Photo Gallery, Τοπικά

Δήμος Σκιάθου: Σε ιδιώτη η είσπραξη οφειλών

Στον «αέρα» μισθοδοσία και λειτουργικά από το Νοέμβριο

Σε ιδιωτική εταιρεία αναθέτει η Δημοτική Αρχή Σκιάθου την είσπραξη οφειλών από τρίτους, οι οποίες ανέρχονται στο συνολικό ποσό των πέντε περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Διενεργήθηκε σχετικός διαγωνισμός και ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από δύο δικηγορικά γραφεία, με τη Δημοτική Αρχή να αναμένει την έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του ιδιώτη, προκειμένου να καταλήξει στον ανάδοχο του έργου. Παράλληλα, στον «αέρα» βρίσκονται η μισθοδοσία του προσωπικού, καθώς και η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Δήμου από τον ερχόμενο Νοέμβριο και μετά, λόγω των δραστικών περικοπών στις τακτικές οικονομικές ενισχύσεις από την Πολιτεία.

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται ήδη η Δημοτική Αρχή Σκιάθου λόγω των υπέρογκων οφειλών από τρίτους, οι οποίες ανέρχονται στο συνολικό ποσό των πέντε περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να εισπράξει όχι μόνο το σύνολο, αλλά έστω και μέρος των οφειλών, καθώς όσοι της χρωστούν επικαλούνται έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης ύφεσης, με συνέπεια οι οφειλές να διογκώνονται καθημερινά.

Σε μια προσπάθεια να εισπραχτούν άμεσα κατά το δυνατόν τα χρήματα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, αποφασίστηκε να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία η διαδικασία είσπραξης των οφειλών.

Μέσω της διενέργειας σχετικού διαγωνισμού, ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου εξέφρασαν δύο δικηγορικά γραφεία, με τη Δημοτική Αρχή να καλείται πλέον να καταλήξει στην ανάδειξη του τελικού δικαιούχου.

Ζήτημα υφίσταται σχετικά με τον τρόπο καταβολής της αμοιβής στα δικηγορικά γραφεία, καθώς το μεν πρώτο στην πρόταση του ζητεί να πληρωθεί με συγκεκριμένο ποσό, το δε δεύτερο με ποσοστά επί του συνολικού ποσού είσπραξης.

Η Δημοτική Αρχή Σκιάθου ενημέρωσε σχετικά με τις ενέργειές της το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και αναμένει την απάντησή του για τον τρόπο καταβολής της αμοιβής, όπως ο Νόμος ορίζει, προκειμένου να προχωρήσει στην ανάδειξη του ιδιώτη που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου είσπραξης των οφειλών.

«Οι οφειλές προς το Δήμο», επισημαίνει η αντιδήμαρχος Οικονομικών Σκιάθου και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Μοσχαδώ Τσολοβίκου – Κανταράκη, «διογκώνονται καθημερινά και ανέρχονται πλέον στο συνολικό ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Από την πλευρά μας αδυνατούμε να τις εισπράξουμε, τόσο στο σύνολό τους, όσο και μέρος τους, καθώς όλοι οι οφειλέτες επικαλούνται έλλειψη της απαιτούμενης ρευστότητας λόγω της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης ύφεσης. Οι οφειλέτες διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν χρήματα για να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δήμο, ωστόσο φέτος το καλοκαίρι ο τουρισμός πήγε καλά, τηρουμένων των αναλογιών πάντα, με μια μείωση της τάξης του 15% και όχι του 50%, γεγονός που αποδεικνύει ότι χρήματα υπάρχουν. Καταλήξαμε, λοιπόν, στην απόφαση να αναθέσουμε σε ιδιωτική εταιρεία την είσπραξη των οφειλών. Διενεργήσαμε διαγωνισμό, κατατέθηκαν δύο προτάσεις από αντίστοιχα δικηγορικά γραφεία, με το ένα να ζητεί συγκεκριμένο ποσό και το άλλο ποσοστά για την ανάληψη του έργου, και αναμένουμε πλέον την απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το τι ορίζει ο Νόμος, προκειμένου να καταλήξουμε στον ανάδοχο. Είναι επιτακτική η ανάγκη είσπραξης των οφειλών, προκειμένου να «ανασάνει» ο Δήμος. Αν είχαμε αυτά τα χρήματα από τις οφειλές, θα μπορούσαμε να εξοφλήσουμε και τα δικά μας χρέη, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ» υπογραμμίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος.

Η μισθοδοσία

Στον «αέρα» βρίσκονται η μισθοδοσία του προσωπικού και η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Δήμου Σκιάθου από τον ερχόμενο Νοέμβριο και μετά, λόγω της δραστικής μείωσης των τακτικών οικονομικών ενισχύσεων από την Πολιτεία.

Η Δημοτική Αρχή Σκιάθου εξασφάλιζε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) το συνολικό ποσό των 150.000 ευρώ το μήνα και πλέον εισπράττει μόλις 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι τρέχουσες ανάγκες σε μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα καλύπτονται μέχρι και τον ερχόμενο Οκτώβριο οριακά από τις εισπράξεις που έχει ο Δήμος λόγω της φετινής τουριστικής περιόδου και από εκεί και πέρα τα πάντα είναι στον «αέρα».

