Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Άνω – κάτω οι βάσεις

Το μηχανογραφικό δελτίο υποβάλεται ηλεκτρονικά

Σήμερα νωρίς το μεσημέρι θα αναρτηθούν στα Λύκεια οι βαθμολογίες των υποψήφιων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ οι βεβαιώσεις πρόσβασης θα δοθούν στους υποψηφίους μετά τις 27 Ιουνίου.

Η αγωνία για τους υποψηφίους βρίσκεται στο «κόκκινο». Σύμφωνα με εκτιμήσεις φροντιστών-εκπαιδευτικών, στη Θεωρητική Κατεύθυνση οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν ανοδικά στο 1ο πεδίο για δύο λόγους: Τα θέματα ήταν πιο εύκολα στα περισσότερα μαθήματα (Ιστορία, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Λατινικά) ελαφρώς δυσκολότερα στα Αρχαία και τη Βιολογία (την επιλέγουν οι περισσότεροι υποψήφιοι της Θεωρητικής). Η ζήτηση για τα Παιδαγωγικά Τμήματα, που τα προτιμούσαν τα προηγούμενα χρόνια πολλοί αριστούχοι, είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα αυτοί οι αριστούχοι να κατευθυνθούν σε άλλες υψηλόβαθμες σχολές όπως Νομική, Ψυχολογία και Φιλοσοφική.
Στη Θετική-Τεχνολογική Κατεύθυνση: Στο 2ο και στο 4ο πεδίο αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων αφού τα Μαθηματικά και η Φυσική κατεύθυνσης (που επηρεάζουν κατά 48% τα συνολικά μόρια που συγκεντρώνει ο υποψήφιος) και εκεί οι βαθμολογίες είναι σημαντικά χαμηλότερες απο τις αντίστοιχες περσινές. Πιο συγκεκριμένα η πτώση αναμένεται να ξεκινήσει απο 300 – 500 μόρια στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες) και αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.500 – 2.000 μόρια στις μεσαίες και χαμηλές σχολές ιδιαίτερα στα τμήματα της περιφέρειας. Στο 3ο πεδίο και στις υψηλόβαθμες σχολές (Ιατρική, Φαρμακευτική, Οδοντιατρική) θα έχουμε ηπιότερη πτώση των βάσεων. Αντίθετα ανοδική φαίνεται η τάση για τα παραϊατρικά τμήματα των ΤΕΙ λόγω των υποψήφιων της Θεωρητικής. Στο 5ο πεδίο δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές. Οι Στρατιωτικές Σχολές του 4ου πεδίου, και οι Αστυνομικές του 5ου αναμένεται και φέτος να μαγνητίσουν λόγω της ανεργίας και της ανασφάλειας των νέων, πολλούς αριστούχους, με αποτέλεσμα οι βάσεις σ’ αυτες τις Σχολές να διαμορφωθούν αυτόνομα σε σχέση με τις υπόλοιπες Σχολές του 4ου και 5ου πεδίου. Φέτος έχουμε περίπου 5.000 λιγότερους υποψήφιους, ενώ  οι θέσεις εισακτέων είναι λίγο περισσότερες.

Τα μηχανογραφικά

Στο μεταξύ συνεχίζεται η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων για τους υποψήφιους των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η προθεσμία θα λήξει στις 5 Ιουλίου. Το μηχανογραφικό δελτίο υποβάλεται ηλεκτρονικά, όπως δηλαδή ίσχυσε και πέρυσι, επομένως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν το password και τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων. Συνολικά τα Τμήματα αγγίζουν τα 500.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι υποψήφιοι κατά την υποβολή του μηχανογραφικού, ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεως, όπως συνέβη πέρυσι με τους περίπου 1.030 υποψήφιους που είχαν μεν συμπληρώσει μηχανογραφικό, αλλά δεν το είχαν υποβάλει. Συγκεκριμένα, καθώς η υποβολή μηχανογραφικού γίνεται ηλεκτρονικά, οι υποψήφιοι, με τον προσωπικό κωδικό που έχουν πάρει από το λύκειό τους, μπορούν να μπουν στη διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr και να επεξεργαστούν το μηχανογραφικό. Ουσιαστικά μπορούν να φτιάξουν πολλά πρόχειρα μηχανογραφικά και να τα αποθηκεύσουν με διαφορετικό κωδικό. Βέβαια, πέρυσι παρατηρήθηκε ότι υποψήφιοι συμπλήρωσαν πολλά πρόχειρα μηχανογραφικά, χωρίς όμως να τα αποθηκεύσουν -δηλαδή, χωρίς να πάρουν το σχετικό κωδικό- πριν βγουν από το σύστημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τα πρόχειρα μηχανογραφικά. Από την άλλη, παρότι οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώσουν όσα πρόχειρα μηχανογραφικά επιθυμούν, καλό είναι να συμπληρώνουν το πολύ τρία. Αλλιώς χάνονται στο λαβύρινθο των 500 σχολών και Τμημάτων. Όταν πάρουν τους βαθμούς τους και έως τις 5 Ιουλίου, πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό οριστικά.

Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει έως και δύο επιστημονικά πεδία. Για την επιλογή σχολών από τα δύο προεπιλεγμένα πεδία δεν τίθενται περιορισμοί. Εάν κάποιος έχει διαφορετικά μόρια σε δύο πεδία (π.χ. για το 1ο και το 2ο πεδίο) και θέλει να δηλώσει σχολή, που περιλαμβάνεται και στα δύο πεδία, όπως το Παιδαγωγικό, αρκεί να τη δηλώσει μία φορά σε ένα από τα δύο πεδία. Για την εισαγωγή θα μετρήσουν τα υψηλότερα μόρια, με βάση τα μαθήματα κάθε πεδίου.

Εξάλλου από την 1η μέχρι και το τέλος Ιουλίου αναμένεται να αποσταλούν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια τα σχολικά βιβλία. Για τα Δημοτικά, Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές η διάθεση των σχολικών βιβλίων θα γίνει από το τελευταίο διάστημα του Αυγούστου ώς το αργότερο 10 Σεπτεμβρίου, ώστε να τα βρουν έτοιμα οι μαθητές, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Εξετάσεις στο Μουσικό Σχολείο

Στους 96 θα ανέλθουν οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ Τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βόλου, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ενώ θα δημιουργηθούν και τέσσερα τμήματα. Οι αιτήσεις των αποφοίτων Δημοτικού που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στο Μουσικό Σχολείο, ανήλθαν στις 184 και ήταν αυξημένες από πέρυσι κατά 17. Οι εξετάσεις για την επιλογή των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο.

Αιτήσεις απόσπασης εκπαιδευτικών

Από το ΠΥΣΠΕ Μαγνησίας ανακοινώθηκε ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων απόσπασης εντός ΠΥΣΠΕ ορίζεται από 2 Ιουλίου 2012 έως 20 Ιουλίου 2012. Το έντυπο της αίτησης θα βρίσκουν οι ενδιαφερόμενοι, τόσο στο Γραφείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και στην Ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Π.Ε. Μαγνησίας: http://dipe.mag.sch.gr.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να φέρουν μαζί τους αποδεικτικά των λόγων που επικαλούνται. Επίσης, ανακοινώνεται ότι για τους εκπαιδευτικούς που πήραν μετάθεση στην Α’, Β’, Γ’ και Δ’ Περιοχή του ΠΥΣΠΕ Μαγνησίας, εφόσον δεν έχουν ανακοινωθεί οι τοποθετήσεις τους έως τις 21-6-2012 και βρίσκονται εκτός Νομού, δίνεται η δυνατότητα για ανάληψη υπηρεσίας μέχρι 26-6-2012 (στο Γραφείο της Διεύθυνσης Π.Ε. Μαγνησίας). Εξάλλου, από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ανακοινώθηκε ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν οργανικά στο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Μαγνησίας, πρέπει να παρουσιαστούν για ανάληψη υπηρεσίας στις 29/06/2012 ημέρα Παρασκευή. Σήμερα ή αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το ΠΥΣΠΕ για την τοποθέτηση σε οργανικά κενά των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στη διάθεση ΠΥΣΠΕ ή έχουν πάρει μετάθεση από άλλες περιοχές στο Νομό.

Μαθηματικό Σχολείο

Το Παράρτημα Μαγνησίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ανακοινώνει την έναρξη του καλοκαιρινού μαθηματικού σχολείου, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Τα μαθήματα θα υλοποιηθούν από σήμερα μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012, στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (Αθ. Διάκου 141). Κάθε μέρα θα πραγματοποιούνται δύο κύκλοι μαθημάτων, με ένα διάλειμμα ενδιάμεσα, από τις 10.00 έως τις 13.15. Όλες οι αιτήσεις των παιδιών που υποβλήθηκαν, έγιναν αποδεκτές.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το