Photo Gallery, Τοπικά

Φθηνότερος φέτος το Πάσχα ο οβελίας εκτιμούν οι κρεοπώλες

Μειωμένο κατά μέσο όρο 20% είδαν τον τζίρο τους οι κρεοπώλες, σε σχέση με την περσινή χρονιά, με αποτέλεσμα να προσανατολίζονται σε συγκρατημένες αγορές ενόψει της πασχαλινής περιόδου


Μειωμένο κατά μέσο όρο 20% είδαν τον τζίρο τους οι κρεοπώλες, σε σχέση με την περσινή χρονιά, με αποτέλεσμα να προσανατολίζονται σε συγκρατημένες αγορές ενόψει της πασχαλινής περιόδου. Όπως όλα δείχνουν, η οικονομική κρίση έχει αγγίξει για τα καλά φέτος το πορτοφόλι του Έλληνα και αμφίβολο είναι το πώς τελικά θα αντιδράσει σε ό,τι αφορά στην αγορά του παραδοσιακού οβελία, η τιμή του οποίου αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα. Προς στιγμή η πλήρη τάση της αγοράς δεν έχει διαφανεί, αλλά αναμένεται να είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

«Η πλήρης τάση της αγοράς περιμένουμε να φανεί την ερχόμενη εβδομάδα. Για την ώρα καταγράφεται ένα πρώτο ενδιαφέρον για παραγγελίες αλλά ο Έλληνας, όπως ξέρετε, συνήθως δεν προνοεί, είναι της τελευταίας στιγμής», εξηγεί ο κ. Αντώνης Κανελλόπουλος, πρόεδρος των κρεοπωλών Μαγνησίας. Η κρίση έχει αγγίξει και τον κλάδο των κρεοπωλών που είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται σε ποσοστό 20% κατά μέσο όρο σε σχέση με την περσινή χρονιά. «Υπάρχει πτώση στον τζίρο και στον κλάδο μας και φαίνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους», σημειώνει ο κ. Κανελλόπουλος και συστήνει στους κρεοπώλες της περιοχής «να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους, γιατί σίγουρα η κρίση έχει επηρεάσει και το δικό μας επάγγελμα. Είναι η πρώτη χρονιά που ο κόσμος έχει νιώσει στο πετσί του για τα καλά τα νέα μέτρα και δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο θα τηρήσει φέτος το έθιμο του οβελία. Κάνουμε ως σύλλογος σύσταση προς όλα τα μέλη μας για αυτοσυγκράτηση και για μείωση του ποσοστού κέρδους επ’ ωφελεία του καταναλωτή. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε ήδη απορροφήσει τις δύο αυξήσεις του ΦΠΑ και οι τιμές του κρέατος παραμένουν σταθερές τα τελευταία 3-4 χρόνια. Οι καταναλωτές φέτος αισθάνονται πολύ δυνατά την κρίση και δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν. Και πέρσι λέγαμε για δύσκολο Πάσχα αλλά τελικά τα μέτρα δεν ήταν τόσο δυσάρεστα και δεν είχαν επηρεάσει την τσέπη των καταναλωτών όσο φέτος. Εμείς από τη μεριά μας προσπαθούμε να αγοράσουμε όσο φθηνότερα για να πουλήσουμε και φθηνότερα», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος.

Σε ό,τι αφορά στα επίπεδα των τιμών και που αυτές θα κινηθούν το φετινό Πάσχα σημειώνει πως «θέλουμε να πιστεύουμε πως θα κινηθούν σε χαμηλότερα από πέρσι επίπεδα κυρίως για δύο λόγους. Αφενός είμαστε αποφασισμένοι να περιορίσουμε το ποσοστό κέρδους μας και αφετέρου βλέπουμε πως η ζήτηση θα είναι περιορισμένη σε σχέση με πέρσι».

Όσο για το ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού την ώρα που θα κάνει τις προμήθειες του για το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι ο πρόεδρος των κρεοπωλών απευθύνει κάλεσμα προς τους καταναλωτές «να προτιμήσουν τα παραδοσιακά κρεοπωλεία που απορροφούν σε ποσοστό 90% την ελληνική παραγωγή. Και φέτος θα προμηθευτούμε από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για να προσφέρουμε στον καταναλωτή το καλύτερο από άποψη ποιότητας όσο και τιμής προϊόντος. Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφύγουν να προμηθευτούν ασφράγιστα κρέατα απευθείας από τον παραγωγό, τις λεγόμενες λαθροσφαγές δηλαδή, γιατί αυτό είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία» επισημαίνει ο κ. Κανελλόπουλος.

Το «κίνημα του οβελία»

Μετά το «κίνημα της πατάτας» τη συζήτηση κι ενόψει της περιόδου του Πάσχα μονοπωλεί και το λεγόμενο «κίνημα του οβελία», η διάθεση δηλαδή απευθείας στους καταναλωτές αμνοεριφίων από τους κτηνοτρόφους. Ο κ. Κανελλόπουλος σημειώνει σχετικά πως «ο Σύλλογος μας δεν είναι σε αντίθεση με αυτό το κίνημα, γιατί σκοπό έχει τη μείωση της τιμής μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή και το παρακολουθεί από κοντά. Μια απόσταση που δεν είναι μεγάλη και κινείται σε λογικό πλαίσιο, αφού και οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές τα τελευταία τέσσερα χρόνια». Επισημαίνει όμως πως «το κρέας δεν είναι πατάτα» και πως «υπάρχουν συγκεκριμένες Εθνικές και Κοινοτικές νομοθεσίες, οι οποίες παραβιάζονται αν βγάλουμε τα αρνιά κατ’ ευθείαν στο πεζοδρόμιο. Με τον τρόπο αυτό οι κανόνες υγιεινής καταστρατηγούνται και υπάρχουν υπηρεσίες που θα πρέπει να παρέμβουν αμέσως. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θυσιάσουμε την υγεία και την υγιεινή του καταναλωτή υπέρ της τιμής», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

 Δανάη Πίκουλα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το