Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Ανάσα για 1.111 άνεργους της Μαγνησίας

Χαμόγελα αλλά και απογοήτευση τα συναισθήματα που επικρατούσαν χθες έξω από το κτήριο του Εργατικού Κέντρου Βόλου

 

Μικρή αχτίδα φωτός είδαν χθες 1.111 άνεργοι πολίτες του Νομού Μαγνησίας οι οποίοι προσλήφθηκαν στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Δήμους για πέντε μήνες λαμβάνοντας μηνιαίως 625 ευρώ ως καθαρές αποδοχές. Η λίστα με τα ονόματα των επιτυχόντων αναρτήθηκε χθες στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Βόλου, όπου το κοντράστ των συναισθημάτων ήταν έντονο. Άλλοι χαμογελούσαν, επειδή προσλήφθηκαν και άλλοι, οι πιο πολλοί, αποχωρούσαν απογοητευμένοι, αφού χάθηκε μια ευκαιρία για να βγουν από το τέλμα της ανεργίας, έστω και για λίγους μήνες.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν χθες το πρωί στο ΕΚΒ. Κατά δεκάδες συνέρεαν οι ενδιαφερόμενοι για να δουν, αν τελικά θα προσληφθούν. Στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου είχε αναρτηθεί η λίστα με τους προσλαμβανόμενους, ενώ εντός του κτιρίου, σε ένα τραπέζι βρίσκονταν οι πίνακες με αυτούς που είναι επιλαχόντες αλλά και όσους απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους.

Σημειώνεται πως, από σήμερα μέχρι και μεθαύριο, γίνονται ενστάσεις. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, αν γίνει δεκτή μια ένσταση, μπορεί να λειτουργήσει ως καραμπόλα σε κάποιον που αυτή τη στιγμή έχει προσληφθεί. Μετά την εξέταση των ενστάσεων ο ΑΣΕΠ θα ανακοινώσει τον οριστικό πίνακα με τους προσλαμβανόμενους.

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για τους περισσότερους Δήμους του Νομού είναι το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν και στους Δήμους.

Το στέλεχος του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος τόνισε πως οι αιτούντες από το Νομό ήταν γύρω στους 4.040 και τελικά προσλαμβάνονται 1.111.

Οι επιτυχόντες θα ειδοποιηθούν από το ΙΝΕ για την οριστική τους πρόσληψη, ενώ εκτιμάται πως μέσα στο Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να εργάζονται στους Δήμους καλύπτοντας έτσι και τα κενά με το προσωπικό που υπάρχει εκεί.

Οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές ανέρχονται στα 625 ευρώ, ενώ η ασφάλιση θα καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ.

Αναλυτικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΕΣΕΕ (www.inegsee.gr).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Βόλου οι προσλαμβανόμενοι θα πρέπει έως την Παρασκευή 17/08/2012 να αποστείλουν μόνο με συστημένη ταχυδρομική επιστολή στο ΙΝΕ ΓΕΣΕΕ στη Λάρισα στην παρακάτω διεύθυνση, ΙΝ.Ε/Γ.Σ.Ε.Ε ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (για την ΠΕ Μαγνησίας) Τζαβέλα 4, 41222, Λάρισα (Υπ’ όψιν κ.κ. Μπουλομπάση Μαριάνθη και Παπανδρέου Σπυριδούλα)

αφού συμβουλευτούν τις οδηγίες συμπλήρωσης, τα παρακάτω έντυπα:

1. Το έντυπο αποδοχής θέσης (Υπόδειγμα 1), με το οποίο αποδέχονται εγγράφως τη θέση εργασίας.

2. Την υπεύθυνη δήλωση αποδοχής της θέσης (Υπόδειγμα 2), σύμφωνα με το οποίο δηλώνουν υπεύθυνα ότι δεν εργάζονται, ότι δεν συμμετέχουν σε κανένα άλλο πρόγραμμα και η κάρτα ανεργίας τους είναι σε ισχύ.

3. Μία φωτοτυπία οποιουδήποτε εγγράφου που αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου ΙΚΑ (βιβλιάριο ασθενείας, βεβαίωση ΙΚΑ κλπ) . Όσοι δεν έχουν ήδη Αριθμό Μητρώου ΙΚΑ, θα παραλάβουν μόλις γίνει η πρόσληψή τους.

