Πολιτισμός

«ΑΣΤΥλογία, ο μύθος μιας πόλης», στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

3bb4d2b1-8292-4f7a-b1d5-0f22b4e0683a

Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 ξεκινούν στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου οι παραστάσεις «ΑΣΤΥλογία, ο μύθος μιας Πόλης», από το Θέατρο της Εμπειρίας, σε συμπαραγωγή με το Δη.Πε.Θε Βόλου

Πρόκειται για ένα ιδιότυπο σκηνικό πείραμα που στοχεύει στην ανάδειξη της αστικής ιστορίας της πόλης του Βόλου από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα, μιας πόλης – ορόσημο στην ιστορία των ελληνικών αστικών κέντρων, με “σύγχρονο παρελθόν” για πάνω από ενάμιση αιώνα.

Με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει το θέατρο έως τώρα, ο Νίκος Φυτάς με την παράσταση της ΑΣΤΥλογίας παρουσιάζει δημόσια πλέον τα τελευταία χρόνια της έρευνάς του επάνω στο διεισδυτικό θέατρο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Πόλης, ίσως του πιο πολυχρηστικού και λειτουργικού κτηρίου της πόλης του Βόλου.

Η ΑΣΤΥλογία, ένα απαιτητικότατο ως προς την πραγμάτωσή του εγχείρημα, είναι μια περιήγηση στα άδυτα της αστικής ιστορίας της πόλης με στόχο την ανάδειξή της. Οι θεατές – προσκεκλημένοι περιηγούνται υπό τη συνεχή καθοδήγηση ηθοποιών – ξεναγών μέσα σε ένα κυκλόραμα από μυρωδιές, γεύσεις, ήχους, υφές και εικόνες της αστικής ιστορίας της πόλης του Βόλου, ανάμεσα σε 12 στημένα κινηματογραφικά πλατό -μεταξύ των οποίων και μία θεατρική σκηνή- και 45 ακόμη ερμηνευτές οι οποίοι νοηματοδοτούν την διαρκώς εξελισσόμενη όσο και απρόβλεπτη πλοκή του έργου.

Η ιδέα, το κείμενο και η σκηνοθεσία ανήκουν στο Νίκο Φυτά, η εικαστική επιμέλεια καθώς και ο σχεδιασμός του δημιουργικού υλικού της παράστασης ανήκει στον Ιωάννη Σαλεσιώτη, τα κοστούμια επιμελείται η Ασπασία Μπότα, τα φώτα σχεδιάζει ο Άγγελος Γουναράς ενώ την πρωτότυπη μουσική της παράστασης συνθέτει ο Palindrome. Τις γεύσεις της πόλης επιμελείται ο executive chef Γρηγόρης Χέλμης και ο Ανδρέας Διακοδημήτρης.

Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της παραγωγής γίνεται από το Θέατρο της Εμπειρίας με τη συμμετοχή της Πέγκυς Τριανταφυλλοπούλου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δ. Βόλου και το Θέατρο της Εμπειρίας.

8c57be4c-e03d-456e-a38d-3b3f11cceb1e

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Η ΑΣΤΥλογία είναι μια πρωτοποριακή απόπειρα βιωματικής προσέγγισης των θεατών – προσκεκλημένων σε σχέση με την αστική ιστορία της πόλης του Βόλου. Μια προσπάθεια συνύφανσης του χθες με το σήμερα βασισμένη στη δύναμη της μνήμης και στην αξιοποίηση των λαθών της ιστορίας. Ένα εγχείρημα που στοχεύει να αναδείξει με τρόπο ολοζώντανο, μακριά από τις φόρμες του συμβατικού θεάτρου, την ιστορία της πόλης και να καταδείξει τα αρνητικά παρεπόμενα του συνδρόμου της λησμονιάς. Δεν επιχειρεί να κάνει κοινωνικό-πολιτικό σχόλιο κι όμως το κάνει. Δεν επιχειρεί να καταδείξει τον αρνητικά προσημασμένο αντίκτυπο που μπορούν να έχουν τα Μ.Μ.Ε σε σχέση με την αλλοτρίωση μιας ολόκληρης κοινωνίας και όμως τον καταδεικνύει. Δεν επιθυμεί να συγκινήσει κι όμως συγκινεί γιατί κινείται. Η ΑΣΤΥλογία είναι η ιστορία της πόλης και των κατοίκων της τα τελευταία εκατό χρόνια. Είναι ο ντόρος που γίνεται γύρω από τους αστικούς μύθους. Είναι οι μύθοι των καθημερινών ανθρώπων. Είναι τα γεγονότα που διαμορφώνουν τον κοινωνικό ιστό. Είναι η πολεοδομία, η αρχιτεκτονική, το λιμάνι, οι σιδηρόδρομοι, η βιομηχανία, η κοινωνία, ο πολιτισμός και η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί. Είναι όλα όσα η πόλη περιλαμβάνει. Είναι η ίδια η πόλη ειπωμένη σε μερικές λέξεις και ιδωμένη σε μερικά τετραγωνικά μέτρα. Η ΑΣΤΥλογία είναι οι πολίτες της πόλης στο διηνεκές του χρόνου. Η ΑΣΤΥλογία είναι ΕΣΕΙΣ.

