Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Νέες διαστάσεις

Η ανταλλαγή ναρκωτικών με έμπορο είναι παράνομη και δεν προβλέπεται από πουθενά, διευκρινίζει ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας κ. Αλαμάνας

Νέα στοιχεία της υπόθεσης του διοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, που κατηγορείται σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών και έχει κριθεί προφυλακιστέος, αποκαλύπτει ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισής του κ. Γ. Σινέλης, ο οποίος χθες και πάλι ζήτησε από τον αστυνομικό διευθυντή να πάρει θέση, επιμένοντας ότι ήταν ενήμερος για τις ενέργειες του διοικητή.

Ο αστυνομικός διευθυντής κ. Αποστ. Αλαμάνας, μετά από συνειδητή σιωπή όλης αυτής της εβδομάδας και επειδή προκλήθηκε από το συνήγορο, έκανε τη δική του παρουσία μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής, ξεκαθαρίζοντας ότι όσο η υπόθεση βρίσκεται σε δικαστική διερεύνηση από τις ανακριτικές αρχές δεν θα πάρει θέση, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν τουλάχιστον επιπολαιότητα από την πλευρά του, όπως σημείωσε.

«Έπρεπε να μην πάρω θέση. Αφήνουμε τις αρμόδιες αρχές να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία με τον τρόπο που ξέρουν. Θα ήταν επιπολαιότητα από μέρους μου να πάρω θέση αυτή τη στιγμή» είπε.

Σχετικά με τον ισχυρισμό του δικηγόρου ότι ήταν ενήμερος για ενέργειες του αξιωματικού, χαρακτήρισε «αστεία, αν όχι προβοκατόρικα, για δημιουργία εντυπώσεων» όλα αυτά που λέει, προσθέτοντας ότι «υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου».

Αναφέρθηκε στη διαδικασία πρωτόκολλου που ακολουθείται σε τέτοιες επιχειρήσεις και τόνισε πως δεν γνώριζε με ποιους μιλούσε ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών και δεν ήταν υποχρεωμένος να ενημερώνει για τους πληροφοριοδότες του. Ξεκαθάρισε όμως ότι η συναλλαγή, «το deal» με έμπορο, είναι παρανομία και δεν προβλέπεται από πουθενά. Πρόσθεσε πως πολλές φορές κάποιοι, οι οποίοι κατηγορούνται για υποθέσεις ναρκωτικών, αν δώσουν πληροφορίες έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση από το νόμο, όπως προβλέπει το άρθρο 27. «Αυτό είναι νόμιμο. Οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή είναι παράνομη», σημείωσε.

Ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας ξεκαθάρισε ακόμη ότι η διαχείριση των πληροφοριοδοτών είναι υπόθεση του διοικητή. «Δεν ερωτάται ποιοι είναι οι πληροφοριοδότες, δεν θα έλεγε και ο ίδιος. Δεν μπορεί όλη η Αστυνομική Διεύθυνση να γνωρίζει τους πληροφοριοδότες του διοικητή της Δίωξης» είπε.

«Δεν θέλω να παραπλανήσω…»

Αν και ρωτάται επίμονα όλες αυτές τις ημέρες, ο κ. Αλαμάνας δεν θέλησε να πάρει θέση στη διαδικασία της υπόθεσης. «Δεν θέλω να παραπλανήσω, ούτε να οδηγήσω σε λάθος συμπεράσματα. Για αυτό δεν παίρνω θέση. Τα συμπεράσματα θα βγούνε μόνο αν τελεσιδικήσει. Η Αστυνομία δεν είναι διεφθαρμένη και η κοινωνία να μην βλέπει καχύποπτα τους αστυνομικούς» υπογράμμισε με έμφαση.

«Δεν παρακολουθούταν το τηλέφωνο»

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά του κ. Σινέλη, ότι το τηλέφωνο του διοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών δεν παρακολουθούνταν. Αντίθετα, παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα των Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών που έδιναν πληροφορίες και φέρονται  να ήταν πληροφοριοδότες της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, αλλά διέκοψαν τη συνεργασία τους με την υπηρεσία και άρχισαν να συνεργάζονται με άλλα τμήματα Δίωξης της χώρας.

