Πολιτική

Επικοινωνία Παπανδρέου – Ερντογάν εν μέσω ελληνοϊσραηλινών επαφών

Την προώθηση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ επιβεβαίωσαν Βενιζέλος και Λίμπερμαν


Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες μετά τις επαφές στο Ερζερούμ και εν μέσω συνομιλιών στην Αθήνα του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Άβιγκορ Λίμπερμαν.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον κ. Ερντογάν «προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τη φιλοξενία και το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Ερζερούμ».
Η επικοινωνία, πάντως, συμπίπτει χρονικά με τον κύκλο επαφών του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας, με στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ σε μία σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων τα θέματα της ενέργειας. Το Ισραήλ προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία για την κατασκευή, στο μέλλον, αγωγού μεταφοράς ενέργειας, από το κοίτασμα Λεβιάθαν, μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία έχει έρθει στο προσκήνιο εν όψει των τουρκικών αντιδράσεων για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.
Ο κ. Λίμπερμαν συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος ζήτησε συνεργασία στον αγροτικό τομέα, καθώς και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, με στόχο να διερευνηθεί η εξοπλιστική συνεργασία.

Ο κ. Λίμπερμαν συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, αλλά μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Πάντως, ενδεικτική του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών είναι η απόφαση για συνεδρίαση κοινού Υπουργικού Συμβουλίου σε τρεις μήνες.
Στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις, στην κατάσταση στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, αλλά και διεθνή προβλήματα που, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, ταλανίζουν το σύγχρονο κόσμο που είναι ρευστός και ανασφαλής. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το πυκνό πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της κάθε χώρας.
Η Ελλάδα, συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχει ως προτεραιότητα την αποφυγή εντάσεων και την ασφάλεια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ασφαλείας, που κατανοούμε και σεβόμαστε απολύτως.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και γνήσια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και μπορεί να παίξει ένα θετικό και επικοδομητικό ρόλο για την επίλυση χρόνιων και ιστορικών προβλημάτων.
Από την πλευρά του, ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του, για τη βοήθεια της Ελλάδας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Χάιφα και σε ευαίσθητα θέματα.
Η διμερής συνεργασία, πρόσθεσε, θα συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή. Έχουμε πολλές κοινές προκλήσεις όπως το περιβάλλον, τη μετανάστευση και την πράσινη ενέργεια, ενώ επανέλαβε την πρόσκληση που έχει απευθύνει προς τον υπουργό Άμυνας να επισκεφθεί το Ισραήλ, σε ένα μήνα.
Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας επανέλαβε ότι η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία δεν ακυρώνει «τις παραδοσιακές σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τις αραβικές χώρες».
Κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, οι κ.κ. Δρούτσας και Λίμπερμαν επιβεβαίωσαν την απόφαση των πρωθυπουργών των δύο χωρών, κ.κ. Παπανδρέου και Νετανιάχου, για τη διεξαγωγή συνεδρίασης κοινού Υπουργικού Συμβουλίου σε τρεις μήνες, στο Ισραήλ.
Στο πλαίσιο αυτό, από το τέλος Ιανουαρίου υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης θα επισκεφθούν το Ισραήλ για συναντήσεις µε τους οµολόγους τους, προκειµένου να συντονίσουν τους τοµείς της συνεργασίας τους.  Συγκεκριμένα, το Ισραήλ θα επισκεφθεί στο τέλος Ιανουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει µεγάλη δυναµική στη µεταφορά ισραηλινής τεχνογνωσίας στον αγροτικό τοµέα.
Στη συνέχεια θα µεταβούν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.
Αναφερόµενος στο κοινό Υπουργικό Συµβούλιο, κ. Δρούτσας δήλωσε την Τετάρτη ότι θα έχει «πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες», ενώ ο Ισραηλινός οµόλογός του αναφέρθηκε στη µεγάλη εξέλιξη της τουριστικής συνεργασίας.
Επίσης, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας, η κυβέρνηση όρισε ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή τον πρέσβη εκ προσωπικοτήτων Αντ. Νικολαΐδη.
Τέλος, οι δύο πλευρές συµφώνησαν στη δηµιουργία µιας περιφερειακής µονάδας άµεσης ανάπτυξης που θα παρεµβαίνει σε εκδηλώσεις φυσικών καταστροφών στην περιοχή, ενώ, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Τρίτης οι δύο πρωθυπουργοί, ο Μπ. Νετανιάχου πρότεινε να διοργανωθεί µια ευρεία συνάντηση των εκπροσώπων της Διασποράς των δύο χωρών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το