f0a1235a-2175-46bd-8a8f-5d3e93a911db

Συντελεστές:

Κείμενο – Έρευνα – Εικαστική Διαμόρφωση – Σκηνοθεσία: Νίκος Φυτάς, Εικαστική επιμέλεια – Δημιουργικό: Ιωάννης Σαλεσιώτης, Σκηνικά/Κοστούμια: Ασπασία Μπότα,

Σχεδιασμός Φωτισμού: Άγγελος Γουναράς, Πρωτότυπη Μουσική – Μουσικολογική Έρευνα: Palindrome, Χορογραφίες: Βάσω Τηλιοπούλου, Φωνητική Διδασκαλία: Λίτσα Πολυχρόνου.

Ξεναγοί: Δημήτρης Σκούρτης, Φώτης Στρατηγός, Γλυκερία Τζήκα

Ερμηνεύουν: Τάσος Παπαβασιλείου, Κατερίνα Χιονίδη, Φίλων Γερόπουλος, Εύη Μαυρογιώργου, Andreas Floris, Γιώτα Έλληνα, Λεωνίδας Χριστοδουλίδης, Άννα Σπουδαίου, Σύλβια Λεούμη, Κατερίνα Χατζηγεωργίου, Νικόλας Γεωργατζής, Μαριάντζελα Τσοπέλα, Ασπασία Μπότα, Κυβέλη Κουκουδάκη, Κωνσταντίνα Χουλιάρα, Κώστας Μπαρτζιάλης, Ζήσης Δημητριάδης.

Χορεύουν: Αρετή Κατσαγεωργίου, Μαρία Κατσαγεωργίου, Γεωργία Κυριαζή, Αστέριος Τζιόλας, Πέννυ Στεργίου, Θέμης Μυλωνάς, Κώστας Βαζούρας, Βασίλης Σπανός, Γιώργος Κοττεάτης.

Μήδεια: Γλυκερία Τζήκα, Ιάσονας: Φώτης Στρατηγός

Οργάνωση / Εκτέλεση Παραγωγής: Θέατρο της Εμπειρίας

900adbaa-d84f-4f4c-92df-684cfbc62f44

Πληροφορίες Παράστασης

Χώρος: Μουσείο της Πόλης του Βόλου, Φερών 17, Παλιά

Ημερομηνίες Παραστάσεων: Τετάρτη 23 & 30 Δεκεμβρίου 2015, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Ώρες – Διάρκεια Παράστασης: 19:00 – 23:00. Κάθε ξενάγηση διαρκεί 70 λεπτά.

Η πρώτη ξενάγηση ξεκινάει στις 19:10, η δεύτερη ξεκινάει στις 19:30, η τρίτη ξεκινάει στις 19:50, η τέταρτη ξεκινάει στις 20:40, η πέμπτη ξεκινάει στις 21:00 και η έκτη στις 21:20. Κάθε ηθοποιός – ξεναγός έχει υπ’ ευθύνη του 12 θεατές – προσκεκλημένους.

Τιμή Εισητηρίων:  Οι τρεις πρώτες παραστάσεις είναι Δωρεάν.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: https://www.facebook.com/toexp/,

[email protected], Τηλ: +30 6986668391. Σελίδα παράστασης στο Facebook: https://www.facebook.com/events/1502550406711520/.

Επειδή ο αριθμός των θεατών ανά παράσταση – ξενάγηση είναι περιορισμένος οι παραστάσεις θα λειτουργήσουν αυστηρά με κρατήσεις θέσεων, όπως ακριβώς και σε μία ξενάγηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το