Ο κ. Σινέλης, μιλώντας χθες σε ενημερωτική πρωινή εκπομπή του «Ράδιο Ένα», εξαπέλυσε βολές κατά του Τμήματος Δίωξης της Θεσσαλονίκης, που «έστησε» την επιχείρηση – όπως είπε – για δύο πληροφοριοδότες που δεν συνεργαζόταν πλέον μαζί τους, αλλά με άλλα Τμήματα Δίωξης ανά τη χώρα.
Ο συνήγορος του 33χρονου αστυνόμου Β’ σε δηλώσεις του επισήμανε ότι το τηλέφωνο του προϊστάμενου της Δίωξης Ναρκωτικών, δεν παρακολουθείτο. Όπως ανέφερε, από τη στιγμή που ζήτησαν την παρακολούθηση -εάν πίστευαν ότι ο προϊστάμενος είχε ενεργό συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις- όφειλαν και έπρεπε, να ζητήσουν και την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προϊστάμενου της Δίωξης Ναρκωτικών. Αντ’ αυτού, παρακολουθούσαν μόνο το τηλέφωνο του πληροφοριοδότη.
Ο κ. Σινέλης έκανε λόγο για «ένα μεγάλο ατόπημα, που έχει συμβεί μέχρι σήμερα, διότι αν παρακολουθούσαν και το τηλέφωνο του προϊστάμενου της Δίωξης Ναρκωτικών, θα μπορούσαμε να έχουμε μια συνολική εικόνα». Από τις συνομιλίες δεν προκύπτει όφελος του προϊστάμενου, οπότε δεν διευκρινίζεται το κίνητρο, ανέφερε.
Πρόσθεσε πως ο συγκεκριμένος αξιωματικός ήταν πολύ επιτυχημένος και ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας – αν και άλλαξε πολλούς διοικητές- τον ίδιο τον διατήρησε στη θέση του, λόγω των ικανοτήτων και των υπηρεσιακών επιτυχιών του.
Ο συνήγορος υπεράσπισης καταφέρθηκε και κατά της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. λέγοντας ότι στο Αρχηγείο δεν αντιλαμβάνονται ότι διαλύουν την Αστυνομία. «Η Δίωξη Ναρκωτικών έχει μια ιδιαιτερότητα και δεν είναι δυνατόν να μην έχει πληροφοριοδότες».

«Καταρρίπτονται οι κατηγορίες»

Στην ίδια ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Σινέλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο διοικητής θα δικαιωθεί και τόνισε ότι η κατηγορία της παραχώρησης ναρκωτικών σε έμπορο καταρρίπτεται, διότι πρόκειται για μια συγκεκριμένη υπόθεση στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εννέα άλλων αστυνομικών. Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία στην Αθήνα (ΓΑΔΑ) και ο συλληφθείς παραπέμπεται να δικαστεί τον Απρίλιο του 2013 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με βαρύτατες κατηγορίες. Φωτογραφήθηκαν τα ναρκωτικά που βρέθηκαν και ζυγίστηκαν και υπάρχουν όλες οι εκθέσεις. «Συνεπώς δεν υπήρχε πιθανότητα να γίνουν όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται και δεν προκύπτει ότι έδωσε ποσότητα στα μέλη του κυκλώματος», ανέφερε.
Όσον αφορά στις συνομιλίες, με βάση τις οποίες στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία, ο δικηγόρος δήλωσε ότι «όταν λέμε κάτι στον πληροφοριοδότη για να τον έχουμε «ζεστό», δεν σημαίνει ότι όλα αυτά ποινικοποιούνται και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στη δικογραφία πως όσα ακούστηκαν να λέγονται, υλοποιήθηκαν».

«Τερατώδη πράγματα»

Για το θέμα της απομαγνητοφώνησης ανέφερε ότι αυτή έγινε από τον προϊστάμενο της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήταν και προανακριτικός υπάλληλος και έπαιρνε απολογίες κατηγορουμένων.
«Έχουν συμβεί τερατώδη πράγματα. Παραβιάζονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας», τόνισε ο κ. Σινέλης.

