Τοπικά

Άνοιγμα σε όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις από την νέα δημοτική κίνηση “Mαζί για τον Βόλο”

«Μαζί για τον Βόλο» ονομάζεται η νέα δημοτική κίνηση που παρουσιάστηκε σήμερα στο ΤΕΕ και στοχεύει στην μαζική συμμετοχή των πολιτών ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις.  Η νέα δημοτική κίνηση δημιουργήθηκε με αιχμή τους έξι ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους  που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και στόχος  είναι να ανοίξει ο δρόμος για μία ουσιαστική συζήτηση προκειμένου να  διαμορφωθεί μία πρόταση για τον Βόλο του αύριο.

Όπως αναφέρεται και στη διακήρυξη της δημοτικής κίνησης,  πρόκειται για μια αυτοδιοικητική παράταξη πέρα από κομματικές εξαρτήσεις. Με σκοπό τον σχεδιασμό μιας νέας αρχιτεκτονικής για την τοπική αυτοδιοίκηση, η δημοτική κίνηση «Mαζί για τον Βόλο» πλασιώνει τους εκλεγμένους και ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους Ιάσονα Αποστολάκη,  Ματθαίο Δραμητινό, Κώστα Γαργάλα,  Φωτεινή Κοκκινάκη, Ελένη Μεϊκοπούλου και Γιάννη Μολοχίδη και διεκδικεί μία πόλη ανθρώπινη, δημιουργική, καινοτόμα και συγχρόνως κοιτίδα πολιτισμού.

 

Στην διακήρυξη της νέας δημοτικής κίνησης τονίζεται πως «η πόλη μας σήμερα βιώνει έναν απίστευτο εξευτελισμό των Αυτοδιοικητικών Θεσμών που έχει σαν συνέπεια την υποτίμηση των αναγκών των πολιτών. Η έλλειψη προγραμματισμού και υποδομών, η αντιδημοκρατική λειτουργία, η ανεργία, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η πολιτιστική υποβάθμιση, κυριαρχούν».

Οι κεντρικοί  στόχοι της δημοτικής κίνησης, όπως αυτοί αποτυπώνονται στη διακήρυξή της,  είναι:

1) Η αντιμετώπιση των αντιδημοκρατικών και δημαρχοκεντρικών λειτουργιών του Καλλικράτη. Θέση μας η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

2) Η κινητοποίηση και συμμετοχή πολιτών, θεσμικών οργάνων και φορέων  στην επεξεργασία και λήψη των αποφάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής (συνεργασία με Επαγγελματικούς φορείς, Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λαϊκές συνελεύσεις, συνοικιακές και θεματικές επιτροπές, κινήματα πολιτών κλπ). Για να ανατραπεί η παθητικότητα και η απάθεια που αναθέτει τις Δημοτικές υποθέσεις σε «κάποιους» κάθε πέντε χρόνια. Στα πλαίσια αυτά η θεσμοθέτηση του Συμμετοχικού Σχεδιασμού – Προϋπολογισμού.

3) Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων του Δήμου και η αξιοποίηση όλων με αξιοκρατία και χωρίς πελατειακές σχέσεις. Η υπεράσπισή τους από αυθαιρεσίες και αντεργατικές συμπεριφορές.

4) Η υπεράσπιση της Δημοκρατικής θεσμικής λειτουργίας του Δήμου και των συμφερόντων των συμπολιτών μας.

5) Η υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα των συλλογικών αγαθών (νερό κλπ), των δημοτικών υπηρεσιών και η ενίσχυσή τους, κόντρα στο ξεπούλημά τους σε ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.

6) Η άμεση και ριζική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της πόλης όπως το πόσιμο νερό, το κυκλοφοριακό, το πράσινο και η καθαριότητα με στόχο την  προώθηση οριστικών λύσεων και όχι λήψη ημιμέτρων. Με αναλογική και ανταποδοτική τιμολογιακή πολιτική για τα δημοτικά τέλη, με προστασία στα χαμηλά εισοδήματα.

7) Η αειφόρος ανάπτυξη με περιβαλλοντική προστασία. Για τα αστικά απόβλητα η ανακύκλωση, η πρόληψη και η κομποστοποίηση.

8) Η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε ο Βόλος να γίνει πόλη καινοτομίας (υποδομές, κίνητρα, ανάπτυξη δημιουργικής κουλτούρας κλπ) και πόλο έλξης παραγωγικής επιχειρηματικότητας. Η άμεση πολιτιστική αναβάθμιση ώστε ο Δήμος Βόλου να γίνει πάλι κέντρο πολιτισμού και δημιουργικών δραστηριοτήτων, ανάδειξης καλλιτεχνών και υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικής δημιουργίας.

9) Η επεξεργασία προτάσεων και δημοτικών δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας (ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων, των γυναικών και της νεολαίας) και της φτώχειας, η κοινωνική αλληλεγγύη και επέκταση των δομών προστασίας των οικονομικά αδυνάτων.

10) Η δημιουργία μιας τέτοιας δυναμικής στα Δημοτικά πράγματα ώστε στις επόμενες δημοτικές εκλογές να διεκδικήσουμε με επιτυχία την ψήφο των συνδημοτών μας και μαζί μ’ αυτούς, να απαλλαγούμε από τη μιζέρια, τον αυταρχισμό, την απαξίωση της πόλης και την έλλειψη προοπτικής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το