Photo Gallery, Τοπικά

«Όχι» στην κατάργηση τμήματος ΤΕΙ Λάρισας

Συνάντηση μαθητών 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας με αντιπεριφερειάρχη Γ. Καλτσογιάννη
Συνάντηση μαθητών 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας με αντιπεριφερειάρχη Γ. Καλτσογιάννη

Την έντονη αγωνία και τον προβληματισμό τους για τη διακοπή εισακτέων στο Τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Λάρισας εξέφρασαν χθες οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας στη συνάντηση που είχαν με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Καλτσογιάννη. Γύρω στους 70 μαθητές του σχολείου επηρεάζονται από αυτήν την εξέλιξη, καθώς χάνεται η δυνατότητα σε εισαχθούν σε Τμήμα μιας γειτονικής πόλης, ώστε να μπορούν να πηγαινοέρχονται και να μην έχουν έξοδα ανακουφίζοντας τις οικογένειές τους.

Η συμβολική κατάληψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο σχολείο έληξε χθες και ως μορφή αντίδρασης επιλέχθηκε να μεταβούν μαθητές, καθηγητές και γονείς στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας για να τονίσουν το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το τελικό σχέδιο «Αθηνά» το ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας δεν θα δέχεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο νέους εισακτέους και στο ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 θα μεταφερθεί στη Χαλκίδα.

Ο εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων του σχολείου κ. Βαγγέλης Παρασκευάς τόνισε πως «ήρθαμε με τους μαθητές του σχολείου, αλλά και τους καθηγητές εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα, για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο κλείσιμο του Τμήματος Ηλεκτρολογίας στη Λάρισα. Το πρόβλημα είναι έντονο όχι μόνο για τους τελειόφοιτους, αλλά και όσους φοιτούν στην Α’ Τάξη Λυκείου. Υπάρχουν πολλοί τελειόφοιτοι που θα ήθελαν να εισαχθούν στο Τμήμα ηλεκτρολογίας της Λάρισας, χωρίς να έχουν το κόστος διαμονής σε άλλη πόλη. Και λόγω της οικονομικής κρίσης οι μαθητές είναι αδύνατο να σπουδάσουν εκτός της κατοικίας τους».

Ο μαθητής της Γ’ Τάξης Λυκείου Χρήστος Αναγνωστόπουλος που φοιτεί στον τομέα ηλεκτρολογίας του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, ανέφερε πως «μας δυσαρέστησε πολύ η εξέλιξη της απώλειας του Τμήματος Ηλεκτρολογίας από το ΤΕΙ Λάρισας. Υπάρχουν 70 τελειόφοιτοι από το σχολείο που σχεδίαζαν να φοιτήσουν στη Λάρισα, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι οικογένειες. Τώρα, όμως, αλλάζουν τα σχέδιά τους. Θέλουμε να προσπαθήσουμε, μήπως και ανασταλεί για ένα χρόνο η απόφαση και εισαχθούμε η φετινή γενιά στο ΤΕΙ Λάρισας και το Τμήμα Ηλεκτρολογίας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Γιώργος Καλτσογιάννης ανέφερε πως «είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις προτάσεις του σχεδίου «Αθήνα». Διατρανώσαμε την άποψή μας προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο που με ομόφωνη απόφαση, είπαμε ότι δεν μπορεί να μη λαμβάνονται υπόψη χωροταξικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά κριτήρια του ΤΕΙ Λάρισας που λειτουργεί από το 1973. Είναι ένα ιστορικό ΤΕΙ με πλούσια διαδρομή και στο οποίο φοιτούν τουλάχιστον 50% φοιτητές από την περιοχή της Θεσσαλίας. Πραγματικά μας θλίβει αυτή η εξέλιξη, δεν θα το αφήσουμε έτσι και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συμπαρασταθούμε στο δίκαιο αίτημα των μαθητών που χάνουν το δικαίωμα εισαγωγής στο ΤΕΙ Λάρισας».

