Photo Gallery, Τοπικά

«Σαφάρι» για αυθαίρετες κεραίες

Σαρωτικοί ήταν οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Πολεοδομίας για παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο Βόλο

Παρά το αντίξοο νομοθετικό πλαίσιο, ο Δήμος Βόλου συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια για την αντιμετώπιση προβλημάτων, σχετικά με την αυθαίρετη εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Στο πλαίσιο της συστηματικής και οργανωμένης παρέμβασης. που πραγματοποιείται από τις αρχές του 2011, πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σαρωτικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Πολεοδομίας.

Όπως διευκρινίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής κ. Νίκος Μόσχος, με τελευταίες νομοθετικές διατάξεις τροποποιήθηκε το νομοθετικό καθεστώς για την εγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο πιο ευνοϊκό για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που δυσχεραίνει την προσπάθεια των Δήμων.

Συγκεκριμένα, ο ν. 4053/2012 παρέχει τη δυνατότητα στις εταιρείες να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες άδειες εντός 24 μηνών από την ισχύ του νόμου και ωσότου παρέλθει η προθεσμία αυτή, οι εν λόγω κεραίες θεωρούνται νόμιμες.

«Με τη διάταξη αυτή επιβραβεύονται οι παράνομες εγκαταστάσεις, χορηγείται «ασυλία» στις εταιρείες και δυσχεραίνεται σημαντικά η προσπάθειά μας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία», δηλώνει ο αντιδήμαρχος και προσθέτει ότι αυτό που επιθυμεί ο Δήμος είναι να γνωρίζει πού είναι εγκατεστημένες οι κεραίες, να είναι ορατές σε όλους, να χωροθετηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές μακριά από κατοικημένες περιοχές και να έχει τη δυνατότητα ο Δήμος να προκαλέσει ελέγχους για τη διαπίστωση τήρησης των ορίων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Αναλυτικά, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα από στελέχη της Πολεοδομίας Βόλου διαπιστώθηκαν τα εξής:

– Στη συμβολή των οδών Γαλλίας με Γαμβέτα δεν διαπιστώθηκε κεραία κινητής τηλεφωνίας, παρά μόνο δορυφορικά πιάτα.

– Στη συμβολή των οδών Γκλαβάνη – Ερμού δεν διαπιστώθηκε κεραία κινητής τηλεφωνίας, παρά μόνο δορυφορικά πιάτα.

– Στην οδό Γκλαβάνη αρ. 44 δεν κατέστη εφικτό να διαπιστωθεί εάν η συσκευή που είναι τοποθετημένη στην ταράτσα αποτελεί κεραιοσύστημα, καθώς διαφοροποιείται ουσιωδώς από τις έως σήμερα γνωστές συσκευές. Για το λόγο αυτό τα αποτελέσματα της αυτοψίας αποστάλθηκαν στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, προκειμένου να γνωματεύσει σχετικά.

– Στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου με Γκλαβάνη, στο κτίριο που στεγάζονται τμήματα και υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν βρέθηκε κεραία κινητής τηλεφωνίας, παρά μόνο μηχανήματα του Πανεπιστημίου.

– Στη συμβολή των οδών Παγασών – Αναλήψεως βρέθηκε μηχανολογικό σύστημα, το οποίο δεν αποτελεί κεραία κινητής τηλεφωνίας. Σε κάθε περίπτωση το σύστημα αυτό ήταν εκτός λειτουργίας.

– Στη συμβολή των οδών Παγασών – 2ας Νοεμβρίου διαπιστώθηκε εγκατάσταση από σύστημα μικροκυψελών, για το οποίο έχει εκδοθεί άδεια από την Ε.Ε.Τ.Τ. και για το οποίο δεν χρειάζεται η προηγούμενη έγκριση δομικών κατασκευών.

– Στην οδό Πλαστήρα αρ. 11 (περιοχή Αναύρου) διαπιστώθηκε αυθαίρετη εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, για την οποία συντάχθηκε έκθεση αυτοψίας αυθαιρέτου κατασκευής.

– Περαιτέρω η Επιτροπή Κρίσεων Ενστάσεων Αυθαιρέτων του Π.Δ. 267/1998, απέρριψε ένσταση εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για την αυθαίρετη εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη συμβολή των οδών Σέφελ με Δημητριάδος. Εξάλλου για το λόγο αυτό εκδόθηκε απόφαση κατεδάφισης της συγκεκριμένης κεραίας. Χορηγήθηκε στην εταιρεία προθεσμία για την απομάκρυνση των αυθαιρέτων κατασκευών έως τις 25 Ιουνίου. Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, θα συνεχιστεί η διαδικασία της κατεδάφισης, με τη διαβίβαση του φακέλου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και καταλογισμό των δαπανών στις εταιρείες.

– Απομακρύνθηκε κεραιοσύστημα που είχε τοποθετηθεί στην οδό 28ης Οκτωβρίου με Τοπάλη, σε κλωβό διαφημιστικής πινακίδας, για το οποίο η Ε.Ε.Τ.Τ. αποφάνθηκε ότι δεν απαιτείται άδεια.

– Στη συμβολή των οδών Γκλαβάνη 1-3 και Ιάσονος στο Βόλο, διαπιστώθηκε κεραία μικροκυματικής ζεύξης, για την οποία δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη άδεια. Μετά από σχετικό έγγραφο του αντιδημάρχου Πολεοδομίας η Ε.Ε.Τ.Τ. προχώρησε στην επιβολή των νόμιμων κυρώσεων.

– Η Ε.Ε.Τ.Τ. γνωστοποίησε στη Διεύθυνση Πολεοδομίας την αδειοδότηση εγκατάστασης τριών κεραιών στους πυλώνες του Πανθεσσαλικού Σταδίου, για τις οποίες ωστόσο δεν έχει χορηγηθεί η απαιτούμενη έγκριση δομικών κατασκευών.

– Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσουν την 152/2010 Κανονιστική Απόφαση του Δήμου Ν. Ιωνίας για την απαγόρευση κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός του οικιστικού ιστού. Δικάσιμος έχει οριστεί η 16.1.2013 και ήδη η Διεύθυνση Πολεοδομίας με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου ετοιμάζουν το φάκελο με τις απόψεις του Δήμου καθώς και τα νομικά επιχειρήματα.

– Εταιρεία προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας, στο οποίο κατέθεσε αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής κατά των αποφάσεων κατεδάφισης των κεραιών που διαπιστώθηκαν στην οδό Χατζηαργύρη 69, στην οδό Κ. Καρτάλη αρ. 68 και στην οδό Αργοναυτών 24 – Ηπείρου στο Βόλο. Άλλη εταιρεία προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας, στο οποίο κατέθεσε αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής κατά των αποφάσεων κατεδάφισης των κεραιών που διαπιστώθηκε στην οδό Ορμινίου αρ. 54 στη Ν. Δημητριάδα. Οι εταιρείες έλαβαν προσωρινή διαταγή αναστολής της εκτέλεσης των σχετικών αποφάσεων κατεδάφισης, εμποδίζοντας προσωρινά την απομάκρυνση των επίμαχων κεραιών. Η Διεύθυνση Πολεοδομίας από κοινού με τη Νομική Υπηρεσία εξετάζουν τα ένδικα μέσα που θα ασκήσει ο Δήμος το επόμενο χρονικό διάστημα για την ανάκληση της προσωρινής διαταγής και την υλοποίηση των αποφάσεων κατεδάφισης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το