαστούν οι Περιφέρειες με τα εμβόλια και να στελεχωθεί ο Νομός από το απαραίτητο προσωπικό στην προκειμένη περίπτωση από κτηνιάτρους για να ανταποκριθεί στην επιτακτική ανάγκη. Όπως επίσης ανέφερε, «ως Περιφέρεια Θεσσαλίας βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο εδώ και ένα χρόνο επισημαίνοντας τους κινδύνους της συγκεκριμένης ασθένειας και είχαμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια για την έγκαιρη προμήθεια εμβολίων. Είμαστε εν αναμονή της έγκρισης και μέχρι να γίνει αυτό πρέπει να ενημερωθείτε σωστά για τα μέτρα προφύλαξης των ζώων σας, αλλά και των ζωοτροφών, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα της νόσου. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση να εφοδιαστεί ο Νομός μας με τα εμβόλια και να στελεχωθούμε με το απαραίτητο προσωπικό, διότι με 4 κτηνιάτρους που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να ανταποκριθούμε. Λάβετε τα μέτρα προστασίας, αποφύγετε τις μετακινήσεις σε άλλους Νομούς, μην εφοδιάζεστε ζωοτροφές από περιοχές που έχουν πληγεί από τη νόσο και ελπίζω πολύ σύντομα να προμηθευτούμε από το Υπουργείο τα εμβόλια, να δοθεί η έγκριση από το Υπουργείο και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στο Νομό μας. Παράλληλα ξεκινήσαμε έγκαιρα και συνεχίζουμε το πρόγραμμα κουνοπωκτονίας σε λιμνάζοντα ύδατα, δέλτα ποταμών, λίμνες, ταμιευτήρες κ.α».
Από την πλευρά του ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζόπουλος τόνισε ότι αποφασίστηκε στην προ ημερών σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να γίνει καθολικός εμβολιασμός. «Όποιος επιθυμεί μπορεί να προμηθεύεται τα εμβόλια και από ιδιωτικές εταιρείες, αλλά δεν μπορεί να ξεκινήσει τον εμβολιασμό, αν δεν δοθεί έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
Ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της ΠΕΜΣ κ. Λιάνος επεσήμανε την μεγάλη έλλειψη σε κτηνιάτρους που έχει η Περιφερειακή Ενότητα και ότι αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αν κληθούν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα της νόσου, η οποία μέχρι στιγμής δεν αφορά στη Θεσσαλία. «Θα πρέπει το Υπουργείο να μας εφοδιάσει με προσωπικό ώστε ο εμβολιασμός όταν ξεκινήσει να ολοκληρωθεί μέσα σε δυο μήνες όπως απαιτείται».
Ο κτηνίατρος κ. Καταραχιάς με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής κ. Πούλακα στη συνέχεια παρουσίασαν στους συμμετέχοντες της σύσκεψης τα συμπτώματα της ασθένειας, τους τρόπους μετάδοσής της στα ζώα και τα μέτρα προφύλαξης, ενώ στο τέλος της σύσκεψης οι κτηνοτρόφοι υπέβαλαν τις ερωτήσεις τους εκδηλώνοντας παράλληλα την ανησυχία τους για την εξάπλωση της ασθένειας.

perifereia 2

Η Διεύθυνσης Κτηνιατρικής λαμβάνοντας υπόψη:
1. τα παραπάνω επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν την ανησυχητική εξάπλωση του νοσήματος διαμέσου των γειτονικών χωρών,
2. τις σημαντικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις του νοσήματος, λόγω της υποχρεωτικής ολικής θανάτωσης των ζώων, της πρόκλησης μόνιμων σοβαρών βλαβών στα δέρματα, της μείωσης του σωματικού βάρους, της προσωρινής ή οριστικής παύσης της παραγωγής γάλακτος και της προσωρινής ή μόνιμης στειρώτητας,
3. την αδυναμία άμεσης κεντρικής προμήθειας του συνόλου των εμβολιακών δόσεων που απαιτούνται για εφαρμογή εμβολιασμού,
4. τον μεγάλο πληθυσμό και την πυκνότητα των βοοειδών στην Περιφέρειά μας,
5. τις περιοχές υψηλού κινδύνου που ευνοούν την μετάδοση του νοσήματος, όπως υδροβιότοποι,
6. το γεγονός ότι η κύρια μέθοδος μετάδοσης είναι μηχανική μέσω αρθρόποδων φορέων (τα κουνούπια και οι μύγες παίζουν σημαντικό ρόλο)

συστήνει στους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων βοοειδών και τους εμπόρους, εν αναμονή της προμήθειας των απαιτούμενων δόσεων του εμβολίου, να εφαρμόζουν μέτρα βιοασφάλειας, όπως:

α) Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων και ανθρώπων ανεξέλεγκτα.
β) Απολυμαντική τάφρος στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
γ) Καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων.
δ) Απεντόμωση και μυοκτονία.
ε) Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.
στ) Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις.
ζ) Καθαρισμός και απολύμανση των υποδυμάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται.
η) Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε απομονωμένο χώρο από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής για 28 ημέρες.
θ) Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών και των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται.
ι) Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων και κυρίως εντομοαπωθητικά στα ζώα για καταπολέμηση εξωπαρασίτων.

– Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην τήρηση του χρόνου αναμονής των εντομοαπωθητικών στα ζώα που μεταφέρονται στο σφαγείο για ανθρώπινη κατανάλωση.
– Τα βοοειδή που προέρχονται από Π.Ε. οι οποίες έχουν κρούσματα ΟΖΔ ή εφαρμόζουν πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της ΟΖΔ δεν επιτρέπεται να μετακινούνται προς τις υπόλοιπες περιοχές τις χώρας.

Όλα τα βοοειδή τα οποία διακινούνται από την Περιφέρειά μας θα εξετάζονται κλινικά για τον εντοπισμό της νόσου. Στο υγειονομικό πιστοποιητικό θα επισημαίνεται με ειδική σφραγίδα κόκκινου χρώματος η απουσία κλινικών συμπτωμάτων ΟΖΔ. Η κλινική εξέταση δεν πρέπει να ξεπερνά τις 24 ώρες πριν την αναχώρηση των ζώων.

Τα βοοειδή που θα μετακινηθούν για θερινή διαβίωση στις Π.Ε. Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, θα πρέπει να ενταχθούν στο εμβολιακό πρόγραμμα και στη συνέχεια δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις ελεύθερες νοσήματος περιοχές της Περιφέρειάς μας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλεί τους κτηνοτρόφους και τους κτηνιάτρους να αναφέρουν άμεσα οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό. Επίσης σε περίπτωση θανάτου ζώου να καλούνται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για να παραλάβουν δείγμα. Η ΟΖΔ είναι ιδιαίτερα σοβαρή νόσος για τα βοοειδή, ωστόσο δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:
α) επώδυνα οζίδια στο σώμα (εξογκώματα 2-5 εκ.), ιδιαίτερα στην κεφαλή, τον αυχένα, το μαστό και το περίνεο, που σταδιακά γίνονται έλκη (πληγές),
β) αλλοιώσεις (πληγές) στους βλεννογόνους του στόματος,
γ) ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα που προοδευτικά γίνεται πυώδες,
δ) πυρετός,
ε) πτώση της γαλακτοπαραγωγής,
στ) χωλότητα,
ζ) απίσχνανση και πολλές φορές θάνατος του άρρωστου ζώου.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με κουνούπια, μύγες, κρότωνες (τσιμπούρια), και σε πολύ μικρότερο βαθμό από μολυσμένη τροφή και νερό και μεταφορικά μέσα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το