4. Μία φωτοτυπία της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού της Εμπορικής Τράπεζας (οι προσληπτέοι, εάν δεν έχουν, θα πρέπει να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό στην Εμπορική Τράπεζα. Ωστόσο, αν παρατηρηθεί στα καταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας συνωστισμός, οι ωφελούμενοι μπορούν να το αποστείλουν στις 27/8/2012 και αυτή η προθεσμία ισχύει μόνο για τη φωτοτυπία του τραπεζικού λογαριασμού).

Οι ωφελούμενοι μπορούν να ζητούν πληροφορίες για τα έγγραφα που πρέπει να συμπληρώσουν σε όλα τα ΚΕΠ του Δήμου Βόλου.

Χαμόγελα…

Μέσα στην απόγνωσή τους χιλιάδες άνεργοι μπόρεσαν να προσληφθούν έστω και για πέντε μήνες μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας. Με τα χρήματα θα μπορέσουν καλύψουν κάποιες βασικές ανάγκες της καθημερινότητας.

Γιατί πέρα από τους νέους, υπάρχουν και οι άνεργοι οικογενειάρχες που αναζητούν μια χαραμάδα ελπίδας για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ο 23χρονος Παναγιώτης Δημόπουλος είναι ένας από τους 1.111 που προσλήφθηκαν. «Έχω σπουδάσει μαγειρική, μόλις αποφοίτησα από το Λύκειο, αλλά αυτή την περίοδο δεν έτυχε να βρω κάποια δουλειά. Πάντως το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας είναι μια μικρή «ανάσα» για να εργαστώ. Άλλωστε, από το τίποτα, είναι κάτι. Παράλληλα θα βοηθήσω και λίγο στις υποχρεώσεις του σπιτιού».

Ο 54χρονος κ. Αναστάσιος Μπαγλατζής δεν εργάζεται εδώ και ένα χρόνο, ενώ τελείωσε και το ταμείο ανεργίας που λάμβανε. Όπως μας είπε ο ίδιος, άνεργη είναι και η γυναίκα του, ενώ και ο γιος του που αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων του ΕΜΠ ψάχνει επίσης για δουλειά.

«Τουλάχιστον, από τους τρεις μας, ένας βρήκε δουλειά» μας είπε με αίσθημα ελπίδας. Ο ίδιος θα εργαστεί με την ειδικότητα του εργάτη για πέντε μήνες στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας. «Είναι ένα λιθαράκι για να κυλήσει ο τροχός» τονίζει.

Μπροστά από τον αναρτημένο πίνακα στέκεται ο 52χρονος κ. Γιώργος Β., πατέρας τεσσάρων παιδιών. Άνεργος μετά το κλείσιμο της ΚΟΝΤΙ, άνεργη και η γυναίκα του. Η πρόσληψη της συζύγου του για πέντε μήνες στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας είναι μια μικρή ανάσα, όπως μας λέει, αλλά αυτά δεν καλύπτουν ούτε τα πάγια, με τις υποχρεώσεις των τεσσάρων παιδιών να τρέχουν.

Ο ίδιος έχει κάνει αίτηση για να προσληφθεί με οκτάμηνη σχέση εργασίας και ελπίζει να είναι το ίδιος τυχερός, όπως η σύζυγός του.

Και η απογοήτευση

Εκτός όμως από αυτούς που προσλήφθηκαν, υπάρχουν και χιλιάδες άλλοι οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν εργασία παραμένοντας, δυστυχώς, σε καθεστώς αβεβαιότητας και απογοήτευσης. Αυτοί οι συμπολίτες προσήλθαν στο ΕΚΒ με την ελπίδα ότι είναι μέσα στους πίνακες, αλλά τελικά αποχώρησαν απογοητευμένοι.

Ο 28χρονος Γιώργος μάς είπε ότι είχε υποβάλλει αίτηση για να εργαστεί ως θερμοϋδραυλικός, αλλά δυστυχώς δεν είχε προϋπηρεσία και τελικά δεν προσλήφθηκε. «Είμαι πολύ απογοητευμένος. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη πλέον, ειδικά στο Βόλο. Ο κόσμος έχει απελπιστεί».

Από την πλευρά του ο 27χρονος Βαγγέλης, που διαμένει στο Βόλο είχε κάνει αίτηση για να εργαστεί ως οδηγός. «Δεν ξέρω γιατί δεν με πήραν. Πιστεύω ότι πληρούσα όλες τις προϋποθέσεις και κατέθεσα τα δικαιολογητικά. Από ’δω και πέρα θα ψάξω για να βρω αλλού εργασία».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το