Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Σύννεφα πάνω από το Μαξίμου

ΜΑΞΙΜΟΥ

Στη δίνη ενός ακόμη βαρομετρικού χαμηλού βρίσκεται η κυβέρνηση στην έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενώ ετοιμάζεται για να υποδεχθεί τους ελεγκτές της τρόικας. Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τα χαμόγελα και τις «ενέσεις» αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής προεδρίας, είναι βαρύ αφού τίποτα μέχρι τώρα δεν φαίνεται να πηγαίνει κατά τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Η Αθήνα αναζητά έναν καταδικασθέντα τρομοκράτη, οι αρμόδιοι υπουργοί αναλώνονται σε υπόγειες κόντρες και ο Αντώνης Σαμαράς ζητά εδώ και τώρα αποτελέσματα στις έρευνες -πιεζόμενος αφόρητα από την Ουάσιγκτον- και να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στους Νίκο Δένδια και Χαράλαμπο Αθανασίου. Οι δυο υπουργοί «ανακρίθηκαν» χθες από δεκάδες ξένους δημοσιογράφους στο Ζάππειο όπου δέχθηκαν «βροχή» ερωτήσεων για τις εκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Χρυσή Αυγή και την τρομοκρατία – με αφορμή όχι μόνο την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού αλλά και το τελευταίο χτύπημα στο σπίτι του γερμανού πρέσβη. Ο κ. Δένδιας μίλησε την περισσότερη ώρα επαναλαμβάνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα φαινόμενα έκνομων πράξεων. Σημείωσε επίσης πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το ζήτημα της τρομοκρατίας να υπάρχει απόλυτα κοινή γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις πέραν από τις μεγάλες συγκρούσεις που έχουν μεταξύ τους για όλα τα άλλα θέματα.

Οι δύο υπουργοί μετέβησαν αμέσως μετά στο Μαξίμου και ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό όχι μόνο για το κλίμα το οποίο συνάντησαν αλλά και για τις έρευνες που αφορούν στον Χριστόδουλο Ξηρό όπως και τις ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα των «θολών» δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς του να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση και να σταματήσουν τις συνεχείς φαρμακερές μεταξύ τους διαρροές.

Άγνωστος «Χ» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Το πουλόβερ που άρχισε να ξηλώνεται στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σύμφωνα με τη «γραμμή» που έχουν πάρει κυβερνητικοί βουλευτές, δείχνει την αποφασιστικότητα του Αντώνη Σαμαρά να συγκρουστεί με κάθε εστία διαφθοράς και διαπλοκής ανεξάρτητα το ποιον μπορεί να ακουμπά. Επισήμως η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εμπλακεί στο έργο της δικαιοσύνης την οποία στηρίζει απόλυτα και μέχρι τέλους και σε αυτήν την υπόθεση. Σε πολιτικό επίπεδο όμως εμφανίζεται έτοιμη να ανοίξει ένα ακόμη «μέτωπο» με τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της επανακρατικοποίησης των τραπεζών αν και βουλευτές της πλειοψηφίας αναγνωρίζουν πως αντικειμενικά υπάρχουν ευθύνες και στις κυβερνήσεις που διόριζαν τις διοικήσεις σε κρατικές τράπεζες που φόρτωσαν με δισεκατομμύρια ευρώ τους φορολογούμενους.

Οι δεύτερες σκέψεις όμως δείχνουν μια έντονη ανησυχία για το τι μπορεί να βγάλει τελικά αυτή η έρευνα και πως μπορεί να αποτυπωθεί στις σχέσεις της κυβέρνησης με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Για τους περισσότερους όμως στο «γαλάζιο» στρατόπεδο που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό, αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία, σε συνδυασμό με τις εν εξελίξει έρευνες για τις μίζες στα εξοπλιστικά, να ξεκαθαρίσει μια και καλή το τοπίο στη χώρα με «σφραγίδα» του Αντώνη Σαμαρά δίνοντας του έτσι ένα μεγάλο «όπλο» και πλεονέκτημα στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το