Τοπικά

Ενήλικες και μητέρες της περιφέρειας στα θρανία στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου “Θ”

unnamed (6)

Στα θρανία επιστρέφουν ενήλικες γυναίκες και μητέρες από χωριά και κωμοπόλεις της επαρχίας, προκειμένου να λάβουν το απολυτήριο Λυκείου, να καταρτιστούν σε μια ειδικότητα και να ανοίξουν νέους ορίζοντες στην επαγγελματική τους αποκατάσταση αυξάνοντας τα πνευματικά τους εφόδια. Στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου ήδη τέσσερις ενήλικες φοιτούν σε διάφορους τομείς, έχοντας κάνει μια συνειδητή επιλογή για την απόκτηση του πτυχίου. Μάλιστα κάποιες έρχονται με το ίδιο μαθητικό λεωφορείο στο Βελεστίνο με τα παιδιά τους που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Η «Θ» βρέθηκε πριν μερικές ημέρες στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου και συνομίλησε με τις ενήλικες μαθήτριες, οι οποίες υπογράμμισαν τη θέλησή τους να αποκτήσουν νέες γνώσεις και να αυξήσουν τα πνευματικά τους εφόδια.

Η 38χρονη Ιωάννα Φυτιλή από το Μεγάλο Μοναστήρι φοιτά στη Β’ Τάξη ακολουθώντας τον τομέα της διοίκησης-οικονομίας.

«Ήθελα από πάντα να τελειώσω το Λύκειο. Παντρεύτηκα σε μικρή ηλικία, έφτιαξα την οικογένειά μου και τώρα έχω το χρόνο να εκπληρώσω τους στόχους μου. Μάλιστα κάθε μέρα έρχομαι στο σχολείο με το λεωφορείο παρέα με το γιο μου που φοιτά στο Γυμνάσιο. Στο ΕΠΑΛ αποκτώ γνώσεις και σκέπτομαι να δώσω και πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ με το πτυχίο που θα λάβω, θα αποκτήσω τη δυνατότητα για εργασία ακόμη και σε λογιστικό γραφείο. Μου αρέσει πολύ το μάθημα, η διδασκαλία, νιώθω πιο ώριμη να το βιώσω και οι καθηγητές μας είναι πολύ προσιτοί και κατανοητοί στη διδασκαλία» τόνισε.

Βρεφονηπιοκόμος  και τουριστικά

Από την πλευρά της η 24χρονη Μαρία Ελένη Σπανού φοιτά στη Β’ Τάξη και παρακολουθεί τον τομέα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε «έχω αποφοιτήσει από το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου και την ειδικότητα «βοηθός βρεφονηπιοκόμου» και επέστρεψα στο σχολείο για το πτυχίο της ειδικότητας φοιτώντας για δύο χρόνια. Εργάστηκα στην Αθήνα σε βρεφονηπιακό σταθμό για οκτώ μήνες, αλλά διαπίστωσα σε αυτό το χρόνο ότι οι θέσεις εργασίας προκύπτουν κυρίως μέσα από ολιγόμηνες συμβάσεις που είναι και αυτές λίγες. Έτσι αποφάσισα να επιστρέψω στα θρανία και με την παρότρυνση του διευθυντή κ. Μαράτου να λάβω ένα άλλο πτυχίο, αυτή τη φορά των τουριστικών επαγγελμάτων. Στον τουρισμό υπάρχει προοπτική και σκέπτομαι να ενεργοποιηθώ είτε πρόκειται για το Ανατολικό Πήλιο απ’ όπου κατάγομαι είτε ακόμη και στα νησιά. Και διαβάζω καθημερινά για να πάρω γρήγορα το απολυτήριο και να μπορέσω να προχωρήσω στους στόχους μου».

Με σχέδια για γεωπονία

Η 36χρονη Σταυρούλα Κοταρέλα από τη Φρακαδόνα Τρικάλων, που διαμένει με την οικογένειά της στο Βελεστίνο, φοιτά στη Γ’ Τάξη του ΕΠΑΛ Βελεστίνου στον τομέα γεωπονίας.

«Έχω σπουδάσω νοσηλευτική και κυρίως ασχολήθηκα ως αποκλειστική νοσοκόμος. Μου άρεσε αυτό που έκανα αλλά παράλληλα ήθελα να διευρύνω τους ορίζοντές μου. Έτσι εγγράφηκα στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου και εδώ δύο χρόνια παρακολουθώ μαθήματα κανονικά και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη» τόνισε η ίδια και πρόσθεσε πως «μάλιστα στο σπίτι διαβάζουμε όλοι μαζί. Πρώτα τελειώνω το διάβασμα με τα παιδιά μου που φοιτούν σε Δημοτικό και Γυμνάσιο και μετά ξεκινώ να διαβάζω τα δικά μου μαθήματα».

Παράλληλα κάνει και σχέδια για τη γεωπονική λέγοντας πως «επειδή προέρχομαι από την επαρχία έχω ασχοληθεί με τα χωράφια και θα ήθελα να ενεργοποιηθώ στη γεωπονία είτε με τα αρωματικά φυτά ή με τις δενδρώδεις καλλιέργειες», ενώ για τη φοίτησή της στο σχολείο ανέφερε πως «μας κρατά ενεργείς αυτό που κάνουμε και νιώθουμε όμορφα. Μάλιστα ερχόμαστε με ενθουσιασμό στο σχολείο, γιατί το κάνουμε ευσυνείδητα».

Παράδειγμα …

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Χρήστος Μαράτος τόνισε πως «στο σχολείο μας φοιτούν τέσσερις ενήλικες γυναίκες που θέλουν να λάβουν το απολυτήριο λυκείου και να επιμορφωθούν σε μια σύγχρονη ειδικότητα. Επίσης κάποιες ενήλικες έχουν ήδη λάβει απολυτήριο λυκείου και συνεχίζουν για να λάβουν και δεύτερο πτυχίο. Εμείς στηρίζουμε τους ενήλικους, άλλωστε το ΕΠΑΛ προβλέπει την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, επικροτούμε την προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά όντας συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους και καλούμε και άλλους ενήλικες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους».

Οι τομείς και το νέο διδακτήριο

Παράλληλα πρόσθεσε πως το ΕΠΑΛ λειτουργεί εδώ και 16 χρόνια και σήμερα αριθμεί 90 μαθητές, το μεγαλύτερο αριθμό από όλα τα χρόνια. Οι τομείς που έχουμε είναι υπαλλήλων διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών, γεωπονία-τροφίμων και διατροφής και υποστήριξη συστημάτων-τομέας πληροφορικής. Παράλληλα έχουμε και ειδικότητα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Το νέο μεγάλο κίνητρο για το σχολείο είναι το καινούριο διδακτήριο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και από ενέργειες στις οποίες προχώρησε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαράτος, με την αρχή του καινούριου χρόνου θα μεταφερθούμε στο νέο υπερσύγχρονο κτίριο που πληροί όλες τις προδιαγραφές. Τέτοιο δημόσιο κτίριο ίσως να μην υπάρχει στην Ελλάδα και θα προσφέρει στους μαθητές τις υποδομές για την ακόμη καλύτερή τους εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, εάν οι μαθητές μας αυξηθούν περισσότερο, έχουμε στο μυαλό μας και τη δημιουργία νέων τεχνικών τομέων και ειδικοτήτων, όπως το μηχανολογικό. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι η μεταστέγαση θα πρέπει να γίνει άμεσα, μόλις ολοκληρωθεί η ανέγερση του νέου διδακτηρίου και να μην υπάρξει καθυστέρηση, για το καλό των μαθητών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το