Οικονομία

Χαλάρωση των capital controls με 7 κινήσεις

atm

Χωρίς περιορισμούς θα γίνονται οι αναλήψεις χρηματικών ποσών που κατατέθηκαν από χθες σε μετρητά στις τράπεζες, ενώ επιτρέπεται η ανάληψη ποσού 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες και η πλήρης αποπληρωμή δανείων. Η απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ προβλέπει νέα «χαλάρωση» των capital controls με επτά κινήσεις.

Πρόκειται για την 11η, κατά σειρά, υπουργική απόφαση που αφορά στους περιορισμούς στην ανάληψη και τη μεταφορά κεφαλαίων, ενώ έχουν προηγηθεί και δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με το ίδιο θέμα, από τον Ιούλιο 2015. Στη νέα υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:
1. Επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως το ποσό των 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες.
2. Επιτρέπεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.
3. Επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.
4. Επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η ανάληψη μετρητών, έως του ποσοστού 30% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, μεταφέρονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς στην Ελλάδα.
5. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών-σπουδαστών ERASMUS.
6. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.
7. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνομιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος.
Εν τω μεταξύ αμετάβλητη κρατά τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B-/B» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε ξένο και τοπικό νόμισμα, η S&P Global Ratings, δίνοντας σταθερές προοπτικές. Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις του οίκου για την πορεία του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, αφού, όπως σημειώνει, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, θα χρειαστεί να περάσουν 17 χρόνια για να υποχωρήσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώνει τους επίσημους όρους του προγράμματος στήριξης, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώνονται.
Η έκθεση
«Κατανοούμε ότι ένας από τους στόχους του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας είναι να διευκολύνει την κυβέρνηση να αναχρηματοδοτείται πλήρως από τις αγορές εμπορικού χρέους έως τον Αύγουστο του 2018, οπότε και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα», σημειώνεται στην έκθεση.
Επιπλέον, οι σταθερές προοπτικές που δίνει ο οίκος για την ελληνική οικονομία αντανακλούν, όπως σημειώνει, την άποψη ότι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι ισορροπημένοι για τους επόμενους 12 μήνες.
Ωστόσο, η S&P εκτιμά ότι στα τέλη του τρέχοντος έτους το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης θα κορυφωθεί στο 179% του ΑΕΠ, ανερχόμενο στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ του συνόλου των χωρών που αξιολογεί.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το