Σημειώνεται εδώ ότι κατατέθηκε μήνυση από την πλευρά του κατηγορούμενου για αλλοίωση της συνομιλίας.
«Θεωρώ ότι όλα παίζουν το ρόλο τους, ενόψει των κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία το Μάρτιο, διότι την όλη υπόθεση ανέδειξε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης. Οι πληροφορίες μου είναι ότι το ανέδειξε για δύο συγκεκριμένους πληροφοριοδότες, που συνεργάζονταν πριν ένα χρόνο με το Τ.Δ.Ν. Θεσσαλονίκης, αλλά σταμάτησαν να συνεργάζονται διότι άλλαξε ο διοικητής, ενώ συνεργαζόταν με το Βόλο, τη Φλώρινα, το Αγρίνιο, το Κιλκίς, τα Γιαννιτσά κ.λπ.», ανέφερε ο Γιώργος Σινέλης.
Ο συνήγορος επανέλαβε ότι ο Βολιώτης αξιωματικός δρούσε στο πλαίσιο του υπηρεσιακού του καθήκοντος, ενώ για τη συγκεκριμένη υπόθεση (της Παιανίας) ήταν ενήμερος ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας ότι κατεβαίνουν στην Αθήνα γιατί υπάρχει πληροφορία και μάλιστα για μεγαλύτερη ποσότητα των τριών κιλών που κατασχέθηκε. «Δεν βγαίνουν διαφορετικά οι δουλειές σ’ όλες τις υπηρεσίες και αυτά είναι γνωστά στους πάντες, ενώ από δω και πέρα κανένας δεν θα βάλει το κεφάλι του στον ντορβά» πρόσθεσε.

Διευκρινιστικά ακόμη ανέφερε πως το ποσό των 7.000 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή του προέρχονταν από δώρα του γάμου που τέλεσε πρόσφατα (ήταν σε φακέλους). Είπε ακόμη ότι έχει ζητηθεί να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί του ιδίου και των συγγενών του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνο οφειλές θα βρεθούν και τίποτε άλλο».

Επανέλαβε πως πρέπει να πάρει θέση ο αστυνομικός διευθυντής.

«Δεν ξέρουμε αν έγινε και τι έγινε…»

«Από τη στιγμή που η έρευνα είναι σε εξέλιξη, το να βγω και να μιλήσω είναι επιπολαιότητα. Αφήνουμε τις αρμόδιες αρχές, τις δικαστικές, να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία με τον τρόπο που ξέρουν», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής, απαντώντας.
Σχετικά με τον αν ήταν ενήμερος για τις επαφές που είχε ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών με τους έμπορους τους κυκλώματος, ο κ. Αλαμάνας αναφέρθηκε στην διαδικασία και είπε ότι πρώτα ενημερώνεται ο διοικητής Ασφαλείας – ως άμεσος προϊστάμενός του – μετά ο διευθυντής, στη συνέχεια ο Εισαγγελέας υπηρεσίας και κατόπιν ο Εισαγγελέας υπηρεσίας του τόπου που μεταβαίνουν και η αρμόδια αστυνομική υπηρεσία.
«Αν στη διαδικασία της επιχείρησης προβεί ο διοικητής σε τυχόν παράνομες ενέργειες, το ξέρει μόνο ο διοικητής. Δεν ξέρουμε τι έγινε κι αν έγινε.

Κατά τεκμήριο ο διοικητής μιας υπηρεσίας θεωρείται άμεπτος» είπε.

Η ανταλλαγή ναρκωτικών είναι παράνομη

Ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας ξεκαθάρισε ότι «δεν προβλέπεται να γίνεται deal, προκειμένου να εξαρθρωθεί ένα κύκλωμα, καθώς είναι παράνομο». Όπως ανέφερε, το μόνο που προβλέπεται είναι ελεγχόμενη μεταφορά κι αυτό από ειδική διάταξη. «Μετά, δε, μιλάμε για αστυνομική δεοντολογία, αλλά για εμπόριο ναρκωτικών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαμάνας, συμπληρώνοντας ότι «ο πληροφοριοδότης είναι ιερό αντικείμενο και δεν θα πρέπει να τον γνωρίζει κανένας.

Οι πληροφοριοδότες είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Διαχειρίζονται από έναν και μόνο αστυνομικό. Επιχειρησιακά είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί όλη η Αστυνομική Διεύθυνση να γνωρίζει τους πληροφοριοδότες».

«Η Αστυνομία δεν είναι διεφθαρμένη» δήλωσε και επισήμανε ότι ο μόνος λόγος που δεν πήρε θέση για την υπόθεση είναι ότι δεν ήθελε να παρέμβει για να μην ληφθεί ως απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων.
Τέλος, χαρακτήρισε άστοχη ενέργεια, από πλευράς αστυνομικών, τις έντονες συμπεριφορές και αντιδράσεις έξω από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμότητα με τη διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής Έρευνας, ενώ εξετάζεται και η νομική διαδικασία για κατάθεση ένστασης της διαθεσιμότητας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το