Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Στον ανακριτή για τη λίστα Λαγκάρντ ο Γ. Παπακωνσταντίνου

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Τον δρόμο για τον ανακριτή παίρνει η υπόθεση του Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά την απόφαση που έλαβε το πενταμελές δικαστικό συμβούλιο.

Οι τρεις αρεοπαγίτες δικαστές και οι δύο σύμβουλοι της επικρατείας έκριναν ομόφωνα ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών για το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ. Μετά την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, απομένει να ξεκινήσει η κύρια ανάκριση με τους πρώτους μάρτυρες στον Άρειο Πάγο, πριν από μία ενδεχόμενη παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο.

Το σκεπτικό της απόφασης

Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου έδωσαν απάντηση, σε ερώτημα που συνδεόταν με τη Βουλή, η οποία συγκροτήθηκε, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επέρχεται αποσβεστική προθεσμία», κάτι που σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο και η Πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.

Ωστόσο, οι δικαστές έκριναν ότι δεν έχει επιφέρει παραγραφή των αδικημάτων η Βουλή της μιας μέρας. Συγκεκριμένα, αποφάνθηκαν ότι η δίωξη από το Κοινοβούλιο κινήθηκε εντός της αποσβεστικής προθεσμίας, γιατί η επόμενη Βουλή που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, δεν είχε Σύνοδο. Κατά συνέπεια, η επόμενη Σύνοδος που άρχισε η αποσβεστική προθεσμία είναι αυτή που εξελέγη Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Άρα νόμιμα η Βουλή άσκησε τη δίωξη σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Με ποια αδικήματα βρίσκεται αντιμέτωπος

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κανελλόπουλος είχε υποστηρίξει, σε πολυσέλιδη πρότασή του, την άποψη ότι δεν υπάρχει παραγραφή, αφού η Βουλή που συστάθηκε για μια ημέρα την 6η Μαΐου του 2012 δεν είχε τον χρόνο να ασκήσει ποινική δίωξη.

Από τη Βουλή, είχαν ασκηθεί στον πρώην υπουργό τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος που αφορούν στη λίστα Λαγκάρντ, στην υπόθεση για την οποία κατηγορείται ότι έσβησε τα ονόματα των τριών συγγενών του, τα οποία και περιλαμβάνονταν σε αυτήν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το