Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Προς αύξηση αντικειμενικών αξιών

 

Θα βυθίσει την κτηματαγορά η νέα αύξηση των αντικειμενικών στα ακίνητα

 

 

Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού που προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων 7,1%

 

 

 

ΑΘΗΝΑ, 21. Η αναφορά στο κείμενο του νέου προϋπολογισμού ότι το 2012 θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (και παράλληλα θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο), προκαλεί έντονη ανησυχία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, καθώς θα συμπαρασύρει προς τα πάνω περίπου 20 φόρους, τέλη, εισφορές και πρόστιμα.

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι τα έσοδα από τη φορολογία ακινήτων θα διαμορφωθούν στα 3,58 δισ. ευρώ, έναντι 1,12 δισ. ευρώ εφέτος (+217,6%). Μέρος αυτής της μεγάλης διαφοράς οφείλεται στην καθυστέρηση είσπραξης του ΕΤΑΚ του 2009 και του ΦΑΠ 2010. Από το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί έσοδα 2,9 δισ. ευρώ το 2012. Τα έσοδα από λοιπούς φόρους συναλλαγών προβλέπεται να ανέλθουν στα 1,048 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,7%, «λόγω της θετικής επίδρασης από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων», όπως αναφέρεται στο κείμενο του προϋπολογισμού.
Από το κείμενο δεν είναι σαφές πότε θα γίνει η αύξηση και σε ποιο ποσοστό. Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει παράλληλα τη μείωση των φόρων στις μεταβιβάσεις, ώστε να αντισταθμιστούν (εν μέρει) οι επιπτώσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που οι ιδιοκτήτες πληρώνουν το ένα χαράτσι μετά το άλλο, καθώς τα ακίνητα είναι μία σίγουρη πηγή εσόδων για το κράτος.
Επιπλέον, η ενδεχόμενη εξίσωση τους με τις λεγόμενες εμπορικές τιμές αναμένεται να βυθίσει ακόμα περισσότερο στην ύφεση την κτηματαγορά, με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιουσία, το εισόδημα και την απασχόληση, την ίδια ώρα που η οικοδομική δραστηριότητα πνέει τα λοίσθια.
Στο επτάμηνο του 2011 η οικοδομή «βούλιαξε» κατά 39,4% (βάσει του όγκου), από μείωση 25,2% την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Οι επενδύσεις στις κατοικίες αναμένεται ότι εφέτος θα είναι μειωμένες κατά 25,8% έναντι του 2010, σε 5 δισ. ευρώ περίπου, από 6,6 πέρυσι και 16,3 δισ. ευρώ το 2006. Σύμφωνα με την Alpha Bank, η μείωση των επενδύσεων σε κατοικίες θα προκαλέσει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% εφέτος. Ωστόσο, μία περαιτέρω πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά 16,5% κα το 2012 θα συνεπάγεται πτώση του ΑΕΠ κατά 0,37%.

 

Ο προϋπολογισμός στη Βουλή

 

Αρχίζει σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η επεξεργασία του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος περιλαμβάνει επιπλέον φόρους ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τους οποίους θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια μπορεί να αρχίσει το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011 και να ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 12 τα μεσάνυχτα. Η συζήτηση του απολογισμού και του ισολογισμού του κράτους, θα συζητηθεί και φέτος ξεχωριστά.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 7,1% στα 53,301 δισ. ευρώ. Η αύξηση θα προέλθει από τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και την απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα, όπως το έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας κ.ά.
Στα μέτρα που αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων το 2012 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο περιορισμός ή και η κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων, καθώς και η εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 29,1% ή 2,5 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης ή και κατάργησης πολλών φοροαπαλλαγών και της πλήρους εφαρμογής των τεκμηρίων φορολόγησης, αλλά και της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ.
Επίσης οι φόροι εισοδήματος νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) θα μειωθούν κατά 22%, λόγω των σημαντικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20% για τη χρήση 2011.
Οι άμεσοι φόροι θα είναι αυξημένοι κατά 17,4% στα 24,213 δισ. ευρώ, ενώ οι έμμεσοι φόροι θα είναι κοντά στα εφετινά επίπεδα και προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 29,088 δισ. ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το