Αθλητισμός

Ο Κοντονής, οι χούλιγκαν και η πάταξη της βίας αλά αγγλικά

kontonis

Το θέμα της βίας στα ελληνικά γήπεδα έχει γίνει ως πρόβλημα ταυτόσημο με τον τετραγωνισμό του κύκλου. Τόσο δύσκολο. Και τόσο εύκολο για τους «άλλους».

Για πλάκα μπούκαραν μέσα στο γήπεδο την περασμένη Κυριακή στο Περιστέρι οι οπαδοί της ΑΕΚ και του Ατρόμητου. Οπως για πλάκα είχαν μπουκάρει στη Λεωφόρο και κάνανε το γήπεδο καλοκαιρινό, όταν ανακοινώθηκε η ματαίωση του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Κι είναι θέμα χρόνου πότε και πού θα γίνει το επόμενο μπαμ. Εναν χρόνο τώρα ο Σταύρος Κοντονής αρέσκεται να παριστάνει τον Δον Κιχώτη. Να κυνηγάει ανεμόμυλους. Ολα τα μαντζούνια και τα γιατροσόφια έχει δοκιμάσει:
Διέκοψε το πρωτάθλημα.
Διέταξε να γίνουν τα παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών.
Εκανε τη διαδρομή Αθήνα-Γενεύη (όπου εδρεύει η ΟΥΕΦΑ) Κυψέλη-Παγκράτι, για να καταφέρει να «δικάζουν» στο ποδόσφαιρο τακτικοί δικαστές.
Πέρασε την εξωφρενική διάταξη «αν πέσει έστω κι ένα αντικείμενο που δύναται (!) να προκαλέσει βλάβη σε όσους βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο, ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα». Αποτέλεσμα; Οι φωτοβολίδες και οι αναπτήρες πέφτουν σαν χαλάζι και ο νόμος εφαρμόστηκε μόνο για το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.
Εκλεισε τις Θύρες 13 και 14 της Λεωφόρου (κι όλα τα ντερβισόπαιδα πάνε πλέον απέναντι).
Εβαλε βέτο να μπουν σε όλα τα γήπεδα κάμερες και τουρνικέ (τα τουρνικέ τα «εξουδετέρωσαν» και μπούκαραν μέσα και στο ντέρμπι της Λεωφόρου που δεν έγινε και την Κυριακή στο Ατρόμητος-ΑΕΚ).
Φωνάζει και ξαναφωνάζει κόσμο στο γραφείο του: παράγοντες, παλαίμαχους ποδοσφαιριστές που φωτογραφίζονται για να δίνουν το καλό παράδειγμα!
Η περιβόητη κάρτα φιλάθλου πήγε για τον Μάρτιο και βλέπουμε.
Κάλεσε το ΔΣ της Σούπερ Λίγκας για να τους κάνει συστάσεις! Εκανε στο γραφείο του τη σύσκεψη ασφαλείας για το χθεσινό ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός.
Αποτέλεσμα, μία τρύπα στο νερό. Οι χούλιγκαν αλωνίζουν, αλλά ο Κοντονής δεν το βάζει κάτω. Ο Ράμπο και ο Μπάτμαν όμως, που τα βάζουν με όλους και κάνουν τους κακούς αλοιφή, για τους κάλους δεν υπάρχουν στην πραγματική ζωή. Υπάρχουν μόνο στα κόμικς και στο σινεμά. Στην πραγματική ζωή απαιτείται σχέδιο και οργάνωση. Ο,τι έγινε στην Αγγλία:
Η Αστυνομία βγαίνει από τα γήπεδα και οι ΠΑΕ αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους (τώρα και η αστυνομία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της και οι ομάδες σηκώνουν τα χέρια ψηλά).
Η Αστυνομία εισχωρεί στους συνδέσμους «φιλάθλων» και στέλνει στα δικαστήρια όσους παρανομούν.
Δημιουργείται αθλητική αστυνομία. Με εκπαιδευμένους και ειδικευμένους αξιωματικούς.
Εκσυγχρόνισαν τα γήπεδα. Εβαλαν κάμερες, έφτιαξαν πλάνο προσέλκυσης άλλων «πελατών». Ετσι κατάφεραν μακροπρόθεσμα να αναβαθμίσουν το προϊόν, να γεμίσουν τα γήπεδα από «κανονικούς» φιλάθλους.
Οτι δήθεν η βία στα γήπεδα της Αγγλίας έληξε με τον αποκλεισμό των ομάδων από την Ευρώπη είναι ένα παραμύθι. Καμία σχέση. Αυτή ήταν μια επιμέρους ποινή που δεν έπαιξε κανέναν ρόλο. Στην Ελλάδα, η Αστυνομία θεωρεί τη δουλειά στα γήπεδα αγγαρεία. Παρά το γεγονός ότι εισπράττει ένα ιδιαίτερα σεβαστό ποσό: το 10% από όλες τις τηλεοπτικές συμβάσεις των αθλητικών μεταδόσεων.
Ράγισε το γυαλί
Υπάρχει μια λεπτομέρεια σχετικά με τη μετακόμιση του αρχηγού στα ξένα. Σε μια σχετική κουβέντα, έκανε το λάθος να αναφερθεί στο οικονομικό. Εγινε γνωστό στα υψηλά κλιμάκια και το γυαλί (προς το παρόν) ράγισε.
Σαν… πενταήμερη η αποστολή του ΠΑΟΚ
Το θέμα δεν έχει να κάνει με μαθητική εκδρομή, αλλά με την αποστολή του ΠΑΟΚ στην Αθήνα, εξ αφορμής των αγώνων με την ΑΕΚ και τον Πανιώνιο. Πέντε μέρες διαμονής σε πολυτελές ξενοδοχείο με όλα τα κομφόρ. Σαράντα και πλέον νοματαίοι να τρώνε και να πίνουνε. Και δεν καλοπεράσανε μόνο οι παρατρεχάμενοι. Ολα τα κομφόρ είχαν στη διάθεσή τους και οι ποδοσφαιριστές, που ξέρουν όλα τα κόλπα. Πώς θα προμηθευτούν, μέσω ρουμ-σέρβις τα Μπακάρντι ή το όποιο οινοπνευματώδες της αρεσκείας τους. Και όχι μόνο παλιοί, αλλά και πιτσιρικάδες έδειξαν ιδιαίτερη δραστηριότητα στο σπορ των ποτών και των τσιγάρων. Τίγκα στο ντουμάνι κάποια δωμάτια και τα ποτήρια γεμάτα αποτσίγαρα. Ισως γι’ αυτό λένε τα καλύτερα λόγια για τον Τούντορ οι ποδοσφαιριστές. Επειδή περνάνε καλά και δεν τους λείπει τίποτα. Οσον αφορά την ΑΕΚ, θέσαμε και αρμοδίως τον προβληματισμό της προηγούμενης Κυριακής, για το αν ο Μάνταλος είναι ο πλέον πιθανός να φάει πάγκο, μετά τη μεταγραφή του Σουκουλίνι. Η απάντηση ήταν και διαφωτιστική και πειστική. Ο Πογιέτ ήθελε έναν επιπλέον παίκτη στα χαφ επειδή δεν είχε αξιόπιστη εναλλακτική λύση πέρα από τους τρεις βασικούς.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το