Photo Gallery, Τοπικά

Μειώθηκαν τα είδη πεταλούδων στο Πήλιο

Φωτογραφική καταγραφή των πεταλούδων που ενδημούν στο Πήλιο κάνει εθελοντικά το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

 

Μεγάλη μείωση παρουσιάζουν τα είδη πεταλούδων που ενδημούν στο Πήλιο, καθώς ενώ παλαιότερα είχαν καταγραφεί περίπου 125, φέτος έχουν καταγραφεί γύρω στα 70 μέχρι σήμερα, ενώ υπολογίζεται ότι ενδημούν περίπου 100. Αυτό είναι το συμπέρασμα πρωτοβουλίας, που έχει αναλάβει εθελοντικά το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας στο βουνό των Κενταύρων, όπου με τη βοήθεια εθελοντών, καταγράφει μέσω φωτογραφιών τα είδη πεταλούδας που ενδημούν.

Μεταξύ των 70 ειδών πεταλούδων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, περιλαμβάνεται και ένα είδος από τη Νότια Αφρική…

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από το Μάιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο και μέχρι σήμερα συμμετέχουν σ’ αυτό 12 εθελοντές. «Ψυχή» του προγράμματος ο κ. Χρ. Τακλής, φωτογράφος περιβάλλοντος, οικοκαλλιεργητής, που ζει στη Λύρη Νοτίου Πηλίου.

Η καταγραφή γίνεται μέσω φωτογραφιών, που λαμβάνουν οι εθελοντές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε όλο σχεδόν το Πήλιο, τρεις στις Σταγιάτες-Μακρινίτσα, ένας στα Χάνια, ένας στον Κισσό, ένας στο Μούρεσι, ένας στο Λαύκο, ένας στην Αργαλαστή και σε άλλες περιοχές.

«Από το Πήλιο έχουν χαθεί πολλά είδη πεταλούδων. Παλαιότερα είχαν καταγραφεί περίπου 125, αλλά σήμερα δεν ξεπερνούν τα 100. Υπάρχει μεγάλη μείωση και εξαφανίζονται σπάνια είδη» δηλώνει ο κ. Τακλής.

Από τα 70 είδη που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα φέτος, έχουν αναγνωριστεί 3%-4%. Η αναγνώριση-ταυτοποίηση των υπολοίπων ειδών αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα και μέχρι τη λήξη του προγράμματος το Σεπτέμβριο.

Υπολογίζεται να καταγραφούν άνω των 100 ειδών πεταλούδων.
Εντός των ημερών θα ξεκινήσει και η ταυτοποίηση των ειδών, ώστε να μετρηθεί με ακρίβεια πόσα είδη έχουν εντοπιστεί, αλλά και για να αναρτηθεί το υλικό στο διαδίκτυο.
Μετά τη λήξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας στο Βόλο. Όπως σημειώνει ο κ. Τακλής, «ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές μας, που αφιερώνουν τον πολύτιμο χρόνο τους σε ένα τέτοιο είδους πρόγραμμα. Χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα να κάνουμε απ’ όσα κάναμε σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα».

Η καταγραφή των πεταλούδων γίνεται μόνο με φωτογραφικό εξοπλισμό.
Το διάστημα εφαρμογής του προγράμματος είναι από τον Απρίλιο 2012 έως και το Σεπτέμβριο 2012 και οι εθελοντές  πηγαίνουν στην περιοχή που έχουν επιλέξει οι ίδιοι, τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
Με τις φωτογραφίες θα μπορέσει το Παρατηρητήριο να αναπτύξει τη συλλογή της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης του.
Οι φωτογραφίσεις γίνονται παντού, σε λιβάδι, σε λουλούδια, σε παραλίες, σε

δάση, σε υγρότοπους, μέρα, νύχτα.

Την ημέρα η κατάλληλη ώρα είναι από πρωί μέχρι και νωρίς το απόγευμα, πολλές φορές οι πεταλούδες βρίσκονται με ανοιχτά τα φτερά πάνω σε λουλούδια, ενώ

τη νύχτα είναι πολύ εύκολο να τις προσελκύσουμε με μια αναμμένη λάμπα.

Οι φωτογραφίες αποθηκεύονται κατόπιν ηλεκτρονικά και αποστέλλονται στο Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, διεύθυνση: Λύρη Νότιου Πηλίου, τ.κ. 37006, νομός Μαγνησίας, Υπεύθυνος: Τακλής Χρήστος ή στο email: [email protected].

Ο κ. Τακλής ξεκίνησε εξάλλου συλλογή υπογραφών μέσω του διαδικτύου για την απαγόρευση του κυνηγιού στο Πήλιο. «Το Πήλιο έχει μεγάλη βιοποικιλότητα. Πρέπει να την προστατέψουμε και να προχωρήσουμε σε ένα νέο είδος εκμετάλλευσής του, όπως βιοτουρισμό, ορνιθοπαρατήρηση κ.ά.», σημειώνει. «Επιστήσαμε την προσοχή των εθελοντών για το πρόγραμμα και στο πώς να δουλέψουν. Τους προειδοποιήσαμε πως έτσι και πάνε σε απομακρυσμένη περιοχή να έχουν ή κάποιον φίλο μαζί τους ή να ξέρει κάποιο γνωστό πρόσωπό τους πού θα βρίσκονται. Τους ζητήσαμε να μην καταστρέψουν κάποια περιοχή ακόμα και άθελά τους για να τραβήξουν μια φωτογραφία από πεταλούδα. Τους είπαμε να τραβάνε όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορούν ακόμα και από ένα είδος, ακόμα και εάν τις τραβάνε από μακριά ή από κινητό ή ακόμα και εάν κάποιες είναι θολές να μας τις στέλνουν όλες», τονίζει ο συντονιστής του προγράμματος Άγριας Ζωής.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο Βόλο τον ερχόμενο Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

Τι είναι το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας είναι μια εθελοντική οργάνωση, στην οποία συμμετέχουν φωτογράφοι, δικηγόροι, θαλάσσιοι βιολόγοι, δασοπόνοι, οδηγοί βουνού κ.ά. «Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων ερευνητών και όχι μόνον, που ασχολείται με την παρατήρηση και καταγραφή των άγριων ζώων και όπου χρειαστεί βοηθάμε στη διάσωση και περίθαλψή τους. Είμαστε όλοι εθελοντές. Ασχολούμαστε με την παρατήρηση, φωτογράφηση και περίθαλψη εδώ και τρία περίπου χρόνια. Συμμετέχει όποιος ή όποια θέλει να προσφέρει στην άγρια ζωή αυτού του τόπου. Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις παρά μόνο μεράκι, υπευθυνότητα, σεβασμός στα ζώα και στο περιβάλλον. Τα έξοδα πολλά και οικονομικό στήριγμα μόνο οι δωρεές. Η δουλειά είναι καθημερινή και συχνά κοπιαστική. Ο κοινός σκοπός όμως, αλλά και η σύμπνοια μεταξύ των μελών της ομάδας μας κρατάει ενεργούς στην προστασία της άγριας πανίδας», επισημαίνεται σχετικά.
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας δημιουργήθηκε από 8 άτομα που γνωρίστηκαν σε διάφορες δράσεις για το περιβάλλον από διάφορες ΜΚΟ, συζητούσαν μέσω email, ενημερώνονταν μέσω email για δράσεις, για οικολογικές ειδήσεις, κ.λπ. Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στη διατήρηση της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας, στην παρατήρηση και καταγραφή της βιοποικιλότητας και
περίθαλψη και επανένταξη των άγριων ζώων στο περιβάλλον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το