«Οι τακτικές οικονομικές ενισχύσεις δεν επαρκούν πλέον», τονίζει η αντιδήμαρχος Οικονομικών Σκιάθου και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Μοσχαδώ Τσολοβίκου – Κανταράκη, «με συνέπεια η μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δήμου και τα λειτουργικά του έξοδα από τον ερχόμενο Νοέμβριο και μετά να βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα». Δεν γνωρίζω αν τελικά θα τα καταφέρουμε. Μέχρι και τον ερχόμενο Νοέμβριο εξασφαλίζουμε οριακά την καταβολή της μισθοδοσίας και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, όπως πάγια, καύσιμα και ενέργεια, με τις εισπράξεις από την περασμένη τουριστική περίοδο. Έχουμε έσοδα από το καλοκαίρι, όχι, όμως, τα προσδοκώμενα» καταλήγει η αρμόδια αντιδήμαρχος Σκιάθου.

 

Στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης 23 συνολικά αντίστοιχων σε επίπεδο χώρας με απόφαση του υπ. Οικονομικών

Κινέζικο ενδιαφέρον για το λιμάνι Σκιάθου

 

Έντονο ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του λιμανιού της Σκιάθου εκφράζουν Κινέζοι επενδυτές, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για την ιδιωτικοποίηση 23 συνολικά αντίστοιχων υποδομών σε επίπεδο χώρας. Το ενδιαφέρον των επενδυτών μετέφερε στη Δημοτική Αρχή και σε φορείς της Σκιάθου ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Du Qinen, κατά την επίσκεψή του στο νησί το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα «Κατσώνεια».

Σύμφωνα με την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται να ανατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές η εκμετάλλευση 23 συνολικά λιμανιών της χώρας, χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής να προκύπτουν περισσότερα στοιχεία σχετικά στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Από την πρώτη στιγμή έντονο προέκυψε το ενδιαφέρον Κινέζων επενδυτών να αναλάβουν την εκμετάλλευση του τουριστικού τουλάχιστον τμήματος του λιμανιού της Σκιάθου.

Το σχετικό ενδιαφέρον μετέφερε προς τη Δημοτική Αρχή και τους εκπροσώπους φορέων του νησιού ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Du Qinen.

Ο Κινέζος πρέσβης βρέθηκε στη Σκιάθο το περασμένο Σαββατοκύριακο, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση, προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για τα «Κατσώνεια».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί συναντήθηκε σε ξενοδοχείο της Σκιάθου με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής του νησιού, καθώς και με αντίστοιχους φορέων, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα του τουρισμού, όπως ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων, τους οποίους ενημέρωσε σχετικά με το έντονο ενδιαφέρον Κινέζων επενδυτών να προχωρήσουν στην ανάληψη της εκμετάλλευσης του λιμανιού και ιδιαίτερα του τουριστικού του τμήματος.

Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να δήλωσε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και αντίστοιχους φορέων του νησιού, οι Κινέζοι επενδυτές χαρακτηρίζουν τη Σκιάθο ως πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών και επισκεπτών κάθε χρόνο, ακόμα και στην τρέχουσα περίοδο της οικονομικής κρίσης, εκτιμώντας ότι με την κατάλληλη αξιοποίηση, ανάπτυξη και δυναμική το λιμάνι θα μπορέσει να προφέρει πολλά έσοδα και να καταστεί κερδοφόρο.

Οι Κινέζοι επενδυτές τηρούν προς το παρόν τουλάχιστον στάση αναμονής των εξελίξεων, περιμένοντας από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες και ενδεχομένως τις τελικές τους εξαγγελίες σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των 23 λιμανιών της χώρας, μεταξύ των οποίων και το αντίστοιχο της Σκιάθου.

Με τις τελικές εξαγγελίες από πλευράς κυβέρνησης, θεωρείται βέβαιο ότι οι Κινέζοι επενδυτές θα υποβάλουν τις οριστικές τους προτάσεις, επισημοποιώντας το έντονο ενδιαφέρον τους για το λιμάνι της Σκιάθου.

Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Du Qinen ανέφερε προς τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και τους αντίστοιχους των φορέων της Σκιάθου ότι θα συζητήσει διεξοδικά με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και στα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου θα επισκεφτεί εκ νέου το νησί, προκειμένου να τους μεταφέρει τις νεότερες εξελίξεις από την Κίνα, στο πλαίσιο επιπλέον επαφών του και συζητήσεων με το Δήμο και τους φορείς της Σκιάθου.

Στο μεταξύ, η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει θετικά μια τέτοια προοπτική, υπό την προϋπόθεση το λιμάνι να λειτουργεί σωστά και να φέρνει έσοδα.

«Προκύπτει έντονο ενδιαφέρον από Κινέζους επενδυτές για το λιμάνι της Σκιάθου», επισημαίνει η αντιδήμαρχος Οικονομικών του νησιού και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Μοσχαδώ Τσολοβίκου – Κανταράκη, «όπως μας το μετέφερε ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σκιάθο. Εμάς, ως Δημοτική Αρχή δεν μας ρωτά κανείς, ωστόσο αν είναι το λιμάνι της Σκιάθου και ιδιαίτερα το τουριστικό του τμήμα να λειτουργεί σωστά και να φέρνει έσοδα, καλόν θα είναι να ιδιωτικοποιηθεί. Η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση κατά την οποία η εκμετάλλευση του λιμανιού περάσει σε ιδιώτες, η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Σκιάθου θα έχουν απώλεια εσόδων. Ωστόσο, θα απαλλαγούμε από τις πολλές υποχρεώσεις, τις οποίες θα αναλάβουν φυσικά οι επενδυτές. Περιμένουμε τις όποιες νεότερες εξελίξεις από τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, ο οποίος θα ενημερώσει τους επενδυτές και τον ερχόμενο Οκτώβριο θα επισκεφτεί εκ νέου τη Σκιάθο για περισσότερες επαφές και συζητήσεις με τους εκπροσώπους φορέων» καταλήγει η αντιδήμαρχος Οικονομικών Σκιάθου.

Βαγγέλης Καραμάνης

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το