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε πως η μετακίνηση του συγκεκριμένου Τμήματος δεν θίγει μόνο τους θεσμούς και τις δομές της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά και αντίστοιχους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της επαγγελματικής. Πολλοί μαθητές του Νομού μας στόχευαν στο να εισαχθούν στο ΤΕΙ Λάρισας, αλλά πλέον οι επιδιώξεις ανατρέπονται. Ως ΕΛΜΕ συμπαραστεκόμαστε στους μαθητές και συνταυτιζόμαστε με όλους τους φορείς για τη μη κατάργηση των Τμημάτων Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Με όλα όσα συμβαίνουν δεν μπορεί κανείς παρά να εκφράσει την αγανάκτηση του για την τροπή που έχει πάρει το Σχέδιο “ΑΘΗΝΑ” του Υπουργείου Παιδείας.

    Ένα σχέδιο που όπως όλα δείχνουν υποτάσσεται στην λογική της Τρόικα “ΚΟΨΕ, ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ”, αλλά όχι μόνο…

    Στην Ελλάδα ως γνωστόν τα κομματικά συμφέροντα, ιδιαιτέρως μετά το ’90, ίδρυαν κατά βούληση ανά την επικράτεια τμήματα Πανεπιστήμιων και ΤΕΙ…

    Με το σχέδιο “ΑΘΗΝΑ”, που υποτίθεται στόχος ήταν να γιατρέψει τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στον Ακαδημαϊκό Χάρτη της χώρας, είναι πλέον προφανές ότι τα ίδια κομματικά συμφέροντα, μετά και την αναδιάταξη τους στο νέο πλαίσιο που επιβλήθηκε από την Τρόικα, λειτουργούν και πάλι με την γνωστή συνταγή άσκησης επιρροής στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες η διαβούλευση της Ηγεσίας με τους αρμόδιους φορείς δεν έχει τύχη και στο τέλος καταντάει προσχηματική.

    Φυσικά, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, την νύφη την πληρώνουν οι “αδύναμοι κρίκοι”. Οι αφελείς που πίστεψαν ότι τα πράγματα άλλαξαν και ότι θα προταχθούν επιστημονικά κριτήρια με γνώμονα την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπ/σης και την εξυπηρέτηση του Εθνικού συμφέροντος και άλλα τέτοια βαρύγδουπα…

    Έτσι, στην περίπτωση του ΤΕΙ Λάρισας, αποφασίστηκε (κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή) η κατάργηση και η παράλογη μεταφορά σε υποδεέστερο ΤΕΙ άλλης Περιφέρειας των τμημάτων Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας, πυρήνων του ΤΕΙ με παράδοση που ιδρύθηκαν το 1974!!!

    Είναι προφανές εδώ ότι υπάρχει μέγα ζήτημα, αφού στο αρχικό σχέδιο που δόθηκε στην δημοσιότητα έναν μόλις μήνα πριν δεν υπήρχε ούτε καν η υποψία για την κατάργηση των τμημάτων αυτών.

    Τι συνέβη και μέσα στις τελευταίες ημέρες της διαβούλευσης προέκυψε αιφνιδιαστικά η “ανάγκη” κατάργησης των τμημάτων αυτών?

    Μήπως, μετά από πιέσεις “ημέτερων” κάποιοι τελικά την γλίτωσαν και στην θέση τους έπρεπε να μπουν κάποιες “Ιφιγένειες”???

    Τέλος, τίθενται επιτακτικά τα εξής ερωτήματα:

    Είναι δυνατόν με τόση προχειρότητα να διαγράφεται ένας αγώνας 40 ετών??? Αγώνας τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπου αν κάτι ξέρουν καλά είναι να παράγουν άξιο ανθρώπινο τεχνικό δυναμικό προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης της χώρας!

    Είναι δυνατόν να καταργούνται τμήματα έτσι απλά, ακυρώνοντας όλα όσα έχει επενδύσει η ίδια η πολιτεία και όλοι εμείς, με κόστος εκατομμυρίων ευρώ σε κτήρια, υποδομές και εργαστηριακό εξοπλισμό???

    Αυτά είναι τα τμήματα που θέλουν να καταργήσουν με το ΣΧΕΔΙΟ “ΑΘΗΝΑ” ???:
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_qRqSS7VkWY#!

Μοιραστείτε το